Büyük Şehir İçin Hazırlığımız Varmı?

Büyük Şehir İçin Hazırlığımız Varmı?
Kentimizin temel sorunların ele alınması için; “ Birlik toplantısı çağrısı yapıyoruz!”

Kahramanmaraş gelecek yerel seçime büyük şehir olarak girecek. Ancak büyük şehre hazırlıklı girebilmemiz için, başta milletvekillerimiz, belediyeler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, bürokratlar olmak üzere herkesin bir araya gelip ortak akıl yürütmesi gerekiyor. Bunun için kent insanı, Belediye, Kent Konseyi ve Ticaret Sanayi Odasının ev sahipliğinde “Kent için ne yapılabilirin” konuşulacağı, birlik toplantısı yapma önerisini ortaya attılar.

Gazeteci Bekir Doğan, şehrimizde en az iki yeni belediye daha kurulmasının kaçınılmaz olduğunu, bu nedenle büyük şehir olmadan, neler yapılması gerektiğinin önceden konuşulmasında büyük yarar olduğunu belirterek, “ Kahramanmaraş Azerbaycan Meydanından ikiye bölünerek, iki yeni belediye oluşturulması gerekiyor. 1992 yılında 37 mahalle iken 71 mahalleye çıkartıldık. İlave mahallelerle ile bu sayı 80’i geçti. Mahalleleri biz bile bilemez olduk. Bunun için kent için her on gün veya aylık toplantılarla vali başkanlığında büyük şehir olayı başta olmak üzere, eğitim, kültür, ulaşım, ticaret, çarpık yapılaşma gibi konuları ele almalı. Önümüzdeki dönemde büyük şehir olacağız, bu konuda mutlaka bir çalışma yapılmalı.

BİRLİKTE ORTAK DÜŞÜNCE GELİŞTİRMELİYİZ

Konuyla ilgili olarak düşüncelerini aldığımız vatandaşlardan Salih Yılmaz, Gaziantep’in bu birlikteliği çok iyi becerdiğini belirterek şunları söyledi; “ Kahramanmaraşlı birlik olmayı beceremiyor, bu şehrin büyümesi için önce zihniyet büyümesi gerekiyor. Bunu da ancak bir araya toplandığımızda elde etmemiz mümkün. Şu anda bu birlikteliği kent konseyi sağlayabilir. Nüfusu 500 bine yaklaşan bu kent artık tek belediye ile yönetilemiyor. Dolayısı ile büyük şehir olmamız konusunda Başbakan müjdeyi vermişti. Şimdi bize düşen bir ön hazırlık yapılmasıdır. Bu yapılırken şehrin ileri gelenleri, söz sahibi olanlar başta siyasiler, muhtarlar, yerel basın, parti il ve ilçe başkanları, belediye, sivil toplum temsilcileri vali başkanlığında bir araya gelmeli” dedi.

YAPICI OLMAYI ÖĞRENMELİYİZ

Yüksel Poyraz ise konuya başta bir boyut getirdi ve yapıcı hareket etmeyi kent olarak becermemiz gerektiğini söyledi. Poyraz şunları söyledi: “ Geçtiğimiz günlerde Gaziantep ve Kayseri’ye gittim. Bu iki komşu şehirdeki gelişme doğrusu beni şaşırttı. Kahramanmaraşlı olarak bu büyümeyi biz niye sağlayamıyoruz? Diye kendi kendimi sordum. Bizler vatandaş olarak tepkisiziz, istemesini bilmiyoruz, her şeyi vekillerden, belediyeden yada diğer ilgililerden bekliyoruz. Sivil toplum örgütlerimiz proje üretmiyor. Yada yeterli değil. Bu sadece kent için geçerli değil, bir parti içinde de olsanız aynı şekilde gerçekleşiyor. Şimdi seçimler yapıldı, bu seçimlerden sonra vekillerimize yardımcı olmamız gerekiyor. Çünkü Başbakan Tayyip Erdoğan Kahramanmaraş’ı çok seviyor, bunu biliyoruz. Ancak Ankara’ya kentimizin sorunları taşınmalı, projeler götürülmeli. Bunu da yapacak olan seçmenler ve seçmenlerin bir çatı altında toplandığı vakıflar, dernekler, sendikalar yapmalıdır. Daha önce H.Ali Özal(eski belediye başkanı), bir toplantıda her ay bir araya gelelim, bu toplantılarda eski milletvekilleri, belediye başkanları, dernek başkanları, bürokratlar, sanayiciler olsun ortak akıl dediğimiz istişare geleneğini başlatalım demişti. Ben buna aynen katılıyorum. Kahramanmaraşlı bunu bir defa Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığında yaptı. Birde vekiller geçtiğimiz dönem Ankara’da yaptılar ama arkası gelmedi. Ben şahsen bu kentte birlik ruhunun olmadığını, bardağın boş tarafını gördüğümüz için bunları yapamadığımızı söylüyorum.  Aslında bu toplantılar zorla değil, gönüllü yapılmalı. Toplantıda sadece Maraş’ın geleceği ele alınmalı…” dedi. 

BÜYÜK ŞEHİR OLMAYI HAK EDİYORUZ

Niyazi Kara( Gazeteci)Kahramanmaraş’ın büyük şehir olmadan önce, büyük düşünmeyi yani birlikte ortak akılla yönetilmeyi becermesi gerekiyor. Kendi kafasına giden, istişareye açık olmayan idarecilerle büyük şehir olsak bile, fazla değişen bir şey olmaz. Başta bu şehrin iktidar milletvekilleri olmak üzere, belediye başkanı, iktidar ve muhalefet partisi bir bütün içinde çalışmalı. Şehrin ana sorunları masaya yatırılıp, öncelik sırası belirlenip, yol haritası hazırlanmalı.

Dokuz yıldır şehrin giriş çıkış yolları gazeteci arkadaşların yazılarından sonra daha yeni yapılmaya başlandı. Bir yılı dokuz yılda yapıyorsak, bu şehir bu mantıkla büyük şehirde olsa gelişemez diyorum. Son döneme kadar bekleneni veremeyen Poyraz, bundan sonra büyük şehir için yola devam edecekse mutlaka ekibini güçlendirmesi ve yenilemesi gerekiyor. Bu dönemde güzel hizmetler yapmaya başladı. Ancak ekibi daha profesyonel olursa, şehrimizin gelişmesi bir o kadar hızlanır” dedi. 

yuksel-poyraz-1.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.