Andırınlılar Osmaniye’ye Bağlanmak İstiyor
Osmaniye’deki Andırınlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yönetimi, Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinin Osmaniye’ye bağlanması taleplerini yineledi.
Dernek Başkanı Ahmet Uçar, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Öğretmen Evi’nde düzenlediği basın toplantısında Andırın’ın Osmaniye’ye bağlanması taleplerini yineledi. Konuyu daha önce Başbakanlık ve Osmaniye Milletvekilleri’ne taşıdıklarını ifade eden Uçar, “Andırın ilçesinin Kahramanmaraş'tan ayrılarak Osmaniye iline bağlanması ile ilgili Andırın köy ve mahalle muhtarlarının Andırındaki sivil toplum örgütlerinin talepleri ve gerekçelerini derledik. Andırın ilçesi, Osmaniye’nin Kadirli ve Düziçi ilçelerine sınır komşusudur. İlçeye bağlı 2 kasaba, 50 köy ve 96 oba bulunmaktadır. İlçe merkezinin nüfusu 7 bin 645 köy ve beldelerin nüfusu ise 30 bin 229 olup toplam nüfus 37 bin 874’tür. Yüzölçümü 1178 km karedir. Andırın’ın bu nüfus ve yüz ölçümü ile Kahramanmaraş'tan ayrılmasının, Kahramanmaraş'a olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Andırının tüm köyleri, köy muhtarları, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti yöneticileri 30-40 yıldır Osmaniye’ye bağlanma taleplerini dile getirmişlerdir. Bu talepten öte, orada yaşayan insanların yaşamlarının bir parçası olan Osmaniye’ye, hukuki olarak bağlanma isteğidir. O insanlar zaten yaşamları boyunca Osmaniye ile iç içedirler” dedi.
Başkan Uçar, Andırın’ın Osmaniye’ye bağlanma gerekçelerini ise şöyle anlattı:
“Andırın’ın tüm köylerindeki hastalar, tedavi için Kadirli, Düziçi ve Osmaniye’ye giderler. Kahramanmaraş'a hiçbir hasta tedavi olmak için gitmez. Andırın ilçe merkezi ve tüm köyleri ticaretini (alım ve satım) Osmaniye, Kadirli ve Düziçi ile yapar. Andırın merkez ve köylerinden Kadirli, Osmaniye ve Düziçi'ne günlük 95 yolcu minibüsü giderken, Kahramanmaraş’a sadece 7 yolcu minibüsü gitmektedir. Kahramanmaraş’a da sadece resmi işler için mecburiyetten giderler. Andırın’dan dışarıya yapılan göçlerin yüzde 95’e yakını Osmaniye merkez, Kadirli ve Düziçi ilçelerine yapılmıştır. Andırınlı çocuğunu eğitim amaçlı ilçe dışına gönderecekse, tercihi Osmaniye merkez, Kadirli ve Düziçi ilçeleridir. Andırın’a gelmek isteyenler veya Andırın’dan dışarıya gitmek isteyenler, sürekli Osmaniye-Kadirli yolunu kullanmaktadırlar. Andırın Kahramanmaraş'a 114 km olup geçilmesi zor yüksek dağlardan geçer. Andırın-Osmaniye 97 km olup yolda engebeli veya yüksek dağ bulunmamaktadır. Yani ulaşım kolaylığı vardır. Andırın’da görev yapan devlet memurları maaşlarını Kadirli ilçesindeki bankalardan alırlar. Ayrıca Andırın’daki esnaf odaları da parasal işlemlerini Kadirli’deki bankalar ile yaparlar. Andırın Tapu Kadastro çalışmalarının büyük bölümü Osmaniye Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Andırın’ın Kahramanmaraş'a uzaklığı nedeni ile Kahramanmaraş'tan Andırın’a yeterli hizmetler de gelmemektedir. Bu sayılan gerekçelerden dolayı Andırın’da yaşayan köy ve mahalle muhtarlarının tamamına yakını (51 muhtar), Andırın ilçe merkezindeki sivil toplum örgütleri, bir belde belediye başkanı, 2 siyasi parti yönetim kurulu, kendi aralarında çalışmalar yaparak Osmaniye’ye bağlanma isteklerini imzaları ile bir dosya haline getirerek 04.04.2012 tarihinde Sayın Başbakan’a ulaştırdılar. Ayrıca siyasi partilere ve İçişleri Bakanlığı’na ulaştırılmak üzere gönderdiler.”
Dernek Başkanı Ahmet Uçar, tüm bu gerekçelerin Andırın’ın Osmaniye’ye bağlanması için yeterli olduğunu belirterek, “Bizler de Andırın’ın bağlanılması istenen ilin derneği olarak hemşerilerimizin bu talebini siz basın mensupları ile paylaşarak kamuoyuna duyurmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.