Geleceğimizi Aydınlatalım

Geleceğimizi Aydınlatalım
Tarihin Işığında geleceğimizi aydınlatalım projesinin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), 2010 Yılı İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında İdaremiz tarafından hazırlanmış olan ‘Tarihin Işığında Geleceğimizi Aydınlatalım’ Projesi’nin bilgilendirme toplantısı Kocabaş Konağı’nda yapıldı.

Toplantıda konuşma yapan Vali Yardımcısı ve Genel Sekreter Vekilimiz Servet Güngör, Konaklarımıza sahip çıkmanın, kültürümüze ve turizme kazandırmayı hedeflemenin önemine vurgu yaparak, ‘İl Özel İdaresi olarak imkanlarımızın ve kapasitemizin gücüne inanıyor, önceki çalışmalarımızdan edindiğimiz tecrübeler ışığında Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın da desteğini alarak sağlıklı bir Restorasyon süreci geçirmeyi temenni ediyoruz’ şeklinde konuştu.

ic.20110810101620.jpg

Vali Şükrü Kocatepe ise tarihi konakların, Şehrimiz ’in el sanatlarına, mutfağına, gelenek ve göreneklerine, tarihine, yetiştirdiği değerli insanlarımıza ve yöremize, kültürümüze dair daha birçok şeye kadar bilgi edinilebileceği paylaşım mekanları olacağına dikkat çekti. DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti de konuşmasında; ajans olarak en önemli misyonlarının bölgedeki ekonomik ve sosyal kalkınma hareketlerinin heyecanına ortak olmak ve o heyecanı hızlandırmak olduğundan bahsetti.307.500 TL. si DOĞAKA tarafından finanse edilen Proje kapsamında restore edilecek olan Deligönüller Konağı Merkez, İsa divanlı mahallesinde bulunmaktadır. Yapı iki kattan oluşmaktadır.

Batıda basık kemerli, kırmızı kahverengi düzgün kesme taş kaplı ve enikli tabir edilen ahşap kapıdan avluya girilmektedir. Girince sol tarafta yarı yüksekliğe kadara duvara gömülü yekpare taştan oluşan, yarı yükseklikten sonrası ahşaptan yapılmış merdiven üst kata çıkışı sağlamaktadır. Merdivenin altında basık kemerli bir girişi bulunan küçük bir tuvalet, tuvaletin kuzeyinde küçük dikdörtgen havuzu ve kaş kemerli bir nişi bulunan çeşme, çeşmenin hemen solunda basık kemerli oldukça büyük bir ocak bulunmaktadır.Ocağın yanında ahır ya da işlik olarak kullanılan bir oda ve odanın içerisinde yan odaya geçiş bulunmaktadır.

Üst kata çıkıldığında solda sokağa çıkıntı yapan başoda bulunmaktadır. Başodanın kapısı ahşap kaplı, taçlı özellikli bir kapıdır. Tavanı ise ahşap oymalı göbekli tavandır. Diğer odalar da dahil olmak üzere, yapıdaki mevcut izlerden, ilk yapıldığı haliyle günümüze kadar büyük ölçüde gelebildiği anlaşılmaktadır. Proje ile İlimiz ve çevresinde bölge ekonomisinin ve turizmin canlanması, bölgemize gelen ziyaretçi sayısının artması, şehrimizin tarihinin ve kültürünün sürdürülebilir turizmden payını alması hedeflenmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.