FİLİSTİNLİ ÇOCUKLAR MARTİN LUTHER KİNG'İ ANDI
Gazze sınırında toplanan Filistinli çocuklar, ABD'de 50 yıl önce suikast sonucu hayatını kaybeden medeni haklar hareketi lideri Martin Luther King'i andı.
Hamas'a ait Hükümet Basın Ofisi, King'in ölümünün 50. yılı anısına Gazze sınır çitlerine yaklaşık 700 metre uzaklıkta etkinlik düzenledi. Anma etkinliğine çok sayıda Filistinli çocuk katıldı.
King'in uğruna mücadele ettiği değerler ve barışçıl direnişin, Filistinlilerinkine benzer olduğunu ifade eden çocuklar, ABD'deki ırkçılığa ve siyah ayrımcılığına karşı verdiği mücadeleyle milyonları etkileyen King'in posterlerini taşıdı.
Grup adına konuşan Mecdi Amir adlı Filistinli çocuk, "Martin Luther King'in mücadele şekli ve mücadele ettiği değerlerle, inanç ve ilkelerimiz ortak niteliklere sahip. Taleplerimiz ve barışçıl direnişimiz de benzeşmekte. King de adil davasını savunmak için barışçıl direnişte ısrar etti." dedi.
"Barış içinde yaşama ve vatana dönüş" başta olmak üzere haklarının iade edilmesi talebiyle bir araya geldiklerini ifade eden Amir, Filistinlilere, dolaşım özgürlüğü, sağlık, eğitim ve güvenli gıdaya erişim haklarının verilmesini istedi.
"BENİM BİR HAYALİM VAR"
BM'den Filistin halkının yanında yer alması ve Gazze'den ablukanın kaldırılması başta olmak üzere haklarının geri verilmesi için çalışması çağrısında bulunan Amir, ABD'de siyahların özgürlük mücadelesinde sembol olan King'in konuşmasını anımsatarak, "Benim bir hayalim var. Zafer bizim olacak." dedi.
Lana Ebu Zubeyde de etkinliğe temel haklarından yoksun tüm Gazzeli çocukları temsilen katıldıklarını belirterek, haklarını geri alarak çocukluklarını doyasıya yaşamaları için uluslararası toplumdan destek talep etti.
Ebu Zubeyde, "Bizim de seyahat, dolaşım, diğer çocuklar gibi oynamak, temiz su içmek, sağlıklı gıda yemek, eğitim ve sağlık haklarımız var." ifadesini kullandı.
ABD'de ırkçılığa ve siyah ayrımcılığına karşı mücadele eden King, 4 Nisan 1968'de konuşma yapmak üzere geldiği Tennessee eyaletinin Memphis şehrinde kaldığı motelden çıkarken James Earl Ray tarafından vurularak öldürülmüştü.
King'in, 1963 yılında Washington'da gerçekleştirilen yürüyüşte yaptığı "Bir hayalim var" başlıklı konuşması, ABD'deki en önemli insan hakları metinlerinden biri olarak görülmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.