12 Şubat Milli Bayram Olsun

12 Şubat Milli Bayram Olsun
Kahramanmaraş’ın Kurtuluş günü olan 12 Şubat’ın milli bayram olarak kutlanması talebi için harekete geçti.

Kahramanmaraş’ta doktorluk mesleğinin yanında sosyal ve kültürel çalışmaları ile büyük beğeni toplayan, Kahramanmaraş milli mücadelesinin timsal isimlerinden Abdal Halil Ağa'yı ilk kez kitaplaştıran Dr. Gökhan Gökşen şimdi de Kahramanmaraş'ın kurtuluş günü olan 12 Şubat'ın Türkiye genelinde kutlanan bir milli bayram olabilmesi için harekete geçti.

Aynı zamanda HAKSEN Kahramanmaraş İl temsilcisi olan Dr. Gökhan Gökşen, 12 Şubat'ın İstiklal Savaşı kahramanlarını anma günü olarak kutlanmasıyla ilgili kanun önergesi sunulması talebi hakkında bir çalışma başlattı.

Kahramanmaraş Lisesi'nin unutulmaz tarih öğretmenlerinden Ahmet Gökşen'in oğlu olan Dr. Gökhan Gökşen, yapılacak olan çalışmaları bugün sabah yaptığı basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Büro Haksen İl temsilcisi Akın Ozan ile Yerel Haksen İl temsilcisi İbrahim Altun'un da hazır bulunduğu basın toplantısına kentte görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri büyük ilgi gösterdi.

bayram.jpg

Dr. Gökşen, söz konusu teklif ile ilgili olarak AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avukat Veysi Kaynak ile telefonda görüştüklerini ve desteklerini aldıklarını belirterek, diğer milletvekillerine de ulaşarak destek isteyeceklerini de ifade etti.

İŞTE DR. GÖKHAN GÖKŞEN'İN BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ

Konu: 12 Şubat’ın İstiklal Savaşı kahramanlarını anma günü olarak kutlanmasıyla ilgili kanun önergesi sunulması talebi.

12 Şubat hepinizin bildiği gibi Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluş günüdür. 90 yıldır bu coşku Kahraman şehrimizde yaşanmaktadır. Aslında 12 Şubat sadece bir şehrin işgalden kurtuluşunun yıl dönümü değildir. Dünya tarih sahnesine çıkacak yeni bir devletin, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu müjdeleyen ilk zaferdir.

Kahraman şehrimizin göstermiş olduğu cesaret ve kahramanlık ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından 5 Nisan 1925 yılında kırmızı şeritli İstiklal Madalyasıyla ödüllendirilmiştir. 12 Şubat 1920’de ecdadımızın göstermiş olduğu destansı kahramanlıklardan dolayı 7 Şubat 1973 tarihinde de TBMM tarafından Maraş şehrine “Kahraman” unvanı layık görülmüştür.

12 Şubat 1920 Türkiye Cumhuriyetini kuran bir milletin İstiklal Mücadele’sinin ilk zaferi olarak tarihe geçmiştir. Anadolu’nun işgal edildiği ve bu işgallerin meşrulaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde, Kahramanmaraş halkının top yekûn kazanmış olduğu bu zafer, Anadolu’da yaşayan bir milletin tarihini değiştirmiştir. İstiklal Savaşını planlayan kadroların aslında ne kadar haklı oldukları Kahramanmaraş’ta kazanılan bu zaferle ilk kez ispatlanmıştır. 

12 Şubat tarihimizin dönüm noktasıdır. İşgal güçlerinin bu zaferle telaşlanmaya başladıkları ve Anadolu’da bir milletin uyanışını bu zaferin hızlandırdığı tarih sayfalarında açıkça görülecektir.

18 Mart Çanakkale zaferi Osmanlı Ordusunun son büyük zaferi olarak tarihte ki yerini alırken, Türkiye Büyük Millet Meclisini kuracak bir milletin ilk zaferi olarak da 12 Şubat 1920’de Kahramanmaraş’lının kazandığı zafer yerini almıştır.

dsc06687.jpg

12 Şubat zaferi kendisinden kat kat güçlü düzenli askeri birliklere karşı sivil, milis güçlerle kazanılmıştır. Sadece Kahramanmaraş’ın kurtuluşu esnasında yaşanan destansı kahramanlıklar Şanlıurfa, Gaziantep başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanında yaşanmıştır. Bu kahraman ecdadın fedakârlıkları, isimleri ve onları harekete geçiren sarsılmaz inancın temelleri layıkıyla anılıp hatırlanmamaktadır.

