Dedeoğlu, ‘Sporda şiddet eğitimle önlenir’
Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, sporda yan yana gelmemesi gereken iki konudan birisinin şiddet, diğerinin de şike olduğunu belirterek, sporda şiddetin eğitimle önlenebileceğini vurguladı.
Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, sporda şiddetin önlenmesi konulu Kanun Teklifi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Milletvekili Dedeoğlu, “Milletvekili olmadan önce Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyon Başkanlığını dört yıl yürüttüm ve Türkiye Futbol Federasyonunun da yıllarca doğal delegeliğini yaptım. 23'üncü Dönemde de Türkiye Büyük Millet Meclisinin Meclis araştırma önergesiyle açmış olduğu araştırmaya da konuşmacı olarak katıldım ve fikirlerimizi söyledik Federasyon Başkanı olarak. Orada söylediğimiz en önemli noktalardan bir tanesi, sporda şiddetin ve şikenin tamamen eğitimle ilgili olduğu, mutlaka bu eğitimin verilmesi gerektiği. Devamlı bunu vurguladık.”dedi.
Ülkemizin sporda şiddette çok acı günler yaşadığına da dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hem futbol içerisinde, değişik şehirlerde yapılan futbol karşılaşmalarının içerisinde gerekse de uluslararası yaptığımız karşılaşmalarda yine ölümlü sonuçlarını doğuran çok acı günler yaşadık. Temenni ediyorum ki bir daha böyle günler olmasın. Sporda yan yana gelmemesi gereken iki konu: Birincisi şiddet, ikincisi şike. Şu anda, şu son geçtiğimiz dönemin içerisinde Türkiye'nin gündemine oturmuş ve her vatandaşımızın konuştuğu bir konu. Gönül isterdi ki bunlar olmasın ama maalesef şu anda önümüzde. Devletimiz seksen yıldan beri bu konuda bir boşluk bırakmıştır
Türkiye'de de spor deyince ilk akla gelen futbol, çünkü bütün insanların ilgisini bu noktada toplayan bir spor branşımız. Bunun yanında spor kavramıyla yan yana gelmemesi gereken iki kavramdan bahsettik. Yine, bu iki kavram üzerinde, hem Türkiye'de hem de dünyada bir çözüm noktasına ulaşılmış herhangi bir ülke de yok.”
Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, şuanda şike konusunda neler yapıldığından hiç kimsenin bir bilgisi olmadığını da hatırlatarak, “Bu tamamen insanların iç huzuruyla, sporu spor olarak görüp öyle algılamasından başka yapılacak hiçbir şey yok diye düşünüyorum.” Bu bağlamda, genellikle tüm dünyada ve ülkemizde spor faaliyetleri kalabalık seyirci gruplarıyla yapılmaktadır. Müsabaka esnasında hem taraftar hem de oyuncular elinde olmayan nedenlerle heyecanlanmakta ve belki de ruh hâliyle yanlış davranışlar içerisine girebilmektedir, çünkü her iki taraf da hem sevinci hem de üzüntüyü aynı anda yaşamaktadır. Bu nedenle cezaları artırarak spor müsabakalarında ortaya çıkan şiddet olaylarını ortadan kaldırmamız mümkün değildir. Şiddet olaylarını ancak topyekûn bir eğitim ortamında kaldırabiliriz.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.