Elbistan'da Biyokaçakçılık Ve Bitki Çeşitliliği Anlatıldı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’nin sahip olduğu biyolojik kaynakların izinsiz olarak yurt dışına çıkartılmasının (biyokaçakçılık-biyokorsanlık) önlemek amacıyla 2013-2015 yıllarında ülke genelinde yürütülmek üzere ‘Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi’ başlatıldı. Biyoçeşitlilik ve biyokaçakçılık kavramlarıyla ilgili farkındalık oluşturmak ve ileride bu konu ile ilgili gerçekleştirilecek ortak faaliyetlere zemin hazırlamak amacıyla bir seminer düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitim seminerine, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, mahalle muhtarları ile geçici köy korucuları katıldı.
Orman ve Su işleri Kahramanmaraş Şube Müdürlüğü görevlileri Ziraat Mühendisi Dilek Güler ve Biyolog Özlem Gülnar tarafından verilen seminerde özellikle son yıllarda üzerinde önemle durulan Biyolojik Kaçakçılık ve 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile ilgili detaylı bilgi verildi.
Ziraat Mühendisi Dilek Güler, seminerinde biyolojik kaçakçılıkla mücadelede farkındalık oluşması ve halkın bilince kavuşması için gayret ettiklerini kaydederek, "Bu sadece bir teşkilatın, polisiye tedbirlerle ve kolluk kuvvetlerle önlenebilecek tehdit değil. Biyolojik çeşitlilik kaynakları hepimizin ülkedeki her vatandaşın mülkü, malı ve onu korumakla yükümlüdür” şeklinde konuştu.
Biyolojik kaçakçılıkla mücadelenin son derece önemli olduğunun altını çizen Güler, “Çünkü biz biliyoruz ki tüm dünyadaki biyolojik çeşitlilik kaynaklarının zengin olduğu ülkelerden, zenginleşmiş ve sanayileşmiş ülkelere doğru ilaç yapımında, kozmetik yapımında ve çeşitli sanayi dallarında kullanılmak üzere yasal veya yasal olmayan yollarla götürülüyor. Bunun önüne geçmek maksadıyla da bakanlığımız tüm ülke çapında bir çalışma başlattı. Biyolojik kaçakçılıkla mücadelede farkındalık oluşması, halkın bu bilince kavuşması için. Bu sadece bir teşkilatın, polisiye tedbirlerle ve kolluk kuvvetlerle önlenebilecek tehdit değil. Biyolojik çeşitlilik kaynakları hepimizin ülkedeki her vatandaşın mülkü, malı ve onu korumakla yükümlüdür” dedi.
Vatandaşlardan bu konuda daha duyarlı olmalarını isteyen Güler, kendi yörelerinde her hangi bir yabancı insanın bir şeyler topladıklarını ve gözlem yaptığının görülmesi halinde hemen yetkililere bilgi verilmesini istedi.
Kaçak avlanma yapanların, yetki belgesi olmadan, tüfeklerin haznesinin iki fişekle sınırlandırmadan avlananların, av komisyonlarının belirttiği yer ve zaman dışında avlanma yapanlara, belgesi olmasına karşın belirtilen adetten fazla avlanma yapanların büyük oranlarda idari para cezası ile karşı karşıya kalacaklarını da belirten Güler, bu nedenle herkese görev düştüğünü ve gelecek nesillere daha güzel bir tabiat ve kültür bırakılması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Seminer, sunumun ardından katılımcıların yönelttiği soruların uzmanlar tarafından cevaplandırılması ile son buldu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.