Havalar Soğudu, Bitki Çaylarına Talep Arttı
Havaların soğuması ile mevsimsel hastalıklara karşı önlem almaya çalışan vatandaşlar daha çok direnç arttırıcı bitkilere yöneliyor.
İlaç kullanımı yerine bitki ve baharatlara yönelen vatandaşlar, bahar ve kış aylarında en sık rastlanan nezle, grip gibi hastalıklara karşı direnç artırıcı, bitkisel ilaçları tercih ediyor.
Bitkisel çay ve baharat satan Ali Ay, yaptığı açıklamada, direnç artırıcı bitkiler sayesinde insanların birçok rahatsızlığı hafif atlattığını belirterek, " Kahramanmaraş’ta son zamanlarda bitki çaylarına rağbet oldukça fazla. Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığına yakalanan vatandaşlar direnç arttırıcı ilaçlar sayesinde birçok rahatsızlığı hafif atlatıyor. Ancak doğru bitki doğru yerde kullanıldığında şifa verir" dedi.
Havaların soğumasıyla özellikle ıhlamura rağbet olduğunu belirten Ay, şöyle devam etti: "Kış mevsimine girerken vatandaşların bitki çaylarına talebi artıyor. Daha çok da bağışıklığı güçlendirici bitkiler tercih ediliyor. Zencefil ve zerdeçal bronşite, öksürüğe iyi geliyor fakat tadı iyi olduğu için ıhlamur daha çok tercih ediliyor. Öğretmen hastalığı olarak bilinen faranjite ada çayı iyi geliyor ve öğretmenler çok tercih ediyor. Cemile Sultan çayı adını verdiğimiz çayın içinde 49 çeşit baharat bulunuyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor." şeklinde konuştu.
Şifalı bitki çayları ve faydaları ise şöyle:
Adaçayı: Gece terlemesine sebep olan hastalığı iyileştiriyor. Kanı temizleyerek, mikropları öldürüyor. Nezle ve boğaz ağrılarına iyi geliyor. İştah ve zihni açıyor. Uyarıcıdır. Bademcik iltihabı, boğaz hastalıkları, diş iltihaplanmaları ve ülsere iyi geliyor. Böcek sokmalarında sokulan bölgeye adaçayı yaprağının tozu uygulanıyor.
Yeşil çay: Kalp damar hastalıklarını azaltıyor. Kolesterol ve yağ değerlerini iyileştirerek, tansiyon ve kan şekerini ayarlıyor. Damar sertliğinden koruyor. Kılcal damarları büzerek ödem oluşmasını önlüyor. Diş çürümesini ve kemik erimesini engelliyor. Alerjiyi gidererek bakteri ve grip virüsü ile savaşıyor. Migreni geçiriyor. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı zayıflama rejimlerinde kullanılıyor. Yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırıyor.
Nane çayı: Mide ve bağırsak gazlarını gideriyor. Sindirim sistemi rahatsızlıkları, ishal, bulantı ve kusmaya iyi geliyor. Karaciğer yetersizliğini gideriyor. Kalp ritim bozukları, bağırsak spazmı, astım, grip, bronşit, baş dönmesi, dil tutukluğu, felç, çarpıntı, başağrısı, ateş ve soğuk algınlığına iyi geliyor. Enerji vererek hafızayı kuvvetlendiriyor. Ancak mide ülseri ve gastriti olanların fazla kullanmaması tavsiye ediliyor.
Kuşburnu çayı: Doğal C vitamini içeriyor. Enfeksiyon ve soğuk algınlığına karşı direnç veriyor. Hemoroid, gribal enfeksiyonlar, kolesterol, yorgunluk, varis, romatizma ve dolaşım bozukluklarına iyi geliyor. Özellikle ilkbaharda kullanılması öneriliyor.
Papatya çayı: Diş ağrısı, hazımsızlık, gaz, mide spazmı ve krampları ile sinir sistemi problemlerine bağlı huzursuzluk ve uykusuzluğa iyi geliyor. İştah açıyor. Özellikle çocuklarda, sinire ve gerginliğe bağlı mide problemlerinde rahatlıkla kullanılıyor.
Melisa çayı: Tansiyonu düşürüyor, idrar söktürüyor. Yatıştırıcı özelliğinden dolayı spazmı önleyerek, sindirime de yardımcı oluyor.
Ihlamur çayı: Ateşli soğuk algınlıklarının kısa sürede iyileşmesini sağlıyor. Öksürük ve bronşite iyi geliyor. Gevşetici, sakinleştirici ve terletici özellikleri bulunuyor. Kış aylarında sıkça kullanılması tavsiye ediliyor. Kesinlikle kaynatılmaması isteniyor.
(Serpil Çetin)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.