Kahramanmaraş’ta güneş ekip enerji biçecekler! 20 milyon dolarlık yatırım yapıldı!

Kahramanmaraş’ta güneş ekip enerji biçecekler!  20 milyon dolarlık yatırım yapıldı!
6 Şubat depreminde büyük zarar gören Kahramanmaraş, dev bir yatırım haberiyle gündeme geldi.

MEM Grup, Kahramanmaraş Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 20 milyon dolarlık bir güneş enerjisi paneli yatırımı gerçekleştirdi. MEM Solar adıyla kurulan tesiste, şu anda 280 kişi istihdam ediliyor ve 5 yıl içinde üretim kapasitesinin 800 megavattan iki katına çıkarılması hedefleniyor.

MEM Grup, İstanbul Sanayi Odası’nın verilerine göre 2019 yılında Türkiye’nin 232’nci büyük sanayi kuruluşu olan MEM Textile’ı da bünyesinde barındırıyor. Kahramanmaraş’taki bu yeni tesisle birlikte güneş enerjisi sektöründe de önemli bir adım atan grup, sürdürülebilir enerjiye yatırım yaparak bölgeye katkıda bulunuyor.

MEM Solar Teknik Genel Müdür Yardımcısı Fırat Es, fabrikanın son teknoloji kullanılarak inşa edildiğini ve üretim kapasitesinin yıllık 800 megavat olduğunu belirtti. 2023 yılının Ağustos ayında kurulumuna başlanan fabrika, ekim ayında üretime geçerek kısa sürede faaliyete başladı. Es, “Talesun firmasıyla ortak çalışarak dünya çapında tanınan kaliteli paneller üretiyoruz” dedi.

Fırat Es, güneş enerjisi panellerinde son teknoloji olan TOPCon teknolojisiyle üretim yaptıklarını vurguladı. Aralık ayına kadar yaklaşık 40 megavat üretim gerçekleştirdiklerini, şu an ise 80 megavatı aştıklarını ifade etti. Es, “Yeni bir fabrika olmamıza rağmen yeni teknolojide en tecrübeli firmayız” dedi.

MEM Solar, ürettiği güneş enerjisi panellerini yurt dışına da ihraç etmeyi hedefliyor. Es, Türkiye’nin ürettiği panelleri ABD’ye satabilme avantajını kullanarak yaz aylarında ABD pazarına giriş yapmayı planladıklarını söyledi. “En büyük hedefimiz ihracat yapmak” diyen Es, bu yıl ABD’ye ilk küçük çaplı satışları gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Kahramanmaraş’ta deprem sonrası istihdamın zorlaştığını belirten Es, personel bulmak için büyük çaba sarf ettiklerini ifade etti. “Şu an fabrikamızda 280 çalışanımız var” diyen Es, fabrikanın yanında bulunan 20 bin metrekarelik alanda ikinci faz yatırımı için çalışmaların sürdüğünü de ekledi.

MEM Grup’un güneş enerjisi yatırımı, hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de sürdürülebilir enerji kaynaklarına olan talebi karşılıyor. Es, “Hedefimiz, üretim kapasitemizi iki katına çıkararak bölgedeki ve dünyadaki enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynamak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.