Bir Ramazan Klasiği

Bir Ramazan Klasiği
Bayramlarımızın vazgeçilmezi haline gelen Maraş çöreği şehir dışından gelen ziyaretçilerinde ilgisini çekiyor.

Bayramlarımızın vazgeçilmezi haline gelen Maraş çöreği şehir dışından gelen ziyaretçilerinde ilgisini çekiyor. Hoşaf ile birlikte sunulan Maraş çöreği tarifini Ahmet Fidan’dan alıyoruz. Fidan, tarifi vermeden önce şunları söylüyor: “ Maraş Çöreği bizim bayramlarımızın vazgeçilmezidir. Şehir dışından gelenler de bu çöreği çok seviyor. Maraş çöreğine taleplerin çoğalması üzerine fıstıklı, şekerli, tahinli çeşitlerini de yapıyoruz. Yumuşak çörek daha çok sahurda tüketiliyor.” Ahmet Fidan, Maraş çöreği hakkında bilgi verdikten sonra şöyle tarif veriyor: “

Malzemeler:
1 Kg un,
Yarım kg tereyağı,(yarı tereyağı yarı margarin olabilir.)
1 paket kabartma tozu,
1 yemek kaşığı çörek otu,
1 yemek kaşığı susam,
Tuz ya da şeker,(İsteğe bağlı)Tuzlu simit gibi olmalı tuz oranı
Yeteri kadar süt.

Yapılışı: Un, tereyağı(Oda sıcaklığında da olabilir ama genelde eritip hafif soğuduktan sonra eklenir.) ,tuz ya da şeker, kabartma tozu, çörek otu, susam karıştırılır. Yumuşak bir hamur oluncaya kadar süt ilave edilir. Küçük parçalara ayrılarak merdane ile açılır. Üzeri çatalla çizilir.160–180 derecede üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirilir. Sonra afiyetle yenir. Denemeye değer bir tattır. En önemli özelliği uzun süre saklanabilmesi, tazeliğini koruyabilmesidir.”

Bayramda misafirlere sunulmak üzere hazırlayacağımız çörek, uygun fiyatlarla tezgahlarda yerini aldı.

(Sevde Çaykara)

1.20110804141319.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.