Anadolu’da milli mücadele yıllarında neredeyse her ev, her insan bir destan yazmıştır.  Sütçü İmam, Abdal Halil Ağa, Arslan Bey, Mıllış Nuri, Senem Ayşe, Doktor Mustafa, Onbaşı Osman, Bombacı Ahmet, Ali Sezai Efendi, Şehit Evliya, Muallim Hayrullah ve daha adı sanı unutulan binlerce insan; bugün bizlerin özgürce, onurumuzla yaşaması için gereken bedeli canlarıyla, mallarıyla peşin ödemişlerdir. İstiklal Mücadelesini kazanan bu sıradan sivil insanların hatırasını ve onların kahramanlıklarının gelecek nesillere lakıyla aktarılması vicdani bir borçtur.  Onların asil duygularının anlaşılması bizleri doğuda, batıda, güneyde ve kuzeyde bir bütün olduğumuzu, Türk’üyle, Kürt’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle, Alevi’siyle, Sünni’siyle birbirimizden farkımız olmadığını anlamamıza vesile olacaktır.

Anadolu’da 12 Şubat 1920 sonrası bu milletin İstiklal mücadelesinin zaferle sonlanacağı hissi dalga dalga yayılmış, Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde bugün özgürce yaşadığımız ülkemiz kurulmuştur.

İşte bu gerekçelerle milli mücadelenin ilk zaferinin kazanıldığı 12 Şubat tarihinin “12 ŞUBAT İSTİKLAL SAVAŞI KAHRAMANLARINI ANMA GÜNÜ ” olarak ilan edilmesini ve bu günün özgür ülkemizin her köşesinde kardeşçe kutlanması gerektiğine inanıyoruz. Bu gün sayesinde artık isimleri dahi unutulmaya başlayan binlerce kahramanımızın tarihin altın sayfalarında hak ettikleri yeri bulacaklardır. Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve savunma Bakanlığımızın birlikte hazırlayacakları yönetmelikle şekillenecek anma etkinliklerinde; öncelikle İstiklal savaşı kahramanlarını anlatan bilimsel araştırma, anı, makale, resim, fotoğraf, sinema, toplantı ve seminerlerin yapılmasını teşvik edilmesi amaçlanmalı, böylece ülke genelinde geniş bir bilgi toplanması ve paylaşımı sağlanacaktır.

Bu sayede kahraman ecdadımızla ilgili kaybolacak pek çok değerli bilgi ve belge kayıt altına alınabilecektir. Milli eğitim kurumlarımızda yerelde kalan pek çok kahramanımızın ülke genelinde doğru tanıtımıyla ülkemizin temel harcı olan duygu ve düşünceler öğrencilerimize dolayısıyla geleceğimize aktarılabilecektir.

Sivil toplum kurum ve kuruluşlarının Kahraman ecdadımızla ilgili çalışmaları, anma etkinliklerine katılımlarıyla yerelde oluşan bilgiler ve etkinlikler ülke genelinde paylaşılabilecektir.

Bu amaçların gerçekleşmesi için, Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül başta olmak üzere Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, TBMM başkanımız Mehmet Ali Şahin ve mecliste grubu bulunan diğer bütün siyasi parti liderlerine 12 ŞUBAT İSTİKLAL SAVAŞI KAHRAMANLARINI ANMA GÜNÜ’nün kanun teklifi olarak sunulması talebimizi ileteceğiz.

Kahramanmaraş’ı Kahraman yapan ecdadımızın aziz hatırasını da yaşatacak bu teklifin aynı zamanda şehrimiz için çalışan değerli milletvekillerimizin de desteğini alarak hepsinin ortak imzasıyla meclise sunulması gerektiğine inanıyorum. Sayın milletvekillerimiz Nevzat Pakdil, Veysi Kaynak, Mehmet sağlam, Cafer Tatlıbal, Fatih Arıkan, Avni Doğan, Mehmet Akif Paksoy, Durdu Özbolat’a bu önerimizi ileteceğiz. Bütün milletvekillerimizin gönülden destek vereceğine inandığımız, bu isteğimizi ilettiğimiz Sayın milletvekilimiz Veysi Kaynak’ın bu önerinin kanunlaşması için gereken desteği vereceğini söylemesi bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.

