Çalışmalarımızı engelliyorlar
Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta Bugün” gazetesinin 4 Kasım 2016 tarihli Cuma günkü sayısı “Çalışmalarımızı engelliyorlar” manşetiyle çıktı.
İşte haberin ayrıntıları;
Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hanifi Çöplü; “Bir böbrek hastasını kurtarmak için imkânsızlıklar içerisinde büyük uğraş veriyoruz. Organ bağışının yaygınlaşması için kendimizi yırtıyoruz, buna rağmen bazı sağlık kuruşları önümüze takoz koyuyor” dedi.
Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Kaböder) Başkanı Hanifi Çöplü 3-9 Kasım tarihleri arasında anılan organ bağışı haftasının yılın bir haftasına değil her gününe yayılması gerektiğini söyledi. Organ Bağışlama haftası nedeniyle farkındalık oluşturmak için KSÜ Organ Nakil Koordinatörlüğü ile Kültür Parkta organ bağış standı açan Kaböder Başkanı Hanifi Çöplü; “Organ bağışını topluma biraz daha, tanıtmak için çalışmalar yapılıyor. Bu duyarlılığı 6 gün boyunca değil de yılın her günününe yaymayı düşünüyoruz. İnşallah toplumumuz da buna da destek verir. Çünkü organ bağışı can kurtarır. Bunun örneklerini de hep yaşıyoruz.” Dedi.
Yıllardır düştüğü böbrek hastalığından organ bağışıyla kurtulan Çöplü, kendisini nakil bekleyen hastaların yoluna adadığını söyledi. Çöplü; “bizler çok varlıklı insanlar değiliz. İnanın emekli maaşımızla, ailemizin nafakasından artırarak etkinlikler yapmaya çalışıyoruz. Bir hasta kurtulsa bizim için yeter, bunun içinde elimizden gelen tüm fedakârlığı yapıyoruz. Organ bağışını toplumun tüm fertlerine ulaştırmak için çaba gösterirken ne yazıkki sağlık alanındaki bazı müdürlerimiz bize engel olmaya çalışıyor. Bize destek olmadığı gibi gidip etkinlik için manevi destek istediğimiz kurumlara, ‘bunlara destek olmayın’ şeklinde ikazları bizleri şoke ediyor. Kahramanmaraş’ta bin tane böbrek hastası var, kaç tanesi organ nakil kadavra sıralamasına kayıtlı. Bizler imkansızlıklar dahilinde hastalarımızı bu illetten kurtarmaya çalışırken bu müdürlük yaptığı hareketle kime hizmet ediyor. Bir böbrek hastasının tedavi gideri olarak diyaliz merkezleri yaklaşık 60 ile 100 bin TL arasında devletten para alıyor. Bazı sağlık kuruluşları açtıkları göstermelik stantlarda Allah aşkına kaç tane Organ bağışı topluyor. Sayın Valimiz lütfen kontrol etsin kaç organ bağışı alınıyor. İlgili kuruluşlar görevini yapsa organ bağışı sıralamasında Türkiye genelinde 42’lerde bulunmazdık” dedi.
ÇALIŞMALARIMIZI ENGELLİYORLAR
Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hanifi Çöplü dernek olarak organ bağışı konusunda ellerinden geleni yaptıklarını fakat bazı il müdürleri tarafından çalışmalarının engellendiğini söyledi.
3-9 Kasım Organ Bağış Haftası kutlama etkinlikleri çerçevesinde Kültür Parkta düzenlenen törende konuşan Kaböder Başkanı Hanifi Çöplü toplumun tüm fertlerine anlatıncaya kadar çalışmalarını devam ettireceklerini belirtti.
KSÜ tarafından açılan stant ile organ bağışlarının kabul edildiğini ifade eden Çöplü, bazı sağlık kuruluşlarının dernek çalışmalarına neden engel olmaya çalıştıklarını anlayamadıklarını dile getirdi. Geçen aylarda sağlık konusuyla ile ilgili yaptıkları bir basın açıklamasını da hatırlatan Çöplü, “Bizlerin hiç kimseyle bir sorunu yok, olamaz da. Tek amacımız bir hastayı hem bu illetten kurtarmak hem de devletimize olan tedavi giderlerinden kurtarmak.
Bizler geçen ay bir sağlık kuruluşu ve diyaliz merkezlerin daha dikkatli ve hassasiyetli davranmaları için bir basın açıklaması yaptık. Bu basın açıklamasının ardından sağlık kuruluşu müdürü ve bazı diyaliz merkezleri bizleri hedef haline getirdi. Hedef haline de gelebiliriz, biz o basın açıklamasının ardından sağlık kuruluşu yetkilisi diyaliz merkezlerini denetime giderek kadavra listesinde olmayan böbrek hastalarını hemen kadavra listesine kayıt ettirdi. Bakın bizim basın açıklamamız ne işe yaradı. Allah aşkına bir hasta kadavra listesine kayıt olmalı ki belki dokusu tuttuğu bir donörden nakil alabilir. Bir böbrek hastasının devletimize maliyeti yıllık 60 ile 100 bin TL arasında. Eğer hasta nakil olursa diyalize girmek zorunda kalmaz, hem bu illetten kurtulur, hem de devletimiz bu mali yükten kurtulur.
Biz bir hasta daha nakil olması için imkansızlıklar içeresinde fedakarlık yapıyoruz. Ailemizin nafakasından kıstığımız küçük meblağlarla toplumun dikkatini organ bağışına çekmek istiyoruz. Biz bunu yaparken bu sağlık kuruluşu koltuğunu düşünerek hasımane bir şekilde bizim tüm çalışmalarımıza engel olmaya çalışıyor.
Kim ne engel olursa olsun bu yoldan asla dönmeyeceğiz. Bir kişi, bir kişi diyerek bu hastalığın pençesinden hasta kurtarmaya devam edeceğiz.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.