Güneyde Eczacılar Buluştu
Hafta sonunda güneydeki eczacılar Hilton Otelinde buluştu. 4. Bölge Adana Eczacı Odası, 8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası, 14. Bölge Kahramanmaraş Eczacı Odası, 25. Bölge Mersin Eczacı Odası, 28. Bölge Hatay Eczacı Odası, 34. Bölge Aksaray Eczacı Odası, 48. Bölge Osmaniye Eczacı Odası, 51. Bölge Adıyaman Eczacı Odası olmak üzere 8 Eczacı Odası geceye katıldı.
Kahramanmaraş Eczacılar Odası Başkanı Mustafa Hüdayioğlu, etkinlik çerçevesinde eğitim programları yapıldığını ve birçok firmanın stand aldığını belirterek, etkinliklerde sektörün sıkıntılarının da ele alındığını söyledi.
Hüdayioğlu, Sanatçı Ali Poyrazoğlu’nin şirketler de koçluk, Üstün Dökmen’in İletişim Çatışmaları ve Empati” gibi konularda Orhan Koçer(Mozmetik ve Dermokozmetik Kavramı”, Bahadır Bülgin’in “Esnek Satış”, Mustafa Özarslan’ın Geleceğin Eczanesinde Davranış Modelleri, Necdet Ünivar ve Mehmet Ahmet Ünlü’nünde yine sektörümüze yönelik konuşmaları oldu. Bazı milletvekilleri katıldı. Kentimizi temsilen 64 eczacı orada bulundu” dedi.
DOĞUYA GİTTİKÇE ECZACILARIN YÜKÜ ARTIYOR
Bu arada Türkiye'de eczane başına düşen hasta sayısında doğu ile batı bölgeleri arasında büyük fark bulunduğu da belirlendi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'nın (TEİS) yaptığı çalışmaya göre İstanbul'da eczane başına 2 bin 693, Ankara'da 2 bin 267, İzmir'de 2 bin 250 kişi düşerken bu rakam doğu illerine doğru gidildikçe büyük artış gösteriyor. Eczane başına düşen hasta sayısı Hakkâri'de 18 bin 340, Ağrı'da 8 bin 401, Ardahan'da 6 bin 760, Bitlis'te 8 bin 422, Erzurum'da 5 bin 196, Kars'ta 8 bin 758, Muş'ta 9 bin 865, Şırnak'ta 9 bin 464, Van'da 7 bin 744, Mardin'de 6 bin 769, Tunceli'de 5 bin 537'ye kadar çıkıyor. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, eczane dağılımındaki uçurumun önlenmesi için birçok Avrupa ülkesindeki nüfusa ve mesafeye göre eczane sınırlaması uygulamasının Türkiye'de de hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Saydan, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada son beş yıldır eczacıların çok zor durumda olduğunu söyledi. Saydan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1879’da İstanbul’daki eczane sahipleri tarafından, eczane adedinin sınırlanması, diplomasız eczacıların çalışmalarının engellenmesi ve aktar, depo ve hekimlerin ilaç satmasının önlenmesi amacıyla Cemiyet-i Eczaciyan Der Asitane Adliyye (Societe de Pharmacie de Constantinople) adıyla ilk eczacılık derneği kurulmuştu. 131 yıl öncesinin sorunlarının hortladığını görüyoruz.
Avrupa’da olduğu gibi nüfusa ve mesafeye göre eczane uygulaması gerekli. Acil olarak ülkemizde eczane dağılımındaki dengesizlik giderilmeli.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.