Çalışıyoruz karşılığı yok
Toplumsal hayatın olmazsa olmazlarından gösterilen sivil toplum kuruluşlarına bir yenisi daha eklendi, kamuda çalışan şirket işçilerini bağrına basan MAR-KAŞİD bu kervana katılan son halka oldu.
Türkiye İşçi Dernekleri Platformuna bağlı olarak, 30.Mayıs.2012 tarihinde resmen kurulan ve hizmet verecek olan derneğin kurucu başkanı Adnan Kapuçam, önce iki gün önce Hak7Kın rahmetine kavuşan ünlü şair ve yazarımız Abdürrahim Karakoç’a rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek sözlerine başladı, yaptığı yazılı açıklamada devlete ait kamunun tamamında hizmet alımlıyla çalışan temizlik, güvenlik, yemekhane, bilgi işlem, veri hazırlama, hasta karşılama, teknik personelde ulaşımda bunun gibi birçok alanda çalışan birçok işçilerin sosyal ve kültürel anlamda paylaşımlar yapmak, yasal ve anayasal hakları konusunda bilgilendirmelerde bulunmak üzere, en önemlisi birlik beraberliğin sağlanması adına bu mücadeleye girdiklerini söyledi.
Bugün itibariyle 76 üyesi bulunan, Türkiye’de işçi potansiyelinin yaklaşık yüzde 55’lik kısmını kamuda hizmet alımıyla çalışan işçilerin oluşturmakta olduğunu da ileri süren Kapuçam, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Hizmet alımıyla çalışan işçiler ile çalışanların sayısı 500 bin ve özel sektörle berabere bu rakam 2 milyonu aşmaktadır. 1936 yılından beri başlayan hizmet alımı modeli her geçen gün yaygınlaşmış ve 2000’li yıllarda sayısı tavan yapmıştır. Kamunun neredeyse çalışan işçi ve memurlarının tamamı hizmet alımıyla çalışmaktadır. 701 Tl. maaş alarak çalışan arkadaşlarımızın işyerlerindeki sıkıntıları da hizmet alımlarının artması gibi her geçen gün çoğalmakta, önemli olan hizmeti özelleştirerek kaliteli hizmeti verenlerin haklarını da gözetmektedir. Kamuda çalışan şirket personellerinin emeği sömürülmekte ve yasala haklardan mahrum bırakılmaktadır. MAR-KAŞİD olarak tüm işçi kardeşlerimizin yasal ve anayasal haklarını anlatacak ve savunacağız” dedi.
İŞİ YAPIYORUZ, KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ!
Bu iddiayı ileri süren derneğin kurucu başkanı Adnan Kapuçam, açıklamasının son bölümünde ise; “Çalıştığımız kurumlarda asıl işverenin işini bizler yapıyoruz ama, karşılığını alamıyoruz. 500 bin işçinin olduğu gibi, Kahramanmaraş’ta çalışan işçilerimizin de sorunu tek. Statü ve iş garantisi yok. 4857 sayılı iş kanununa göre gasp edilen haklarımız, statü kazanarak çözülecektir. Kahramanmaraş’ta yaklaşık 3 binin üzerinde çalışan işçi kardeşlerimizi derneğimize üye olmaya ve bu mücadelede yanımızda yer almaya davet ediyoruz. Derneğimizin Kahramanmaraş’a ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Hedeflerinin üye sayısını 500-600’lere çıkartmak olduğunu söyleyen kurucu başkan Kapuçam ve arkadaşları son olarak, derneğin kurulması aşamasında kendilerine destek veren Belediye Ulaşım Hizmetleri Müdürü Talat Özdemir’e de teşekkür etmeyi unutmadı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.