Dünya Gazetesi Kahramanmaraş’ı Tanıttı

Dünya Gazetesi  Kahramanmaraş’ı Tanıttı
Dünya Gazetesi, 29 Haziran 2012 günkü sayısında Kahramanmaraş’a ve ekonomisine geniş yer ayırdı.

Dünya Gazetesi, 29 Haziran 2012 günkü sayısında Kahramanmaraş’a ve ekonomisine geniş yer ayırdı.

    Gazetenin, ulusal bazda bütün abonelerine ulaştırdığı Kahramanmaraş’ı tanıtan 40 sayfalık ekte, ilimizin ekonomisine öncülük eden kuruluşlara ve başarılarına yer verildi.

    Dünya Gazetesi Kahramanmaraş Bölge Temsilciliği’nde, Temsilci Ali Eskalen ve Ramazan Aydın’ın öncülüğünde hazırlanan ekte Ali Eskalen, ‘Tomsuklu’da OSB kurulması ile yatırım arazisi sorunu kalmayacak’ başlığıyla kaleme aldığı makalesinde şunları söyledi: “Kahramanmaraş Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden birisi. Kentte sanayileşmenin ilk tohumları, dokumacılık sanayii ile atıldı. Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde o zamanki adıyla Maraş olan kentte, el tezgahları ile yapılan dokumacılığın yanı sıra mobilyacılık, tornacılık, saraççılık, demircilik, dericilik, çeltik, kuyumculuk gibi sektörler de imalat sektörünün önemli dallarıydı. Sanayileşmede başarılı bir şehir olacağının ışığını, Türkiye’de planlı ekonomiye geçiş dönemi olan 50’li yıllarda göstermiş olan kentte, Kahramanmaraş Pamuklu Dokuma Sanayi T.A.Ş.’nin kurulmasına 1955 yılında başlandı ve 10 yılda tamamlanarak, 12 Şubat 1965 günü açılarak faaliyete geçti. Ardından Sümerbank, Marteks, Bossa firmaları, Kahramanmaraş’ta sanayinin temelini attı. Bugün artık kentte, 35 sanayi sektöründe, 460 sanayi tesisi faaliyet gösteriyor. 2012 Nisan ayı itibarı ile kentte tamamlanan yatırımların tutarı 2 milyar 175 milyon dolar, devam eden yatırımların tutarı ise 1 milyar 658 milyon dolara ulaşırken, toplam yatırım tutarı 3 milyar 834 milyon dolara ulaştı. Kentin 2012 yılı Ocak-Nisan dönemi ihracatı ise 305.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yine 2012 Nisan ayı verilerine göre, il genelinde istihdam edilen kişi sayısı 107 bin 171 kişi oldu. Bu rakama göre istihdam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 arttı. Bugün Kahramanmaraş sanayisinin yıllık cirosu 2.5 milyar doları bulurken, dış ticaret hacmi ise 1 milyar dolara yaklaşmış durumda…”

1.20120629201324.jpg

   İlimizi tanıtan ekte Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, “...Kahramanmaraş, geleneksel el sanatlarıyla ön plana çıkmasının yanı sıra 1968 yılında kalkınmada öncelikli iller kapsamına alınması ile ekonomik yapısında bir değişim görülmüş, mevcut küçük çaplı sanayi kuruluşlarından farklı olarak büyük çaplı iplik ve dokuma, metal mutfak eşyası, süt ürünleri, dondurma, zeytin ve ayçiçeği yağı fabrikaları kurulmuştur. 1980’li yılların başından itibaren piyasa ekonomisinin gelişmesiyle Kahramanmaraş, büyük bir iktisadi adım atarak sanayileşme ve çağdaş ticaret sürecine girmiştir…” ifadelerine yer verirken, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da ‘Kent, ekonomide de kahramanlığını ortaya koydu’ başlığıyla şu ifadeleri kullandı: “…Doğası, yaylaları, ören yerleri, şelaleleri ve Ceyhan Nehri ile görülmeye değer bir şehirdir Kahramanmaraş. 2 bin 500 farklı bitki örtüsüne sahip şehrimiz ayrıca 600 endemik bitki türünün hayat bulduğu bir coğrafyaya sahiptir. Geçmişin değerlerini sahip çıkan bir anlayışla hızla gelişen şehrimiz, önümüzdeki 10 yıla damgasını da vuracaktır. Özellikle ekonomide gösterilen başarı, şehrin geleceğinde büyük öneme sahip. Yerel yönetimler olarak büyüyen, gelişen ve dünya ile rekabet edebilen bir şehir ortaya koymaya çalışıyoruz. Bugün artık dünyada şehirler birbiriyle yarışıyor. Her şehir kendi değerini ortaya koyarak bu yarışın içerisinde yer alma çabasını gösteriyor. Kahramanmaraş olarak, bu yarışın içinde olmanın gururunu yaşıyoruz…”

