Akdere Projesi Boşamı Çıkıyor?
Kahramanmaraş’ın en büyük ikinci Afşin’in ise en büyük projesi olan Akdere İçme Suyu Projesi’nin temeli geçtiğimiz aylarda düzenlenen törenle atıldı. İhaleyi alan firma çalışmalara başlarken, mevcut 30-40 yıllık “İçme Suyu Şebekesi” eski olduğundan dolayı su gelse bile vatandaşlar yine kirli ve sağlıksız su içme zorunda kalacak.
YIL 2014, İÇME SUYU BORULARIMIZ HALA “ASPEST”
Avrupa Birliği ve Türkiye’de 2010 yılında hazırlanan yönetmeliği göre aspestli boru yasaklanırken, Afşin’de ise içme suyu boruları halen aspest.
NEDEN YASAKLANDI?
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, kansere neden olan asbestin, üretim, kullanım, piyasa arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya arzını 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasaklamıştı.
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, asbesti (amyant) tamamen yasaklayan yönetmeliği 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girdiği bildirildi. Böylece daha önce kısmen yasaklanan asbestin tamamen yasaklı hale geldiği vurgulanırken, Avrupa Birliği ile de bu konuda tam uyum sağlanmış olacağı belirtildi.
SOLUNUM VE İÇME SUYU İLE VÜCUDA GİRİYOR, KANSERE NEDEN OLUYOR
Açıklamaya göre düzenleme ile 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren tüm asbest türlerinin çıkarılması, herhangi bir ürün üretiminde kullanılması, asbest içeren tüm ürünlerin piyasaya arzı yasaklanmış olacak. Çok iyi bir yalıtkan madde olan asbest çoğunlukla içme suyu boruları başta olmak üzere yapı malzemelerinde ve gemi yapımında kullanılıyor. Asbest solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor.
ASBESTİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR
Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu olarak sıralanıyor. Ayrıca ciltte yaralara da neden olabiliyor. Asbestin yasaklanması ile asbest kaynaklı hastalık riskleri ortadan kalkarken, çevresel ortama asbest bırakılmasına son verilmiş olacak.
İÇME SUYUNA “LAĞIM” KARIŞIYOR İDDİASI
Afşin’de İçme Suyu Şebekesinin eski olmasından dolayı insan sağlığı da tehlike altında. Yaz ayının gelmesi ve İçme Suyu Şebekesi ile Kanalizasyon borularının yan yana olmasından dolayı içme suyu şebekesine lağım karıştığı iddia edildi.
“KASKİ”DEN CEVAP BEKLENİYOR
30 Mart yerel seçimleri ile Kahramanmaraş’ın büyük şehir olması ardından su ve kanalizasyon işleri Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlandı. Vatandaşlar, KASKİ’ den gelecek cevabı beklerken, içme suyu şebekesinin yenilenip yenilenmeyeceği ise merak konusu oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.