Gıda Güvencesi Bağımsızlıktır

Gıda Güvencesi Bağımsızlıktır
1 milyar insanın açlıktan, bir o kadar insanın ise dengesiz ve sınırsız gıda tüketimi yani obeziteden kaynaklanan sağlık sorunları yaşadığı bir ortamda, Dünya Gıda Günü’nü kutluyoruz (!)

 

7 milyar nüfusun 1 milyarının açlıkla mücadelede ettiği bir dünyada ne kadar huzurlu bir yaşamdan söz etmek mümkündür.

Dünya gıda ve tarım örgütü rakamlarına göre gıda endeksi 2008 yılı dünya gıda krizi seviyesine yaklaşmıştır. temel gıda fiyatları son dört yılda % 100’e yakın artmıştır.

Dünya nüfusu 1927 de 2 milyar 1971 de 4 milyara 2011 de 7 milyara ulaşmıştır aynı şekilde Türkiye nüfusu 1927 de 13 milyonken 1980 de 44 milyon bugün ise 74 milyona ulaşmıştır . dünyada ve ülkemizde bu nüfus artışına bakıldığında insanlığın temel hakkı olan gıda ulaşım gün geçtikçe zorlaşmaktadır.

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) bu yılki kutlamanın ana temasını “Dünyayı Beslenmenin Anahtarı Tarımsal Kooperatifler” olarak benimsemiş ve ilan etmiştir.

Hızla artan dünya nüfusu ve büyüyen açlık sorununun çözümünde en küçük tarımsal üretim alanının bile önemli olduğu ve üretime katılmasının gereği ortaya konmaktadır. Bu nedenle dünyada küçük aile tipi işletmelerin de üretimden tasfiye edilmeden desteklenmesi konusu ciddi bir şekilde gündeme gelmektedir. Tarımsal amaçlı kooperatifler gelişen ve değişen dünyada tekel konumundaki büyük işletmeler karşısında küçük ölçekli işletmelerin sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlayabilecek tek oluşumdur

Tarımsal üretim ve buna bağlı olarak küçük üreticinin hayatta kalması ve etkin üretim yapmasının biricik yolu olan tarımsal kooperatifler ve üretici örgütleri; aynı zamanda güvenli üretimin biricik anahtarlarıdır. Tarımsal kooperatifler ve üretici örgütleri olmaksızın izlenebilirliğin sağlanması olanaksızdır.

Tüm dünyada sağlıklı nesiller yetiştirmek, insanların fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamak için yeterli gıdaya ulaşmaları ve bu gıdaların sağlık yönünden güvenli olması, anayasal haktır.

Büyük balık küçük balığı yutar anlayışı ile Tarımda ve gıdada tam bağımsızlıktan söz etmek mümkün değildir. Gıda güvencesi için Tarımına sahip çıkan üreticisini koruyan , doğal kaynaklarını piyasanın insafına terk etmeyen  bir yapının ortaya koyulması kaçınılmazdır.

Unutulmamalıdır ki para sadece üretilen ve var olanları alabilir. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.