‘1915’e Hapsedilen Tarih Ermeni Meselesi’

‘1915’e Hapsedilen Tarih Ermeni Meselesi’
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) tarafından ‘1915’e Hapsedilen Tarih Ermeni Meselesi’ konulu panel düzenlendi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) tarafından ‘1915’e Hapsedilen Tarih Ermeni Meselesi’ konulu panel düzenlendi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) tarafından ‘1915’e Hapsedilen Tarih Ermeni Meselesi’ konulu panel Cahit Zarifoğlu Konferans salonunda düzenlendi.

Moderatörlüğünü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak’ın yaptığı panele konuşmacı olarak, Mehmet Akif Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Babacan, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Ata ve Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur katıldı.

Yoğum katılımın olduğu panelin açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak, “Soykırımla suçlanacak son millet Türkiye’dir. Yönetimimiz altına giren hiçbir millete, hiçbir zaman zulm etmedik. Bize iftira atanlar önce kendi tarihlerine baksınlar” dedi.

‘1915’e Hapsedilen Tarih Ermeni Meselesi’ konusunu çok önemli üç bilim insanının katılımıyla masaya yatırıp, dinleyicileri bilgiyle donatmaya çalışacaklarını belirten Prof. Dr. İbrahim Solak, “Milletlerin tarihinde çok önemli sayfalar var, çok önemli olaylar var. Türkiye coğrafyası etrafında yaşanan olaylara da baktığımız da geçmişte ve gelecekte yaşanan olayların çözümünde mutlak surette sosyalbilimlere ve tarihe  ihtiyaç var. Bu anlamda da Azerbaycan-Ermeni meselesi, Sovyetler meselesi, Irak meselesi genel anlamda Ortadoğu’da bir kanayan yara gözyaşı kan. Bu meselenin çözümüde yine tarihçilere ve tarihçilerin yapacağı çalışmalara bağlı. Bilhassa salondaki genç arkadaşlara da baktığımızda geçmişimizi çok iyi bilirsek, geçmişte yaşanan olaylara tam anlamıyla vakıf olabilirsek, geleceği daha iyi inşa ederiz diye düşünüyorum” dedi.

2-20160408111538.jpg

Panele konuşmacı olarak katılan Mehmet Akif Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Babacan, tehcire giden süreç hakkında bilgiler verdi. Tehcire hazırlayan sebepler ve tehcir ortamının nasıl oluştuğuna değinen Babacan, “19. Yüzyılın başlarında yabancı okullar ile birlikte Osmanlı toplumunda Ermeni-Müslüman ayrımının yapıldığını görüyoruz. Ve bu ayrım daha sonda yabancı okulların etkisiyle Ermeni-Türk, Ermeni-Kürt ayrımına doğru gittiğini görüyoruz. Yani önce din temeline dayalı ayrılık, zaten bizim Ermenilerle yüzyıllaca beraber yaşayıp sonra ne oldu da ayrıldık diye baktığımızda yol ayrımı bu. Ermeni-Müslüman ayrımının daha sonra etnik kökene dayalı olarak ortaya çıkması işte ipleri koparan nokta haline geldi. Bu dönemde çokça Ermeni isyanları oldu. Ama devlet bunlara çeşitli önlemler aldı. Ne zaman? İşte Abdulhamit döneminde Hamidiye alayları ve benzeri bölgesel tedbirler gibi siyasi tedbirler alındı. 2. Meşrutiyetin ilanıyla birlikte İttihatçıların yola çıkarken Ermeni ve Rumlarla iş birliği yaptıklarını görüyoruz. Burdaki hedefleri Abdulhamit’i indirip Meşrutiyeti ilan etmek. Bizim ittihatçıların safiyane niyeti Abdulhamit’ten kurtulmak Meşrutiyeti ilan etmek ama gayri Türk, gayrimüslimlerin hedefleride yine Abdulhamit’i tahtan indirip kendi istekdikleri gibi eylemlerine devam edebilmekti. Bu ortak zeminde de Meşrutiyet ilan edildi” dedi.   

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Ata ise mütareke dönemi Türk-Ermeni ilişkileri hakıkında bilgi verirken, Türk Tarih Kurumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur ise Cumhuriyet Dönemi Türk-Ermeni İlişkileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Panel sonunda panele katılan misafirlere Prof. Dr. Hasan Babacan’ın ‘Ermeni Meselesi Tehcir mi Soykırım mı’ isimli kitabı dağıtıldı.

Cahit Zarifoğlu Konferans salonunda düzenlenen panele, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Durmuş Deveci, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak ve çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.

1-20160408111538.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.