Adanır, Çarşılar Hakkında Protokolü Bilgilendirdi
Kahramanmaraş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Yardımcısı ve KUDEB sorumlusu Fatih Adanır çarşılar hakkında protokolü bilgilendirdi.
Kahramanmaraş Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kahramanmaraş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Yardımcısı ve KUDEB sorumlusu Fatih Adanır “Yaşanabilir Bir Maraş İçin El Ele” diyen Kahramanmaraş Belediyesi Suk-ı Maraş (Maraş Çarşısı) ‘a ilişkin üst örtü ve cephe yenilemesine yönelik hazırlanan projeleri hayata geçirmek için harekete geçtiğini söyledi.
Uzun süredir uygulamaya geçirilmesi planlanan “Maraş Çarşıları Cephe İyileştirme Kentsel Tasarım ve Alt Yapı Projesi” Kahramanmaraş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü KUDEB (Koruma Uygulama Denetim Birimi) tarafından ilk olarak 23.12.2011 tarihinde çarşı esnafına, ikinci olarak da 04.01.2012 tarihinde mülkiyet sahiplerine bilgi verilmek üzere toplantı düzenlendiğini anlatan Adanır, slayt eşliğinde projeyi anlattı.
Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Belediye eski Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş eski Milletvekili Ali Sezal, Vali Yardımcıları Servet Güngör, Mustafa Anteplioğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Cevdet Kabakcı, Hasan Kara, Mustafa Uzunlar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, İl Milli Eğitim eski Müdürü Tahsin Nas, Doğaka Temsilcisi Ertuğrul Kazancı, Kahramanmaraş Belediyesi Başkanlık Danışmanı Zeynep Arıkan ve diğer ilgililerin katıldığı toplantıda Adanır, yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Kahramanmaraş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Yardımcısı ve KUDEB sorumlusu Fatih Adanır yaptığı konuşmada: “Bir Dulkadiroğlu Beyliği çarşısı olan Belediye Çarşısı (Suk-ı Maraş) 1500’lü yıllarda Alaüddevle Bey tarafından inşa edilmiştir. Anadolu’nun en eski, en büyük çarşılarından ve kentimiz içinde en eski ticari mekânlarından Belediye Çarşısı Kentsel Sit Alanı içerisinde kalan Kurtuluş ve Ekmekçi Mahalleri içerisinde yer almaktadır. Çarşı Ulu Cami’nin güneydoğusundan başlayarak kuzey güney doğrultusunda uzanan bir sokağa konumlanmıştır. Çarşı, sokağın iki tarafına dizilmiş yaklaşık 147 dükkandan oluşmaktadır. Bu dükkanlardan 81 tanesi Adana Koruma Kurulu tarafından taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir.
Çarşıda bulunan dükkanların orijinalinde kemerli ve üst örtüsünün de tonozlu olduğu bilinmektedir. Ancak günümüze özgün yapısını büyük ölçüde kaybetmiş olarak gelen çarşı büyük ölçüde görüntü kirliliğine sebep olmaktadır” dedi.
Anadolu kentleri için büyük önem arz eden çarşı kültüründen bahseden ve bu çarşıların korunması gerektiğinin üzerinde duran Adanır; teknik açıdan projeyi detaylarıyla anlatarak çarşı esnafının görüşüne sundu. Ayrıca çarşı esnafının ve mülkiyet sahiplerinin kendi içinde örgütlenerek bu çalışmalara destek olması gerektiğini özellikle vurgulayarak ülkemizdeki emsallerini örnek gösterdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.