GAZETE HARFLERİ 12 PUNTO OLSUN
Türkiye’nin tek bölgesel Gazeteciler cemiyeti olan ve genel merkezi Adıyaman’da bulunan Gap Gazeteciler Birliği Cemiyeti Şubat ayı genel yönetim kurulu toplantısını Adıyaman Bozdoğan Otelde yaptı.
Bölgenin değişik illerinden genel yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantı sonunda Hükümete ve ilgili kurumlara çağrıda bulunarak gazetelerde 10 punto zorunluğunun 12 puntoya yükseltilerek, özellikle 40 yaş üzeri yakın okuma zorluğu çeken milyonlarca okurun gazeteleri rahat okumalarına imkân sağlanması çağrısında bulunuldu.
GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Z.Abidin Kıymaz’ın başkanlık ettiği toplantıya Genel Başkan Vekili Hamit Özpolat, Genel başkan yardımcıları Talat Akay, Fevzi Şimdi, Mehmet Çelik, M. Ali Dağ, Genel Sekreter Fahrettin Çelik, Genel Muhasip Kamer Ulucan ve diğer genel yönetim kurulu üyeleri katıldı
Toplantının birinci oturumunda 2011 yılı çalışmaları ve 2011 yılında mesleki alanda meydana gelen olaylar değerlendirildi.
Toplantının 2. Oturumunda ise 2012 yılı çalışma hedeflerinin yanı sıra, geleneksel olarak düzenlenen Gap Oscarları ödül organizasyonunun alt yapı çalışmaları değerlendirildi.
İki gün süren toplantılar sonunda basın yayın sektörü üzerinde sorunlar ve çözümleri tartışılırken, 195 sayılı yasaya tabi olarak yayınlanan gazetelerin 10 punto olarak yayınlanması zorunluluğu nedeniyle özellikle 40 yaş üzeri okurların küçük harfleri okuyamadıklarına dikkat çekilerek, 10 punto zorunluluğunun yazılı basında 12 puntoya çıkarılması çağrısında bulunuldu.
Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Genel başkan Zeynel Abidin Kıymaz şunları söyledi; “...Genel yönetim kurulu toplantımızda, bir mektup hazırlanarak basın yayından sorumlu Genel Müdürlük, Basın ilan kurumu ve sorumlu Bakan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a iletilmesi ve gazetelerin daha fazla okur tarafından, daha fazla sayıda sayfalarının okunması için gazete harf kullanım zorunluluğu olan 10 puntanın mutlak surette 12 puntoya çıkarılması istendi.
Bu yıl 9’uncusu düzenlenecek olan geleneksel Gap Oscarı ödül organizasyonun her yıl Gap bölgesinin farklı bir ilinde yapılması önerisi tartışıldı ve 9. Gap Oscarı ödül töreninin Şanlıurfa’da yapılması hususu tartışmaya açıldı. Bu konu Şanlıurfa’da yapılacak olan bir sonraki yönetim kurulu toplantısında ele alınmasına karar verildi…”
AKAY: “GAP’TA HER İLDE TEMSİLCİLİK OFİSLERİ AÇILACAK”
2012 yılında hedef büyüttüğünü kaydeden GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Talat Akay: “Genel Merkezi Adıyaman’da olan GAP Gazeteciler Birliği’ nin yönetim kurulu toplantıları her iki ayda bir ayrı bir şehirde yapılması bölgesel manada birliktelik meydana getiriyor.
Yapılan toplantı, 2011 yılında yapılanların masaya yatırılması, 2012 yılında da yapılacak olanların istişare edilmesi açısından faydalı oldu. Amacımız bölgede güçlü bir ses olmak, bölgenin sesini bütün Türkiye’ye duyurmaktır. Gerçekleştirilen toplantıda, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Diyarbakır veya diğer illerimizde 2012 yılında nelerin yapılabileceğini konuştuk. Bu illerimize temsilcilik açılması hususunda adım atılması gerektiğini, dolayısıyla da çalışmaların diğer illerde de genel merkezin bulunduğu Adıyaman gibi daha aktif nasıl olabilir bundan sonrasını nasıl daha ileriye taşıyabiliriz fikri üzerinde yoğunlaştık” dedi.
ŞİMDİ; “YENİ BİR FEDERASYONA ÖNCÜLÜK ETMELİYİZ”
Toplantıda Gap Gazeteciler Birliği öncülüğünde ülke genelini kapsayacak şekilde, bir federasyonun kurulması fikrini tartışmaya açan Genel Başkan yardımcısı Fevzi Şimdi; “GAP Gazeteciler Birliği’nin Türkiye genelinde yeni bir gazeteciler federasyonuna öncülük ederek kurulmasının sağlaması gerektiği kanaatindeyim, çok zengin ve başarılı bir ekimiz var. Bu ekiple birlikte çıtanın daha yukarıya çekilmesi ve basın-medya sektörüne, dolayısıyla ülkemize daha iyi hizmet edebilmenin yollarını aramalıyız.”
ÇELİK: “GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURULMALI”
GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik ise, “GAP Gazeteciler Birliği’nin son 1 yıl içindeki faaliyetleri ülke genelinde, bölgede çalışan gazetecilerin seslerini duyurması için hizmet verdiğine tanık oldum. Bugün bir araya gelişimizin nedeni de 2011 yılının değerlendirilmesi yaparak, 2012 yılındaki hedeflerimizi belirlemek. Neler yapabiliriz, ne gibi gelişmelere imza atabiliriz, gazeteciliği nasıl güçlendiririz bunları konuştuk.” şeklinde konuştu.
Mesleğimizde, güç birliği oluşturması gerektiğine inandığını belirten Çelik, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” şiarından yola çıkarak, Türkiye’de toplumsal yapı anlamında, sosyal yaşam bağlamında toplumu daha iyi bir seviyeye taşıma azmindeyiz. Genel Başkanımız Z.Abidin Kıymaz’a mesleki sorunların gündeme getirilmesi ve basın camiasına sahip çıkmada gösterdiği gayretlerden dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi.
ÇELİK: “ADIYAMAN’DA BÖLGEYİ VE TÜRKİYE’Yİ KONUŞTUK”
GAP Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Fahrettin Çelik, “Bugün burada bölgenin değişik illerinden gelen değerli arkadaşlarla bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Toplantımızın amacı 2011 yılının genel değerlendirilmesinin yapılması ve 2012 yılında gerçekleştirilmesi planlanan konularda hedef belirlenmesi. Bunun ötesinde 9. GAP Oscarlarının işleyişi ve planlanmasının görüşülmesi. Bununla birlikte sektörümüzde karşılaşılan sorunların masaya yatırılması gibi konular oldu ve bu konuları iki gün boyunca tartıştık güzel sonuçlara ve kararlara vardık. Aldığımız kararlar uygulanırsa sektörümüz için önemli yararlar sağlanacaktır. Bölgeden değerli meslektaşlarımızı Adıyaman’da ağırlamaktan büyük bir keyif aldık ve mutlu olduk.” dedi.
Gündem dışı değerlendirmelerde de bulunulduğunu belirten Çelik, son günlerde gündemde olan Nemrut konusu, teşvik yasası, bölgenin kanayan yarası terör, bölgeler arası gelişmişlik düzeyleri, nedenleri ve çözüm önerileri gibi konularda da görüş alış verişinde bulunulduğunu kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.