9 güne çıkan bayram tatili için Kahramanmaraş’ta rota önerileri!

9 güne çıkan bayram tatili için Kahramanmaraş’ta rota önerileri!
Okulların ara tatili ile Ramazan Bayramı’nın birleşmesine resmi tatilinde eklenmesiyle uzun bir tatil dönemine kapı aralanmış oldu.

Kahramanmaraş’ta vatandaşlar tatil planlarını hazırlamaya başladı. Kimileri şehir dışında 5 yıldızlı otellerde tatil keyfi planlarken, kimileride tatilini Kahramanmaraş içinde geçirmeyi düşünüyor.

Deniz, güneş ve galalı otel sevenler için fiyatlar 1875TL’den başlayıp 13 bin liraya kadar çıkıyor.

Şehir dışı tatiline maddi imkanı elvermeyenler ise Kahramanmaraş için günü birlik alternatif doğa rotası arayışına girdi.

Peki Kahramanmaraş’ta gezilebilecek yerler nereler…

Kahramanmaraş, doğası gereği zengin bir bitki örtüsü ve orman varlığına sahip. Bu durum Kahramanmaraş’a doğal güzellikler ve gezilebilecek yerler açısından geniş bir imkan sunuyor.

Kahramanmaraş’ta gezilebilecek yerler denildiğine ilk akla gelenler, Başkonuş Yaylası, Yavşan yaylası, Fırnız, Yedikuyular, Döngele Mağaraları, Eshab-ı Kehf Külliyesi, Ilıca kaplıacları, Savruk Mağarası, Tekir Yeşilgöz Mesire Yeri, Kapıçam Tabiat Parkı, Uludaz Tepesi, Galgamaç Şelalesi ve Toprakhisar Kanyonu, Kanlıböget kanyonu gibi daha sayamadığımız birçok alternatif noktalar bulunuyor.

150696ilica-kaplicalarijpg.png

ŞİFA ARYANLAR İÇİN ILICA KAPLICALARI

Kahramanmaraş İli merkezinden 70 km. uzaklıkta olan Ilıca Kaplıcaları'na ulaşım oldukça rahattır. Yolun 12 km 'lik bölümünün Menzelet Barajının kenarından devam etmesi seyahat boyunca Kahramanmaraş'ın doğa harikalarını gözler önüne sermektedir.

Ilıca Kaplıcaları çok uzun zamandan beri bölgede turizm alanı olarak bilindiğinden turistlerin ihtiyacını karşılamaya yönelik yeterli sayıda pansiyon, otel ve diğer işletmeler mevcuttur. Yılın her döneminde turistleri ve şifa arayan hastaları misafir eden Ilıca'daki termal suyun, birçok hastalığı iyileştirmede fayda sağladığı bilinmektedir. Değerli termal suyu, yaylası, doğal güzellikleri ve ulaşım kolaylığı turizm açısından cazibe merkezi olmasını sağlamaktadır.

114381kahramanmaras-baskonus-yaylasi-doga-yuruyusujpg.png

BAŞKONUŞ YAYLASI

Başkonuş Yaylası, başta sümbül ve salep olmak üzere birçok endemik bitkiyi bünyesinde barındıran ve göçmen kuşların uğrak yeri olan doğa harikası bir yayladır. Köknar, sedir, meşe ve ardıç ağaçlarından oluşan orman, rengarenk çiçekleri ve endemik bitkileriyle doğal yapısını korurken geyiklere ve kuşlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Başkonuş Yaylası 1987 yılında geyik üretme istasyonu olarak kurulmuş, yıllar sonra geyikler doğaya bırakılmıştır. Orman yürüyüşlerinde geyik gurupları ile karşılaşma ihtimali çok yüksektir.

