Divan Başkanı Seydihan Beyin ‘Usul’ Hatası!

Divan Başkanı Seydihan Beyin ‘Usul’ Hatası!
Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin ‘olaylı ve tek adaylı’ olağan genel kurul toplantısının yankıları artmaya devam ediyor.

Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin (KKK) 8 Ekim 2011 cumartesi günü gerçekleştirilen ‘olaylı ve tek adaylı’ olağan genel kurul toplantısının yankıları artmaya devam ediyor.

Kent Konseyi Başkanı seçiminin açık oylama yapılması yönünde genel kurul görüşünün ‘evet’ olması yönünde belediye imkânlarının kullanılarak üyelere baskı yapıldığı iddiasında bulunan gazeteci Yener Atlı ile kimya mühendisi Alaeddin Oruç’un protesto için adaylıktan çekilmeleri üzerine mevcut başkan Zeynep Arıkan, tek aday olarak katıldığı seçimde yeniden başkan seçildi.

Ancak genel kurulda divan başkanlığı yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı’nın Kent Konseyi Yönetmeliği’ne göre ‘usul’ hatası ile başkanlık seçimini yaptırdığı ortaya çıktı.

Kent Konseyi Başkanı’nın nasıl seçileceğine dair hükümlerin yer aldığı yönetmeliğin 11/A maddesinin ikinci bendinde; “Kent konseyi başkanının seçimi için ilk oylamada üye tamsayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü tur oylama yapılır. Üçüncü oylamada en fazla oyu alan aday, başkan seçilmiş olur.” denildiğini hatırlatan mantıklı, makul ve duyarlı çevreler şu görüşü ortaya koydu:

TEK ADAY OLSA DAHİ BAŞKANLIK SEÇİMİ İÇİN EN AZ İKİ KEZ OYLAMA YAPILMALIYDI

“Tarafsız bir divan başkanlığı ortaya koyamadığı için birçok çevreler tarafından haklı olarak eleştirilen Seydihan bey, 242 üyeden 160’nın hazirun listesinde imzalarının bulunduğunu belirterek genel kurulu açtı. Yürütme Kurulu seçimlerinin gizli oyla yapılmasının ardından Kent Konseyi başkanlığı seçimine geçildi. Bu esnada aynı yönde iki ayrı oylama yaptıran Seydihan beyin, bu duruma üyelere tarafından tepki gösterilmesi üzerine gülümseyerek; ‘İki oylamada da aynı sonuç çıkacak mı, onu ölçüyorum’ demesi gerçekten çok ayıp oldu. Hadi bunu geçelim. Oylamanın açık yapılması yönündeki karar üzerine Yener Atlı ile Alaeddin Oruç ve bir kısım üyeler salondan ayrıldı. Durum böyle olunca toplantı yeter sayısı için geçerli olan salt çoğunluk şartı da ortadan kalkmış oldu. Bu durumda divan başkanının Kent Konseyi Başkanı seçimini yaptırmadan önce yoklama yaptırması gerekirdi. Hadi bunu da geçerek başkanlık seçimine bakalım. Bir tek Zeynep hanımın aday olarak katılmasına rağmen, yönetmelik gereği başkan seçilebilmesi için ilk oylamada üye tam sayısının 3’te 2’sinin oyunu alması gerekirdi. Bu sayı ise 162’dir. Bu turda seçilemez ise ikinci turun yapılarak bu kez de üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 122 üyenin olması gerekirdi. Eğer bu iki turda seçilemez ise üçüncü turda aldığı oylarla başkan seçilmesi gerekirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de yaşanan bu tür turlar tek aday olsa dahi yapılır ve siyasi literatürde bunlara ‘nafile turlar’ denir. Ama Kahramanmaraş Kent Konseyi genel kurulunda divan başkanı Seydihan bey, salonda salt çoğunluk bulunmamasına rağmen sadece bir tek açık oylama yaptırarak Zeynep Arıkan’ı yeniden başkan ilan etmiştir. Bu durum ise Kent Konseyi Yönetmeliğini aykırı olup, başkanlık seçiminin iptalini gerektirebilir. Sözün özü; Zeynep Arıkan’ın başkanlığı şu anda ‘usul’ yönünden hatalıdır ve kararı yargı vermelidir.”

İŞTE KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ

“Resmi Gazete Tarihi: 08/10/2006

Resmi Gazete Sayısı: 26313

Kent konseyi başkanı

Madde 11/A - (Ek madde: 06/06/2009 - 27250 S.R.G Yön./7. mad.)

    (1) Kent konseyi başkanı genel kurul tarafından seçilir. Kent konseyi başkanının görev süresi, yürütme kurulunun görev süresiyle paralel olmak üzere ilk dönem için iki yıl, ikinci dönem için üç yıldır.

    (2) Kent konseyi başkanının seçimi için ilk oylamada üye tamsayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü tur oylama yapılır. Üçüncü oylamada en fazla oyu alan aday, başkan seçilmiş olur.

    (3) Kent konseyi başkanının seçimi, kent konseyinin ilk toplantısının birinci birleşimde tamamlanır.

    (4) Kent konseyi başkanının izin, hastalık veya başka bir sebeple görevi başında bulunmadığı hallerde, bu süre içinde kendisine yürütme kurulunun en yaşlı üyesi vekâlet eder.

PEKİ, ŞİMDİ NE OLACAK?

Başkan adaylığından vazgeçen gazeteci Yener Atlı, Kent Konseyi Genel Kurulu’nu yargıya taşımaya hazırlanırken, bundan sonraki süreçte neler yaşanacağı ise büyük bir merakla bekleniyor.

(Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.