  Kahramanmaraş’ın ayrıntılı olarak tanıtıldığı ekte; 

  Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük: “...Son teşvik sisteminin ilimiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yeni teşvik sistemi içinde Kahramanmaraş 5’inci bölgede yer almış ve teşvik unsurlarından olabildiğince yararlanma imkanına kavuşmuştur. Ayrıca, organize sanayi bölgelerinde yapılan yatırımlar, bir alt bölge destekleriyle teşvik edileceğinden, ilimizde OSB içinde yapılan yatırımlar 6’ncı Bölge’de yapılmış gibi teşvik edilecektir. Bu itibarla, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak yürüttüğümüz Islah OSB başvuruları ile Tomsuklu OSB çalışmalarımız çok daha anlamlı hale gelmiştir. Bugüne kadar teşvikleri doğru kullanarak yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata dönüştüren Kahramanmaraş’ın hak ettiği konuma ulaştığını düşünüyorum…” dedi.

    Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu: “… Kahramanmaraş özellikle pamuk, kırmızıbiber, ayçiçeği, mısır ve buğday üretimi bakımından oldukça zengin. Yalnız bu ürünlerin üretimi, işlenmesi ve pazarlaması aşamalarında, üreticilerimiz birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu zorlukları yenmek çiftçiye ve üreticiye yardımcı olmak amacıyla Kahramanmaraş Ticaret Borsası bünyesinde 1998 yılında ilk HVI 900 pamuk test cihazının alınması ile laboratuvar kuruldu ve o yıldan bu yana üyelerimize hizmet veriyor. Merkezde Özel Gıda Kontrol Laboratuvarımız, aflatoksin ve hububat olmak üzere iki ana kısımdan oluşuyor…” ifadelerini kullandı.

    Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği(KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı A.Kamil Şirikçi: “…Kahramanmaraş iş dünyası tarafından tarihi bir fırsat olarak görülen yeni teşvik sistemi ve beşinci bölge avantajımız, iyi değerlendirildiği takdirde, şehrimizin rekabet gücünün artacağı ve bölgenin cazibe merkezi olacağı açıkça ortada. Bu durumu değerlendirerek yeni yatırımlar yapmak isteyenlerin en büyük problemi ise yer sorunudur. Mevcut organize sanayi bölgemizin dolu olması, Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi’nde de parsel dağıtım aşamasının tamamlanmamış olması ve İkinci Organize Sanayi Bölgesi kurulmasında önemli bir kriter noksanlığı olarak engel teşkil etmektedir.” dedi.

   Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay:  “…KOSB tam kapasiteyle çalıştığı zaman yaklaşık 12 bin ila 15 bin kişi istihdam edecek. Tabi ki bu insanların işyerlerine ulaşmaları büyük bir maliyet gerektirmekte, aynı zamanda milli servet heba olmaktadır. Bölgemizdeki faaliyet gösteren firmalarda çeşitli tekstil ürünleri, teknik tekstil, madeni mutfak eşyaları, bakalit kulp, alüminyum levha, mobilya, bina yalıtım malzemeleri, endüstriyel klima, oluklu mukavva, bulgur, mısır cipsi ve biber üretilmektedir. Tabi ki üretilen ürünlerin pazarlara ulaştırılması önemli bir etkendir…” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.