“Çocuk İşçiliği de Bir İstismardır”
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Sertpolat 12 haziran dünya çocuk işçiliği ile mücadele günü ile ilgili bir mesaj yayımladı.
Sertpolat mesajında;
Uluslararası ve ulusal mevzuatlara bakıldığında 15 yaşından küçük hiçbir çocuğun çalıştırılamayacağı yönünde hükümler mevcuttur. Ancak 15-18 yaşında çalıştırılabilecek çocuklar içinde büyük sınırlandırmalar getirilmiştir. 15 yaş üzerindeki çocukların ağır olmayan belli işlerde çalışmasına müsaade edilmiştir. Her ne sebeple olursa olsun çalışma yaşamı çocuk üzerinde fiziksel, ruhsal, toplumsal ve ahlaki açıdan olumsuz etkiler bırakır. Çocukların çalışırken aile denetiminden ve korumasından uzak olmaları onların güvenliklerini tehlike altına almaktadır. Bu onların her türlü sömürü ve istismara açık olmalarına neden olur. Çocuk aile denetiminden uzakta ve olumsuz koşullar altında çalışırken çözücü, uçucu ve uyuşturucu madde kullanma, suça yönelme tehlikesi ile karşılaşır. Bu nedenle toplumun tüm dinamikleri olarak hepimize çocuk işçiliği ile mücadelede önemli işler düşmektedir. Ancak disiplinler arası ortak çalışma ve koordinasyonla yani toplumsal ve kurumsal anlamda her bir ferdin, sorumluluk alması ile çocuk işçiliği sorunu çözülebilecektir.
Toplumun tüm dinamiklerine çocuk işçiliği ile mücadeleyi duyurabilmek adına, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2002 yılında düzenlenen bir konferansta 12 Haziran gününü Dünya çocuk işçiliği ile mücadele günü olarak ilan etmiştir. Farkındalığın artırılması yönünden şüphesiz bugünün önemi tartışılamayacak kadar önemlidir. Ancak çocuk işçiliği ile mücadeleyi yılda bir güne sığdırmakla da bu sorunun çözülemeyeceği aşikardır.
Biz de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak çocuk işçiliği ile mücadeleyi yılda bir güne sığdırmıyoruz. İçinde bulunduğumuz 2016 yılının Ocak ayından itibaren sokakta çalıştırılan ve dilendirilen çocuklara yönelik haftanın iki günü mesai içi ve mesai sonrasında farklı saatlerde yapılan alan taramalarında 120 çocuk tespit edilmiştir. 2015 yılında başlanan bu çalışma da Koordinasyonu bizim Müdürlüğümüz tarafından kurulan mobil Ekipte Müdürlüğümüzden bir Sosyolog, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden bir rehber öğretmen, İl Emniyet Müdürlüğünden bir Polis Memuru, Belediyeden bir Zabıta Komiseri ve Halk Sağlığı Müdürlüğünden Bir Sağlık personeli bulunmaktadır. Buradaki amaç Sokakta çalıştırılan çocuğu her kurum profesyonelinin kendi uzmanlık alanı açısından değerlendirmesidir. Örneğin sağlık çalışanı çocuğun uyuşturucu madde ile temas edip etmediğini, Milli Eğitim Müdürlüğünde gelen Rehber Öğretmen Çocuğun eğitim durumunu, Müdürlüğümüzün personeli çocuğun ihmal ve istismara uğrayıp uğramama durumu gibi çalışmaları henüz sokakta iken çocuğa ulaşır ulaşmaz kontrol edebilmektedir. Daha sonra ise sokakta tespit edilen tüm çocukların evlerinde Müdürlüğümüz Sosyal Çalışma Görevlilerince detaylı incelemeler yapılıyor. Çocuğun sokakta neden çalıştırıldığı araştırılıyor. Eğer aile gerçekten yoksulluktan çocuğunu çalıştırmaya gönderiyorsa, buna hemen müdahale ediyoruz ve gerekli sosyal yardımları hayata geçiriyoruz. Bazen çocuklar kültürel nedenlerle de çalıştırılabiliyor. Bu tip durumlarda da aileye gerekli rehberlik çalışmalarını yaparak çocuğun eğitim hayatına kazandırılması için her türlü çabayı sarf ediyoruz dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.