'Erozyonla mücadele sürecek'

Erozyonla mücadele sürecek
‘Tarım arazilerini, karayollarını ve barajları tehdit eden bölgelerde erozyonla mücadele çalışmalarımız aralıksız sürecek’

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Gediklili, “Tarım arazilerini, karayollarını ve barajları tehdit eden bölgelerde erozyonla mücadele çalışmalarımız aralıksız sürecek.” dedi.

Halil Coşkun’un Şanlıurfa’ya atanmasının ardından Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü görevine getirilen Gediklili, düzenlediği basın toplantısı ile yapacakları çalışmalar hakkında gazetecileri bilgilendirdi. Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Kayım’ın da katıldığı toplantıda konuşan Gediklili, ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve ormanların korunması yönündeki faaliyetlerin aralıksız süreceğini ifade ederek, orman kaynaklarının gelecek nesillere aktarılması için gayret göstereceklerini söyledi.

Türkiye’de 1950’li yıllarda başlatılan ağaçlandırma çalışmalarının son dönemde yeniden büyük bir ivme kazandığını anımsatan Gediklili, bölge müdürlüğü mıntıkası içerisinde bulunan fidanlıklarda üretilen fidanların toprakla buluşturulacağını ifade ett.

Sorumluluk bölgeleri içerisinde yer alan Kahramanmaraş ve Hatay’ın zengin bitki örtüsüne sahip olduğuna dikkat çeken Gediklili, “Biz de bu zenginliği artırarak devam ettirmeye çalışacağız. Personel sıkıntımız yok. Bu açıdan havaların elverişli olduğu tüm zamanlarda fidan dikmeye devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi elle fidan diktiğiniz de ne kadar uğraşırsanız uğraşın istediğiniz verimi tam olarak alamıyorsunuz. Bu nedenle makineli dikime önem veriyoruz ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürmek istiyoruz.” diye konuştu.

Erozyonla mücadele çalışmaları hakkında da bilgiler veren Gediklili, ormanı az, erozyonu fazla olan bölgelerde toprağı korumak için gerekli tüm çalışmaların yapılacağını belirti. Ormanların korunması noktasında vatandaşların da artık daha bilinçli hale geldiğini işaret eden Gediklili, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgemizde ormanı az, erozyonu fazla olan yerler var. Buralarda yörenin özelliklerini göz önünde bulundurarak torbalı ve tüplü yöntemlerle dikim çalışmaları yapacağız. Özellikle tarım arazilerinin, karayollarının geçtiği bölgelerin ve barajları tehdit eden alanlarda toprağın korunmasını sağlayacağız. Bir diğer konu da vatandaşlarımız artık ormanları korumak yönünde artık daha bilinçli. Geçmişte ormanları yakacak olarak kullanan vatandaşlarımız kömüre yöneldi. Bu konuda biz de gerekli kolaylıkları sağlıyoruz. Hayvanların arazilere verdiği zararın önüne geçmek için de bir yönetmelik çalışması var. 2012’de çıkacak bu yönetmelikle çobanlara taahhütname imzalatılacak ve sorumluluk alanlarındaki orman arazilere zarar vermelerinin önüne geçilecek.”

Gediklili, deprem bölgesinde yer alan Kahramanmaraş’ta sağlam binalar yapmak için girişimlerde bulunacaklarını belirterek, bu konuda Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait arazilerin bir kısmının verilerek yeni bina ve tesisler inşa ettirileceğini sözlerine ekledi.

İHA

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.