Bu öneri sadece bir kişinin ya da Haksen’in önerisi olmadığını göstermek için, Kahramanmaraş genelinde başta siz değerli basın mensuplarının katkılarıyla bu önerimizi destekleyen kurum, kuruluş, oda ve derneklerin katkılarını beklediğimizi iletmek istiyoruz. İl genelinde muhtelif yerlerde imza kampanyaları başlatacağız. Bu önerimize katkı yapacak kurum, kuruluş ve şahıslar için irtibat e-mail:[email protected]’dur.

Kamuoyuna ve siz değerli basın mensuplarına saygılarımla, Arz ederim.

Dr. Gökhan GÖKŞEN

HAKSEN İl Temsilcisi

EK-1 Kanun Tasarısı Öneri Örneği

EK-2 Yönetmelik tasarısının temel hedef önerileri

EK-1 Örnek yasa tasarısı

12 Şubat Gününün İstiklal Savaşı Kahramanlarını Anma Günü İlân Edilmesi

Hakkında Kanun

MADDE 1. — 12 Şubat İstiklal Savaşı Kahramanlarını Anma Günüdür. Anılan günde bütün kamu kurum ve kuruluşlarının öncülüğünde, halkımızın ve sivil kuruluşların iştiraki ile her yıl anma töreni düzenlenir.

MADDE 2. — İstiklal Savaşı Kahramanlarını Anma törenleri ile ilgili yönetmelik, Kanunun yayımı tarihinden itibaren ……… ay içinde spordan sorumlu Devlet Bakanlığı ile Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Kültür ve Turizm ve Milli Eğitim bakanlıklarınca müştereken düzenlenir.

MADDE 3. — Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4. — Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

EK-2 Örnek Yönetmelik Uygulamaları İçeriği

12 ŞUBAT İSTİKLAL SAVAŞI KAHRAMANLARINI ANMA GÜNÜNDE YAPILACAK TÖRENLER HAKKINDA YÖNETMELİĞİN ÖRNEK İÇERİĞİ

Bu Yönetmeliğin amacı; 12 Şubat İstiklal Savaşı Kahramanlarını Anma Günü'nün anlam ve önemine uygun olarak bütün kamu kurum ve kuruluşlarının öncülüğünde, halkımızın ve sivil kuruluşların iştiraki ile coşku içinde anılmasını sağlamak için düzenlenecek törenlere ait esas ve usulleri belirlemek olmalıdır. 

1) Hazırlanacak yönetmelikte; Türkiye genelinde İl düzeyinde anma etkinliklerinin resmi uygulama usulleri yanında;

2) Özellikle milli eğitim kurum ve kuruluşlarının bu etkinliklere İstiklal savaşı kahramanlarını anlatan bilimsel araştırma, anı, makale, resim, fotoğraf, sinema, toplantı ve seminerlerin yapılmasını teşvik edilmesiyle ülke genelinde geniş bir bilgi toplanması,

3) Bu sayede kahraman ecdadımızla ilgili kaybolacak pek çok değerli bilgi ve belge kayıt altına alınması,

4) Milli eğitim kurumlarımızda yerelde kalan pek çok kahramanımızın ülke genelinde doğru tanıtımıyla ülkemizin temel harcı olan duygu ve düşünceler öğrencilerimize aktarılması,

5) Sivil toplum kurum ve kuruluşlarının Kahraman ecdadımızla ilgili çalışmaları, anma etkinliklerine katılımlarıyla yerelde oluşan bilgiler ve etkinlikler ülke genelinde paylaşılması,

6) İstiklal Savaşıyla ilgili kaybolmakta olan kişisel eşya, resim vb. dokümanların toplanması ve sergilenmesiyle ilgili düzenlemelere yer verilmesi,

7) İstiklal Savaşı kahramanlarımızla ilgili sosyal, tarihsel, sanatsal çalışmalara yer verilerek unutulan vaka ve kişilerin gün ışığına çıkarılması sağlanmalıdır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.