Konaklama alanının rakımı 1325m civarındadır. Ardıç, Sedir ve Köknar ağaçlarının ürettiği oksijen sağlıklı bir ortam oluşmaktadır. Yaz ve kış aylarındaki farklı güzellikleri ile turistleri ağırlamaktadır. Yaylanın giriş kısmı A tipi mesire alanı olarak düzenlenmiştir. Bu alan sınırları içinde kır lokantası, bungalov orman evleri, spor alanları, çadır kamp alanı, karavan kamp alanı, piknik alanları, çocuk oyun alanları ve yürüyüş yolları bulunmaktadır. Kır lokantasında organik gıdalara önem verilerek keçi tereyağı, özel bal ve köy yumurtası ile organik beslenme ortamı sağlanmaktadır.

Kısa, uzun ve orta mesafeli olarak üç ayrı yürüyüş yolu sunularak misafirlerin performansına göre trekking tercihleri sunulmaktadır. Her an geyiklerle karşılaşıp unutulmaz fotoğraflar çekebileceğiniz yürüyüş yolları, bitiş noktasında da doyumsuz baraj manzarası ile sizlere ayrı bir seyir keyfi verecektir.

Konaklama alanından itibaren 4100 m yürüyerek Başkonuş Yaylası zirve noktasına (1850 m rakım) çıkıp, çevredeki muhteşem manzarayı seyrederken bulutların üzerinde olmanın keyfini yaşayabilirsiniz. İsterseniz, zirveye varmadan önce 1300 m yürüdükten sonra sağa ayrılan bir yolla 1200 m daha yürüyerek 1650 m rakımlı Sersem Yaylası’na da uğrayıp leyleklerin göç yolunda konakladıkları yerleri de görebilirsiniz.

114387kahramanmaras-eshab-i-kehf-kulliyesijpg.png

ESHAB-I KEHF KÜLLİYESİ

Afşin ilçesinin 7 km. kuzeybatısında yer almaktadır. Külliye Antik Çağ’dan beri kutsal sayılan Eshab-ı Kehf veya Eshabü’l-Kehf adıyla bilinen mağaranın çevresine yapılmıştır.

Eshab-ı Kehf Bizans Devrinde olduğu gibi Selçuklular’ın fethinden günümüze kadar da Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal bir mekan kabul edilerek önemli bir ziyaret yeri olmuştur. Eshab-ı Kehf’e gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması için Anadolu Selçuklularının Maraş Emiri Nusretüddin Hasan Bey tarafından 1215-1234 yılları arasında ribat, cami ve handan oluşan külliye inşa ettirilmiştir. Dulkadir Beyliği Hükümdarı Alauddevle Bey tarafından medrese ve babası Süleyman Bey tarafından buk’a inşa edilerek külliye büyütülmüş ancak buk’a günümüze kadar gelmemiştir.

Alauddevle Bey’in hanımı Şems Hatun tarafından ise bir mescit (Kadınlar Mescidi) yaptırılmıştır. Külliyeye son ilave 1531 yılında Osmanlılar zamanında inşa edilen Paşa Çardağı ile olmuştur. Külliye tarihi dönemlerde önemli bir ziyaretgah olmasının yanı sıra çevrenin ilim ve kültür merkezi olmuştur.

150657yavsan-yaylasijpg.png

YAVŞAN YAYLASI

Kahramanmaraş il merkezine 36 km mesafededir. Türkiye’nin 39. Tabiat Parkı olarak 15.12.2009 tarihinde ilan edilmiştir. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı, 348 Hektar büyüklüğünde bir alanı kaplamaktadır.

Tabiat Parkının güney kısmında, 238 hektarlık alan, 600-700 yaşlarında sedir ağaçları, çeşitli endemik flora ve fauna türlerini bulundurmaktadır. Bitki türleri açısından oldukça zengin olan yaylada yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, 67 familyaya ve 287 cinse dağılmış 534 takson bulunduğu tespit edilmiştir.

