Çevre Sorunları Tartışılıyor

Çevre Sorunları Tartışılıyor
Kahramanmaraş’ın çevresel sorunlarının masaya yatırıldığı ‘Çevre Çalıştayı’ başladı.

Kahramanmaraş’ın çevresel sorunlarının masaya yatırıldığı ‘Çevre Çalıştayı’ başladı. Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Mehmet Köşk, “Doğamızı koruyarak sanayileşmenin mümkün olduğunu göstermek istiyoruz” dedi.

Doğal güzellikleri ile Türkiye’nin sayılı kentleri arasında yer alan Kahramanmaraş’ın, bu değerlerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasının yolları aranıyor. Bilgi İletişim Sanat Eğitim ve Kültür Gençlik Kulübü (BİLSEK) öncülüğünde ilki gerçekleştirilen çevre çalıştayında, kentin çevresel sorunları masaya yatırılarak çözüm yolları aranıyor. Safran Otel’de gerçekleştirilen çalıştayda, kentleşmeden, toprakların korunmasına, sulak alanların gelecek nesillere aktarılmasından sanayi tesislerinden çevreye etkilerine kadar birçok konu, akademisyenler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından değerlendirilerek sunumlar eşliğinde katılımcılar bilgilendiriliyor.

Çalıştay düzenleme kurulu ve BİLSEK Başkanı Mehmet Köşk, organizasyonun bir AB projesinin çıkışı olarak gündeme geldiğini belirterek, tüm katılımcılarla birlikte ilgili sorunları dile getirip, tabana yaymayı amaçladıklarını söyledi. “Çevre sorunlarının konuşulabilir olmasını amaçlıyoruz” diyen Köşk, şöyle konuştu:

“Bu çalışmalar sonrasında bir platform kuracağız ve bu platformla kavgasız, çevreyle ilgili konuların konuşulabildiğini, tartışılabildiğini, bunlarla ilgili sonuç alınabileceğini göstermek istiyoruz. Çalıştay umduğumuzdan çok daha farklı boyutlarda ve iyi sonuçlar vereceğine inanıyoruz. Bunun için bugün bir başlangıç yaptık arkası gelecektir diye düşünüyoruz.”

1.20111001133217.jpg

Kahramanmaraş’ın çevre konusunda çok öncelikli bir olduğuna dikkat çeken Köşk, “Bu kentte konuşulmamış, daha doğrusu konuşulmuş ama tabana yayılmamış bir çok konu var. Bu çalıştayla beraber aslında çevrenin daha önceden de konuşulduğunu, bununla ilgili mesafeler alındığını göstereceğiz. Birçok konuda vatandaşlar eksik bilgiden dolayı çevrenin ikinci plana atıldığını zannediyor. Ama olan şeylerde var. Bunu da göstermek adına konuşmacılarımızın sunumları çok faydalı oluyor. Kahramanmaraş çevre konusunda çok öncelikli bir ildir. Doğası itibariyle geçiş bölgesi içerisinde ve sanayileşen bir şehir. Turizmi gelecekte bir değer olarak gören, turizmden faydalanmak isteyen bir şehir. Tabi bunlar bir çelişki oluşturabilir. Biz bir şekilde doğamızı koruyarak sanayileşmenin mümkün olduğunu göstermek istiyoruz. Amacımız bu” diye konuştu.

KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Yıldırım ise, Kahramanmaraş’ta kentleşme ve çevre sorunlarıyla ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve üniversite olarak sivil toplum örgütleriyle işbirliğine gitmeyi önemsediklerini kaydeden Yıldırım, “Bu gün BİLSEK’le birlikte Kahramanmaraş’ta çevre adına farkındalık oluşturmak için böyle bir çalıştay düzenliyoruz. Ben de ilgi alanım olan Avrupa Birliği çevre politikasıyla alakalı bilgilerimi paylaştım. Bu sunumda Avrupa Birliği çevre politikasının nasıl olduğu, bunun Türkiye’de uyum çalışmalarının neleri gerektirdiği ve sonuçta bunun yerele yani Kahramanmaraş’a nasıl yansıyacağına dair bilgiler aktardım. Diğer hocalarımız da Kahramanmaraş’taki çevre sorunları, hava kirliliği, toprak kirliliği, su kirliliği gibi konularda bilgilerini hem sabah oturumda hem de öğleden sonraki oturumda katılımcılara aktaracaklar. Bu tür etkinlikleri devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, değerlendirilen konular hazırlanacak sonuç bildirgesi ile kamuoyuna açıklanacak.

İHA

2.20111001133230.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.