“39 ürün coğrafi işaret bekliyor”

“39 ürün coğrafi işaret bekliyor”
Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 28 Aralık 2016 tarihli Çarşamba günkü sayısı “39 ürün coğrafi işaret bekliyor” manşetiyle çıktı.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 28 Aralık 2016 tarihli Çarşamba günkü sayısı “39 ürün coğrafi işaret bekliyor” manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Kahramanmaraş’ta şu anda; Maraş Biberi, Maraş Tarhanası, Çağlayancerit cevizi, Andırın Tirşiği ve Maraş Burma Bileziği olmak üzere toplamda 5 adet ürün, Kahramanmaraş Tescilli Coğrafi İşaret belgesi taşıyor. Maraş dondurması ise henüz başvuru aşamasında!

Kahramanmaraş’ta, yöreyle özdeşleşmiş 39 kalem ürünün, Kahramanmaraş Tescilli Coğrafi İşaret alması için çalışmalara başlandı.

MARAŞ, TÜRKİYE’YE REHBER OLACAK!

Sağlıksız ürünlerin nicelik ve nitelik olarak artmasıyla; bilinçli tüketiciler, doğal olana yani Coğrafi İşaret etiketli yerel ürünlere yönelmeye başladı. Tüketici davranışlarını etkileyebilecek bir potansiyele sahip olan Coğrafi İşaretli ürünlerin, kırsal bölgelerdeki ticari hayatı hareketlendirdiği gerçeği Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan Coğrafi İşaret başvurularını da artırdı. DOĞAKA finansmanında Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nün hazırladığı Coğrafi İşaret Alınmasına Yönelik Eylem Planı Oluşturulması Projesi kapsamında; Kahramanmaraş ile özdeşleşmiş ürünler için coğrafi işaret alınması üzerine bir çalışma yapıldı. Ürünlerin tespiti, ürünlerin önceliklendirilmesi, ürünler hakkında detaylı bilimsel araştırmaların yapılarak raporlandırılması ve Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru aşamalarını kapsayan proje, Türkiye’de kılavuz niteliğinde!

20 ÜRÜN DEĞERLENDİRME AŞAMASINDA

Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından araştırması yapılarak bilimsel raporları hazırlanan 14 ürün hakkındaki çalışma, Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapılması üzerine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine devredildi.  2016 yılı içerisinde Büyükşehir Belediyesi’nin, Kahramanmaraş Tescilli Coğrafi İşaret alınması için Türk Patent Enstitüsüne başvurduğu ürünlerin listesi ise şöyle: “Maraş İşi Sim Sırma, Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı, Kahramanmaraş Oyma Çeyiz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi, Maraş Fıstık Ezmesi, Maraş File Nakışı, Maraş Naturel Sızma Zeytinyağı, Maraş Parmak Peyniri, Maraş Ravanda Şerbeti, Maraş Sarı Çeltik Pirinci, Maraş Urmu Dutu, Maraş Çöreği, Maraş Sumak Ekşi Akıtı, Kahramanmaraş Abbas İnciri.”

Kahramanmaraş Tescilli Coğrafi İşaret alınması için Türk Patent Enstitüsüne, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı başvuruların dışında 6 ürün şu anda değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Buna göre; Kahramanmaraş Lokantacılar Odasının başvurusunu yaptığı Maraş Kelle Paça, 2013 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin başvurusunu yaptığı Maraş 18 Cevizi, 2014 yılında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başvurusu yapılan Maraş Dondurması, 2014 yılında Andırın Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvuruda bulunduğu Andırın Kirazı, 2014 yılında Ticaret Borsası ve Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa başvuruda bulunduğu Göksun Elması ile 2014 yılında Göksun Meslek Yüksekokulu tarafından başvurusu yapılan Göksun Cezeryesi Türk Patent Enstitüsünde değerlendirme aşamasında!

24 ÜRÜN BAŞVURU BEKLİYOR

Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nün hazırladığı Coğrafi İşret Alınmasına Yönelik Eylem Planı Oluşturulması Projesi kapsamında öncelikleri belirlenerek başvurusu yapılan ürünlerin dışında şu ürünler için de başvuru yapılması düşünülüyor: “Maraş Ekşili Çorba, Maraş Samsası, Maraş Kabarcık Üzümü, Maraş Çete Kıyafeti, Mahrabaşı Üzümü, Maraş Bahri Cevizi, Maraş Eliböğründe, Maraş Hıtası, Maraş Sultani Zeytini, Külek, Elbistan Çerezlik Ayçekirdeği, Maraş Et Kabağı, Afşin Koçovası Sarımsağı, Maraş Çamanı, Maraş Çullaması, Maraş Ekşili Kebabı, Maraş Pisik Omacı, Maraş İrişkiti, Ekşili Aya Sulusu, Çardak Ekmeği, Elbistan Lahanası, Maraş Bazlaması, Elbistan Yoğurtlu Pancar Çorbası, Maraş İğne Oyası.”

Coğrafi İşaret, son yıllarda kırsal kalkınmanın lokomotifi olabilecek önemli bir değer haline geldi. Endüstriyel anlamda tarım ve hayvancılığın yapılmasının çok güç olduğu kırsal bölgelerde yerel ürünlerin üretimi önemli bir istihdam ve gelir kaynağı oldu. Coğrafi İşaretli Ürünlerin, geleceğin tüketici davranışlarında önemli bir yer edinmesi bekleniyor.  Sağlıksız ürünlerin tüketimi halinde yaşanabilecek sorunların bilincine varan tüketiciler, fazla maliyete katlanma pahasına, sağlıklı olduğu tescilli ürünlere yani coğrafi işaret etiketli ürünlere yönelmeye başladı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.