Aslan: "Taşıma Pancarla Fabrika Çalışır Mı?"

Aslan: Taşıma Pancarla Fabrika Çalışır Mı?
Elbistan Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Halil Aslan, Elbistan Şeker Fabrikası Ekim Sahasında Yer Alan Göksun’dan 20 Bin Ton Şeker Pancarının Malatya’ya Gönderilmek İstenmesine Tepki Gösterdi

 

Elbistan Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Halil Aslan, Elbistan Şeker Fabrikası ekim sahasında yer alan Göksun’dan 20 bin ton şeker pancarının Malatya’ya gönderilmek istenmesinin yanlış bir politika olduğunu belirterek, “Malatya’da şeker pancarı eken kimse kalmadı. Taşıma pancarla fabrika çalışır mı?” dedi. 

  Malatya Şeker Fabrikası’nın 1956 yılında kurulduğunu, Elbistan Şeker Fabrikası’nın ise çok daha yeni teknoloji ile 1985 yılında faaliyete başladığını belirten Aslan, şuanda Malatya çiftçisinin şeker pancarı ekmediğini söyledi. Elbistan Şeker Fabrikası’nın 600 bin ton şeker pancarı işlediği yıllar olduğunu ifade eden Aslan, 2000’li yıllarda yine Elbistan Şeker Fabrikası’nın ekim sahasında olan Kahramanmaraş pancarının Malatya’ya sevkinin kararlaştırıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

  “Elbistan Şeker Fabrikası, Türkiye’nin en modern fabrikalarından biridir. Kapasite olarak yüksek rakamlara çıkabilmektedir. Buna rağmen 2000’li yıllarda Elbistan Şeker Fabrikası’nın ekim sahasında bulunan Kahramanmaraş pancarı, Malatya Şeker Fabrikası’na gönderilmeye başlandı. Şimdi ise Göksun pancarını Malatya’ya götürmek için karar alınıyor. Bu kararı kim alırsa, hangi amaçla alırsa alsın yanlıştır. Malatya halkı şeker pancarı ekimi yapmıyor. Onun yerine diğer fabrikaların ekim alanlarından pancar sevki yapılarak fabrika çalıştırılıyor. 1956 yılında kurulan Malatya Şeker Fabrikası’nın artık kapatılması gerekir.”

  Elbistan ve Malatya Şeker Fabrikası’nın da içerisinde bulunduğu B Portföyü’nün özelleştirme ihalesinin yapılmasının üzerinden neredeyse 1 yıl geçtiğini kaydeden Aslan, “Bu fabrikaların özelleştirilmesi için ihale yapıldı. İhale yapıldı ancak aradan geçen süreye rağmen henüz bir sonuç çıkmadı. Devlet bu fabrikaları verecek mi vermeyecek mi, bu konu bile henüz netlik kazanmadı. Bir yandan özelleştirme sorunu yaşanırken, diğer taraftan Elbistan’da işlenmesi gereken şeker pancarı Malatya’ya gönderilmek isteniyor. Yani kamyonlar dolusu Göksun şeker pancarı, 60 kilometre mesafedeki Elbistan Şeker Fabrikası yerine fabrikanın önünden geçirilerek 200 kilometre uzaktaki Malatya Şeker Fabrikası’na götürülecek. Bunu anlamak mümkün değil. Yanlış yanlıştır ve bu yanlışın mutlaka düzeltilmesi gerekir” diye konuştu.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.