Biyoteknik Mücadele ile Sağlıklı ve Kaliteli Ürün
Türkoğlu İlçesi Muratçakıroğlu ve Kaledibi mahallelerinde uygulanan “Açıkta Sırık Domates Yetiştiriciliği ve Biyoteknik Mücadele Yöntemlerinin Uygulanması” projesi Kapsamında Tarla günü programı düzenlendi.
Programa Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitü Müdürü Dr.Naim Öztürk TEMA Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdurrahman Akpolat, çok sayıda davetli ve üreticiler katıldı…
Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması projesi kapsamında yürütülen "Açıkta Sırık Domates Yetiştiriciliği ve Biyoteknik Mücadele Yöntemlerinin Uygulaması" projesi, Muratçakıroğlu ve Kaledibi Mahallesinde gerçekleştirildi.
Programda konuşma yapan, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş'ın her tarafı güzel her yanının ayrı bir zenginliği olduğunu dile getirdi. Emiralioğlu, Bu bölgemizin insanlarının çalışkanlığı yeniliklere açıklığı, teknik elemanların söylediklerine kulak vermeleri başarıyı ve başarısızlığı birlikte paylaşmaları bizim için son derece önemli olduğunu belirterek, Tarım arazilerinin son derece kıt olduğunu özellikle birim alandan daha fazla ürün alınıp daha fazla kazanması gerekilen bir bölge olduğunun altını çizen Emiralioğlu, bu nedenle bu mahallerde iki tane stratejik ürün üzerinde çalıştıklarını belirten Emiralioğlu, “Bunlardan birisi çilek diğeri de domatestir. Çilekle ilgili belli bir mesafe alındı artık tüccarlar buraya kamyonlarla geliyorlar. Diğer illere çilek gidiyor. Domates konusunda birim alandan daha fazla ürün alınması konusunda sırık domates yetiştiriciliğine geçmeye çalışıyoruz. Bunula ilgili çalışma yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda bölgemizde yaygınlaşacak. Dedi.
Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sadık Yılmaz Güllü ise; Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması projesi kapsamında 2015 yılında hazırlanan proje bakanlık tarafından uygun bulduktan sonra gerekli ödenekleri temin ettiklerini, 2016 yılında projenin uygulanmaya başladığını kaydeden Güllü, “Projeye başlarken ilk önce yer tespitini yaptık. Yer tespitini yaparken ilimiz Türkoğlu ilçesi Muratçakıroğlu ve Kaledibi mahallelerimizden 2 çiftçimiz olmak üzere toplam 8 dekar alanı demonstrasyon alanı olarak belirledik. Toplam demonstrasyon alanı 8 dekar olup şuanda üzerinde bulunduğumuz alan Muratçakıroğlu köyünden Hüseyin Kaplan’a ait arazimiz 4 dekar büyüklüğünde bir alandır. Projeye başlarken önce bölgemize uygun fide çeşitlerini tespit ettik. Daha sonra arazinin hazırlanması sırık domates yetiştiriciliğinde gerekli olan askı aparatları, damla sulama sistemleri gibi arazi için çiftçimiz ile birlikte iş birliği içerisinde çalıştık. Burada projenin teknik takibini de Türkoğlu ilçe Müdürlüğümüz ve İl Müdürlüğümüzün teknik elemanları ile birlikte yürütüldü. Projeye başlarken bizim birçok önemli hedeflerimiz vardı. Önemli hedefleri gerçekleştirirken projeyi seçtiğimiz alanı tesadüf olarak belirlemedik. Bu bölgede üreticilerimiz geçmişten bu yana domates yetiştiriciliği yapmaktalar. Yine bu köydeki çiftçilerimiz 2015 yılında Türkoğlu İlçe Müdürlüğümüzce domates yetiştiriciliği hakkında çiftçi kursu gördüler. Daha sonra bu çiftçilerimiz Adana, Antalya, Mersin gibi domates yetiştiriciliği yaygın olarak yapıldığı illere çiftçi inceleme endeksi yaptılar. Geleneksel olarak domates yetiştiriciliği bu bölgede yapılmaktaydı. Bizim istediğimiz sırıkta domates yetiştiriciliğine geçilerek birim alanından üretimin artırılmasıydı. Şuana kadar toplamda 4 dekar alanda 25-30 ton domates toplanmış durumda. Bizim hedeflediğimiz 60 tonun üzerinde domates üretimini beklemekteyiz. Burada elde ettiğimiz tecrübelerle bu bölgedeki çalışmalarımız ileriki dönemlerde de yoğun olarak yapılacaktır” dedi.
Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitü Müdürlüğü Teknik elemanı Hasan Deda Büyüköztürk ise ‘3 yıllık projemizin ilk tarla uygulamasını burada yapmış olmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirerek, “Bu projedeki amacımız kimyasal uygulamasını bitirip biyoteknik mücadele yapmaktır. Projemizde başarılı olduk ve gördük ki bu alanda başarılı oluyoruz. Bu tarlada tek kimyasal ürün yapmadan bulaşıksız ürünler alabildik. Her tuzakta en az 600-700 kelebek var. Her bir kelebek 300 yumurta bıraktığında ve bu alanda 10 güne bir bunu yaptığını düşündüğünüzde kimyasal uygulamalarla bunun önüne geçilemez. Mersin, Karataş, Antalya gibi tüm alanlarda 5 güne bir ilaçlama yapılıyor. Ama biz bu yaptığımız projede bunun biyoteknik olarak önüne geçebildiğimizi gördük. Bu çalışmayla çiftçilerimize ve üreticilerimize göstermiş bulunuyoruz. Umarım tüm Türkiye’ye yayılır.
Son olarak konuşma yapan örnek bayan çiftçisi olan Bedia Kaplan, Çileği ve domatesi önceden salma su ile yaptıklarını belirten Kaplan, “İl müdürlüğümüzün yapmış olduğu proje sayesinde damlama sulama yapıyoruz. Bundan dolayı daha iyi hasat alıyoruz. Domates projesi sayesinde daha iyi verim alıyoruz. Domateslerimizi ipe aldık daha iyi ürün kazanıyoruz. Daha iyi satışa ve yüke dayanıklıdır. Bizim tüccarlarımız gelip çilek ve domatesimizi buradan alıyorlar. Bize bu katkıyı sağlayan daha iyi domates ve çilek yetiştirmemize sebep olan, emeklerimizin karşılığını veren, bu sevinci yaşatan kişilerden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.