Demirciler Çarşısı’nda Çalışmalar Başladı
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun restore çalışmaları başladı.
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları son hızıyla devam ediyor.
Demirciler Çarşısı, ilimiz Dulkadiroğlu İlçesi Kurtuluş Mahallesi, tarihi ticaret bölgesi güneyinde, Maraş Çarşısı’nın güney batı ucunda yer almaktadır.
Demirciler Çarşısı; Maraş (Belediye) güney batı ucundan başlayıp doğuya doğru uzanmaktadır. Çarşı yaklaşık 250 metre uzunluğunda olup dükkânlar çarşının iki tarafına karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Önceden çarşıda yer alan Eski(Maraş) Bedesten ile Tuz Han’ın önünden başlayarak doğuya doğru kıvrılarak uzanmaktadır. Çarşının kuzey kolu Kentsel Sit Yenileme alanı içinde yer almaktadır.
Demirciler Çarşısı üzerinde herhangi bir inşa ve onarım kitabesi yoktur. Bundan dolayı çarşının hangi tarihte inşa edildiği tam olarak belli değildir. Ancak çarşıda yer alan özgün dükkânların mimari üslubu ve dükkânlarda kullanılan inşa malzemesine göre çarşının Dulkadiroğlu Beyliği döneminde yani 16. yüzyıl başlarında inşa edildiği ve son şeklini 16. yüzyılın sonralarında Osmanlı döneminde aldığı düşünülmektedir. Çarşı orijinal yapısını kısmen kaybetmiş olup, bazı dükkânlar özgünlüklerini günümüzde de korumaktadır.
Çarşıda toplam 91 adet dükkân bulunmakta ve bu dükkânlardan 40’ı tescilli taşınmaz kültür varlığı yapı olarak tescillidir. Çarşıda aynı zamanda 2 adet çeşme ve 1 adet tescilli hamam bulunmaktadır. Çarşıdaki dükkânlar üzerindeki kalan izlerden anlaşıldığına göre dükkânların özgününde tek katlı olarak inşa edildiği; ancak daha sonraki dönemlerde bu dükkânların üzerlerine ilave betonarme katların yapıldığı görülmekte olup günümüzde iş yerleri ortalama 2 katlıdır.
Çarşıdaki bu dükkânlar güneye ön cepheli olup dikdörtgen planlı tek katlı olarak inşa edilmişlerdir. Çarşıdaki dükkânlar küçük bir mekândan oluşmaktadırlar. Dükkânların duvarları üst örtüsü moloz taş ve kaba yonu taştan yığma yapım tekniğinde inşa edilmiştir.
Çarşıda 10.09.2016 tarihinde restorasyon uygulamasına başlanmış olup iş yeri tablalarındaki fazlalıklar kaldırılmaktadır. İş yeri saçaklarının sökümü devam etmektedir. Yeni yapılacak pencere ve kapı boşluklarının yerleri belirlenmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.