Biyoteknik Mücadele Konuşuldu
İlimizden ulusal düzeyde yayın yapan Aksu TV ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün ortaklaşa hazırladığı ve her hafta Pazartesi günleri canlı olarak yayınlanan “Toprağın Bereketi” TV programı ile çiftçilerimiz bilgilendiriliyor.
Toprağın Bereketi TV programının bu haftaki konuğu KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. M. Murat Aslan oldu.
Biyoteknik mücadele yöntemlerinin konuşulduğu programda
Biyoteknik mücadele nedir?
Biyoteknik mücadelenin diğer mücadele yöntemlerinden farkı
Biyoteknik mücadele uygulamak için nelere dikkat etmemiz gerekir
Biyoteknik mücadele hangi zararlılara karşı kullanılmaktadır
Biyoteknik mücadelenin avantajları
Biyoteknik mücadelenin dezavantajları
Ülkemizdeki biyoteknik mücadelenin durumu
Zararlılarla mücadelede biyoteknik mücadele uygulamaları tek başına yeterli mi?
İlimizde biyoteknik mücadele ile ilğili ne gibi çalışmalar yapılıyor
Üniversitemizde bu konu ile ilğili çalışmalar nelerdir
Kahramanmaraş’ta biyoteknik mücadelede ne durumda olmalı
Bu aşamadan sonra ilimizde biyoteknik mücadele ile ilgili neler yapılabilir, neler yapılmalıdır,
gibi sorular K.S.Ü.Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. M. Murat Aslan tarafından cevaplandırıldı.
BİYOTEKNİK MÜCADELE NEDİR?
Zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlere “Biyoteknik Yöntemler” adı verilir.
NASIL YAPILIR?
Feromon tuzak sistemleri veya cezbediciler, yumurtlamayı engelleyiciler, uzaklaştırıcılar, beslenmeyi engelleyiciler, kısırlaştırıcılar, böcek gelişmesini engelleyiciler, böcek gelişmesini düzenleyiciler ve kısır böcek salma yöntemi gibi bazı doğal veya sentetik bileşik ya da yöntemler kullanılarak yapılır.
NERELERDE KULLANILIR?
Elma iç kurdu, salkım güvesi, şeftali güvesi, doğu meyve güvesi, kiraz sineği, akdeniz meyve sineği, zeytin sineği, sebzelerde ve pamukta yeşil kurt, pembe kurt gibi zararlılarla mücadelede kullanılmaktadır.
BİYOTEKNİK MÜCADELENİN AVANTAJLARI
Sadece uygulandığı zararlıyı hedef alır. • Mücadele zamanının tespitinde kullanılır. • Seçici olmaları ve toksik olmamaları nedeniyle doğayı ve doğal dengeyi korumaktadır. • Üst üste aynı alanda kullanılmaları durumunda kimyasal mücadeleye olan ihtiyacı azaltır ya da tümüyle ortadan kaldırır.
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ‘ Bitkisel üretimde kalıntının en etkin çözümü biyolojik & biyoteknik mücadeledir. Biyolojik ve biyoteknik mücadele yapanlar desteklenmektedir. Bizlerde Kahramanmaraş’ta biyoteknik mücadelenin yaygınlaşması için eğitim ve yayım çalışmaları yapmaktayız. Bu eğitim ve yayım çalışmaları neticesinde umut ediyorum ki ilerleyen yıllarda ilimizde de biyoteknik mücadele yayınlaşacaktır.’ Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.