Askerlere organ bağışının önemi anlatıldı

Askerlere organ bağışının önemi anlatıldı
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu,

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fatih Yüzbaşıoğlu, Türkiye’de yaklaşık 23 bin hastanın böbrek nakli bekleme sırasında bulunduğunu belirterek, “Yeni hasta ve ölüm hızına yetişebilmek ancak organ bağışına gösterilecek duyarlılıkla mümkün olacaktır” dedi.

Organ Bağış Haftası nedeniyle, SANKO Üniversitesi, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda askerlere organ bağışının önemi anlatıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı’dan sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, Türkiye’de bilim ve teknolojiye verilen önemin, tıpta da güncel tedavi yöntemlerinin her an takip edilebilmesine imkan sağladığını söyledi.

Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, “İşte bu sayede dünyada sağlık adına en yeni ne yapılıyorsa, hastalarımız o tedavilerden faydalanabiliyor. Bu tedavi seçeneklerinden en ulaşılmaz ve bilimselliği had safhada olan ise organ naklidir, ayrıcalıklı bir konuda, en üst sıralardadır” diye konuştu.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde güncel tedavileri uyguladıklarının altını çizen Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, “Organ Nakil Merkezimizin hizmet vermeye başlamasının 7. yılında, nakil sayımız 300’lü rakamlara ulaştı. Kadavra vericili nakillerde, canlıdan canlıya yapılan böbrek naklindeki yüksek başarıya ulaştık. Çapraz nakil hazırlıkları, laparoskopik donör nefrektomi de dahil olmak üzere tüm güncel işlemleri başarıyla gerçekleştirmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Kadavra bekleme listesinde bulunan hastaların böbrek nakli olma şansının diğer birçok merkezden daha yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, şöyle devam etti:

“Bunun artırılması ise ancak organ bağışı ile mümkün olabilir. Her yıl 10 bin yeni hasta diyalize başlıyor. 7 bin kadar hasta ise kaybediliyor. Yaklaşık 23 bin hasta böbrek nakli bekleme listesinde kayıtlı. Yeni hasta ve ölüm hızına yetişebilmek ancak organ bağışına gösterilecek duyarlılıkla mümkün olacaktır. Organ bağışında bulunulmasa dahi, herkes organ bağışına karşı duyarlı olmalı.”

DOÇ. DR. SELMAN ÜNVERDİ

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Selman Ünverdi ise diğer ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’de de son dönem böbrek yetmezliğinin çok önemli sağlık sorunlarının başında geldiğine vurgu yaptı.

Ortalama her bir milyon nüfusta, bin 665 hastanın kronik böbrek yetmezliğine sahip olduğunun düşünüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Ünverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1990’lı yıllarla kıyaslandığında, günümüzde gelişen nitelikli diyaliz uygulamalarıyla kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastalardaki ölüm oranlarında belirgin azalma olmuştur. Yıllık ölüm oranları yüzde 20’lerde. Organ nakli yapılan hastalarda sağ kalım her yaş grubunda diyaliz hastalarından iki kat daha yüksek.

Ülkemizde kronik böbrek yetmezliğinden dolayı 70 bin hasta diyaliz tedavisi görüyor. Ancak Türkiye organ bağışında, Avrupa’nın çok gerisinde. 2010 yılı verilerine göre organ nakline uygun bin civarındaki beyin ölümü gerçekleşmiş hastadan sadece yüzde 25’inin organ bağışına izin verilmiştir.”

Her yıl iki bin hastanın, kadavra listesinde olmasına rağmen, nakil beklerken yaşamını yitirdiğini anımsatan Doç. Dr. Ünverdi, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ülkemizde son 5 yılda, nitelikli akraba ilişkileri sayesinde canlıdan böbrek nakli belirgin şekilde artmıştır. Son 5 yılda ortalama iki bin 900 böbrek nakli yapılırken, 2015’te böbrek nakli sayısı üç bini geçmiş olup, bunun yüzde 80’e yakını canlı vericilerden gerçekleştirilmiştir. Verici açısından böbrek nakli, normal hastalara göre anlamlı bir risk oluşturmuyor. Böbrek alıcısı olan ve diyalizden kurtulan hasta içinse, diyalize giren hastalarla kıyaslandığında iki kata yakın bir sağ kalım avantajı sunmaktadır.”

3-20161109091740.jpg

HATİCE GÜZEL

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakil Merkezi Koordinatörü Hatice Güzel de Türkiye’de organ bağışı ve nakli sayılarının yetersizliği sonucu, son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken yaşamını yitirmesine neden olduğunu bildirdi.

Güzel, “Hayata merhaba diyemezsiniz ama merhaba dedirtebilirsiniz” diyerek, organ bağışında bulunulması çağrısını yaptı.

Sunumların ardından, organ bağışı yaptırmak isteyen askerlerin kayıtları alındı.

1-20161109091740.jpg2-20161109091740.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.