Söz konusu bitkilerden 68’i (%12,7’ü) endemiktir. Alanda, iğne yapraklı türlerden ülkemizde doğal olarak yetişen Toros Göknarı (Abies cilicica), Toros Sediri (Cedrus libani), karaçam ile ardıç, yapraklılardan titrek kavak ve meşe türleri yayılış göstermektedir. Dere içlerinde yabani ceviz bulunmaktadır. Saha değişik türde yaban hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. Yabani hayvan olarak; yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan ve değişik kuş türleri bulunmaktadır.

150666dongel-magarasijpg.png

DÖNGEL MAĞARASI

Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 50. km.sinde yer alan ve araba ile 50 dakikada ulaşılan Döngel, üst üste ve birbirine bağlı üç mağaradan oluşuyor ve bu bölgedeki en önemli mağaralardan biridir.

Kahramanmaraş topraklarında ilk yerleşim İ.Ö 40.000-10.000 Paleolitik Dönem'de bu mağaralarda başlıyor. Mağaranın tabandan tavana kadar olan yüksekliği ise 102 m.
Mağaranın etekleri ceviz ve çınar ağaçları ile kaplı, yemyeşil bir dinlenme ve piknik alanıdır.

434118yesilgoz-kbb-22jpg.png

YEŞİLGÖZ

Buz gibi suyu ve eşsiz manzarasıyla Yeşilgöz de başka bir cennet. Çınarlar ve salkım söğütlerin su kenarındaki görüntüleri muhteşem.

Kahramanmaraş Şehirlerarası Otobüs Terminalinden Göksun ilçesi güzergahına giden transitlerle ulaşım sağlanabilir.

150632tekir-vadisijpg.png

TEKİR VADİSİ

Tekir vadisi doğal kaynak bütünlüğü olan bir alandır. Yayla Turizmi, iklim kürleri, çiftlik turizmi, doğa yürüyüşleri ve mola merkezi olarak değerlendirilebilir.

Kahramanmaraş Otobüs terminalinden Tekir ve Göksun'a giden transitlerle ulaşım sağlanabilir.

350964menzelet-3jpg.png

MENZELET BARAJ GÖLÜ MESİRE ALANI

130.000 m² alanda planlanmış olan Menzelet Mesire Alanı içerisinde yeşil alanlar, kamelyalar, barbeküler, piknik masaları, çeşmeler, çocuk oyun alanları, otoparklar tasarlanmış olup tamamen insan konforu esas alınmıştır.

Alan geniş bir baraj manzarasına sahip olup şehir stresinden uzak ve zihinsel yorgunluğu atacak ortama sahip bir mesire alanı tasarlanmıştır.

351010kapicamtabiatparki3jpg.png

KAPIÇAM TABİAT PARKI

Kahramanmaraş il merkezinden 5 km. mesafede Gaziantep yolu üzerinde yer almakta olup, 183 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Kapıçam Tabiat Parkı’nda Botanik Bahçesi de bulunmaktadır. Parkın 5 hektarlık bir alanını kapsayan Botanik Bahçesi 425 adet nadir, endemik, otsu ve odunsu bitkiyi barındırmaktadır. Botanik Bahçesi’nde 3 adet suni gölet de vardır. Alan içerisinde ekstrem spor, oyun ve eğlence merkezi mevcuttur.

3.jpg

FIRNIZ ÇAYI MESİRE ALANI

Fırnız Çayı’nın etrafında yer alan ağaçlarla oluşturduğu saklı cennet bölge insanın soğuk suya dokunmak ve kenarında dinlenmek, piknik yapmak, eğlenmek için seçtiği en önemli doğal güzellikler arasındadır.

785 metre yükseklikteki, Şuul kaynağından doğan eşsiz kalitedeki suyun oluşturduğu manzaralar görenleri hayran bırakmaktadır.

Turistler Fırnız Çayı boyunca su kenarına kurulmuş çardaklarda suyun büyüsü, yeşilin her tonu ve bolca oksijen eşliğinde Fırnız’da yetişen alabalıkların tadına bakabilmektedir. (Ömer Kebeli)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.