Biber Gazı Eşliğinde 2. Kuzu Dönemi
2006 yılında hayvancılığın gelişmesi, bugün besicilikle uğraşan insanların haklarının korunması amacıyla kurulup, bugün itibariyle yaklaşık 3.500 üyeye ulaşan Kahramanmaraş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği genel kurulu gergin başlarken, 2008-2009-2010 yılları arasındaki faaliyet ve raporlar dahil, yönetimin ibra edilmemesi güne damgayı vuran hadiseydi. Ancak eski başkan Vakkas Kuzu, 1645 üyenin 576 oyunu alarak yeniden birliğin başkanı seçildi.
Hatırlanacağı üzere, Kahramanmaraş Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği 7 Temmuz’da genel kurula gitmiş, ancak çoğunluk sağlanamadığı için kongre 22 Temmuz pazara ertelenmişti.
Batıpark Spor Salonundaki genel kurul gergin başladı. 4 adaydan; Mehmet Koyubekmez, Nahit Akbaba, Vakkas Kuzu ve Nurettin Gürbak’ın yarıştığı genel kurul, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.
Divan başkanlığına seçilen Ökkeş Odunkıran’ın yönetmeye çalıştığı, ancak zaman zaman zorlandığı genel kurulda konuşmalar sırasında sataşmalar yaşandı.
Kayıp 900 Bin Liranın Hesabını Soracağım!
Salonda üyelere hitap etmesi için adaylar arasında kura çekimine gidildi. Kuraya göre ilk konuşan aday Nurettin Gürbak oldu.
Gürbak konuşmasında, 10 yaşından beri malcılıkla uğraştığını, bugüne kadar şaibeye bulaşmadığını belirterek, “Başkan seçildiğimde, eski başkanlardan hesap soracağım. Bakıyorum, duyuyorum, hep pislik, hep dedikodu, hep şaibe var. Benim projelerimi görüyorsunuz, birliğe itibar getireceğim, birliğin imajını yenileyeceğim. Şaibesiz bir birlik yönetimi oluşturacağım” dedi. Gürbak, birliğin adliyeye yansımış 18 davası bulunduğunu, hepsinin, herkesin mahkemelik olduğunu söyleyerek, son sözünü söyledi; “Hesaplar incelendi, görüldü ki 900 bin tl. para kayıp, bu para nerede, bu kaybolan paranın hesabını soracağım” diye konuştu.
Dün Yanımda Olanlar Bugün Karşımda
Kuraya göre ikinci olarak eski başkanlardan Vakkas Kuzu’ya söz verildi. Hayli gergin ve tedirgin olan Kuzu, asıl kendisinin malcılıkla uğraştığını, diğer adayların malcılıkla ilgileri bulunmadığını söyleyerek, “Bakıyorum, eski yönetimde olanlar bugün karşımdalar. Yolsuzluğa bulaşmış olanları asıl mahkemeye veren benim!” dedi.
Üçüncü olarak söz verilen Nahit Akbaba, birliğin sahipsiz bırakıldığına dikkat çekti. Başkan seçildiğinde birliğin itibarını ve imajını koruyacağını kaydederek; “Sizleri bugüne kadar hep horladılar, sizleri çok üzdüler. Babadan oğla geçer gibi; birliği padişahlıkla yönettiler. Birliği bu hale getiren Vakkas Kuzu ve ekibidir. Birliğin adı değil, kendi birlik olmalı. Arkadaşlarım, elinizi vicdanınıza koyun, ona göre oy verin!” dedi.
En rahat, en düzeyli konuşmayı yapan aday ise Mehmet Koyubekmez oldu. Sakin ve itidalli konuştu, bu seçimin Kahramanmaraş’a, üyelere ve hayvancılık sektörüne hayırlı olması dileğinde bulundu, birliğe gelen paraların hizmet olarak dönmediğini söyledi, o kadar paraya rağmen birliğin müstakil binası olmamasını talihsizlik olarak yorumladı.
Ancak salonun dört bir yanından homurtular, şikâyetler eksik olmazken, bazı üyelerin aşırı gergin ve saldırgan oluşu da gözlerden kaçmadı, lakin güvenlik güçleri çıkması muhtemel bir tatsızlığa meydan vermedi.
Bu arada, söz istemesine ve oy çoğunluğuna sunulmasına rağmen salona inen ve konuşma hakkı tanınmayan eski yönetim kurulu üyelerinden Yakup Erzurumluoğlu’nu teskin etmek, sakinleştirmek kolay olmadı; “Birliğin kurulmasında, hepinizin üzerinde hakkım var, yazıklar olsun size!” diye tepki ve sitem gösterdi.
Hesaplar Ve Yönetim İbra Edilmedi
Konuşmaların ardından, gündem gereği birliğin 2008-2009 ve 2010 hesapları, faaliyet raporları ve yönetim kurulu raporları okundu.
Ancak birkaç kez salonda ısrarla söylenmesine ve sorulmasına rağmen, ne hesaplar, ne faaliyete raporu ne de yönetim kurulu kabul görmedi. Yine de itirazlar tepkiler eksik olmadı.
Birliğin her dönemde zararlı gösterilmesi ise dikkat çekti. Bu zarar; 2008’de 65 bin, 2009’da 5 bin, 2010 yılında ise 847 bin olarak gösterildi. Birliğin her dönemde zarar gösterilmesi salonu dolduran yaklaşık 750 üye tarafından tepki ile karşılandı.
Ancak 2012 yılı tahmini bütçesi onaylanırken, çoğunluk yeni yönetime yetki verilmesi sorusunu onayladı.
Öğleden Sonra Ve Olaylar
Geniş güvenlik tedbirlerinin alındığı salonda, nihayet oy kullanılmaya başlandı. Ancak sabah saatlerinde başlayan gerginlik, itiş-kakış, laf atmalar, bağırıp çağırmalar, şikâyetlerin ardı arkası kesilmedi ve öğleden sonra da sürdü.
Geçen dönemde Nahit Akbaba’yı destekleyen ve eski yönetimlerde de görev alan ve salonda oy kullanımında usulsüzlük olduğunu iddia ederek hadiseye karışan Mehmet Akçakoyun da kavgaya karışınca, yaralandı ve ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Emniyet güçleri, olaya biber gazı ile müdahalede ederek kalabalığı dağıttı, hadise çıkarttığı öne sürülen kişiler göz altına alındı.
Oylama işlemi bittiğinde, her dönemde mahkemelik olan, şaibeye bulaşan ve kamuoyunda adı bir türlü temizlikle anılmayan Kahramanmaraş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliğinin yeni başkanı Vakkas Kuzu, en çok oy alan aday oldu ve bir kere daha başkanlık koltuğuna oturdu.
Saat 18.30 sıralarında açılan sandıklardaki zarflar sayıldığında, 1.645 kişinin oy kullandığı görüldü. Buna göre Vakkas Kuzu 576, Nahit Akbaba 387, Mehmet Koyubekmez 127 ve Nurettin Gürbak 547 oy aldılar. Öte yandan 7 oy geçersiz sayılırken, 1 zarf da boş çıktı.
Böylece, en çok oyu alan Vakkas Kuzu bir kere daha başkan seçildi, bir anlamda güven tazeledi.
Ancak, gerek faaliyet raporu, hesap hesapların ve yönetim ibra edilmemesi, akıllara şu soruyu getirdi, seçim iptal olur mu, ibra edilmeyen, kabul görmeyen eski yönetim yeniden mahkemeyle sevk edilir mi?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.