Hayvan sevgisi ilköğretim çağında verilecek
“Çocuklara en çaresiz canlılar olan hayvanları sevip onları koruma, yardım etme duygularını verdiğimizde, yasamın değerini bilen, sevgi dolu ve şiddete meyletmeyen bireyler yetişeceği açıktır”
DOHAYSEV Başkanı Zekiye Duyar, yaptığı açıklamada; şiddetin ilkokullara kadar indiği günümüzde, devlete, yaşam hakkı savunucusu sivil toplum kuruluşlarına (STK) ve toplumdaki tüm bireylere ‘şiddeti sevgiye dönüştürmek’ adına ciddi görevler düştüğüne dikkat çekti. Duyar, “Bu bağlamda, DOHAYSEV olarak, Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, İl Özel İdaresi ve Veteriner Hekimler Odası iş birliği ile ilköğretim okulları arası, “hayvan sevgisi” temalı ödüllü resim yarışması düzenledik” dedi.
Zekiye Duyar, şiddetten en büyük payı, canlı zincirinin en zayıf halkası olarak nitelendirdiği hayvanların aldığına işaret ederek, “Çocukların hayvanlara uyguladığı şiddet ise inanılmayacak kadar fazladır. Şiddet öncelikle hayvanlara uygulanarak baslar, sonrasında güçsüzlük sırasına göre çocuklar, engelli vatandaşlar, kadınlar ve yaşlılara yöneltilerek devam eder. Bu durum istatistiklerde de görülmektedir” diye konuştu.
Duyar, açıklamasında çocuklara en çaresiz canlılar olan hayvanları sevip onları koruma, yardım etme duygularını verildiğinde; yasamın değerini bilen, sevgi dolu ve şiddete meyletmeyen bireyler yetişeceğinin açık olduğunu söyleyerek, “düzenlediğimiz ‘hayvan sevgisi’ temalı ‘ilkokullar arası resim yarışmasına’ katılan çocuklarımıza, hayatları boyu unutamayacakları ve şefkat ve sevgi bağlamında olumlu yönde teşvik edici ‘ödüller, hediyeler’ vermek istiyoruz” ifadesini kullandı.
YARIŞMANIN AMACI
Yarışmada verilecek ödül ve hediyelerin sağlanmasında katkı sağlamak isteyenlerin kendileri ile iletişime geçebileceğini söyleyen DOHAYSEV Başkanı Zekiye Duyar, yarışma ile ilgili olarak ta şu bilgileri virdi:
“Yarışmanın amacı, günümüzde ilkokullara kadar inen “şiddete” karşı mücadele için, çocuk kalplerde hayvanlara karşı “merhamet, yardım ve paylaşma” duygularının geliştirilmesini sağlamaktır. Ayrıca çocukların kendilerini resim sanatı ile ifade etmeyi öğrenmeleri ve sosyal sorumluluk bilinçlerinin geliştirilmesi için duyarlı kurumların bir araya getirilmesini sağlamak da bu yarışmanın amaçları arasındadır. Hayvan ve doğa sevgisinin ‘hayvanlar için bir damla sevgi, bir avuç merhamet’ sloganı ile çocuklar tarafından resim sanatı kullanılarak anlatılması hedefleniyor.”
Yarışma organizasyonu hakkında diğer STK’lar ile görüşüldü ve bilgilendirildi. Veteriner Hekimler Odası ve DOHAYSEV işbirliği ile yarışma etkinliği başlatıldı. Yarışmanın amaç, yöntem ve diğer detaylarına ilişkin proje tanıtım metni resimli olarak hazırlandı. Kurumlara müracaatta kullanılacak olan destek istemini belirten üst yazı hazırlandı. Milli Eğitim Müdürlüğüne üst yazı ve verilecek olan resmi müracaat dosyası hazırlandı.
Projeyi tanıtacak, okullara, işyerlerine, kurum ve kuruluşlara dağıtılacak, üstünde katılım koşullarını da içeren yarışma bilgilendirme afisi resimli olarak tasarlandı. Kurumlar üst yazıları proje tanıtım metni ve hazırlanmış olan görseller print edilip çoğaltılarak diğer HAYTAP bilgilerini içeren broşürlerle beraber elli adet tanıtım dosyası hazırlandı. Destek için müracaat edilecek kurumlar, kişiler belirlendi: Öncelikle yarışma izni ve okullara duyurulması için verilecek afiş bilboard basımı, öğrencilere verilecek ödül bütçesi ve proje genel giderleri için ulaşılması gereken resmi ve özel kurum ve kuruluşlar, kişiler tespit edilerek randevu alınması çalışmaları başlatıldı.
Valilik ile görüşülüp, onayı ve bilgisiyle Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuruldu. Milli Eğitim Müdürlüğü il dahilindeki ve en ücra yerlerde kalan okullarda dahil bütün okullara yarışma konusunda katılımları için yazı yazılması sağlandı. Vali yardımcı Servet Güngör ve İl Özel İdare ile yapılan görüşmelerde projenin amaç ve kapsamı tanıtılarak kendilerinden destek istendi ve beş bin adet afisin valiliğimiz tarafından bastırılması sözü alındı. Randevu alınarak basın kuruluşlarının ziyaret edilmesi ve tanıtım dosyalarının elden verilmesi tüm bunların ardından basın toplantısı yapılması, yerel televizyonların haber programlarına çıkılarak bilgilendirme yapılması çalışmalarına hız verildi. İnternet tanıtım dosyası hazırlandı.
Ticaret ve Sanayi Odası ile bünyesindeki Kadın Girişimciler Kurulu, İşadamları Dernekleri, Esnaf ve Sanatkâr Odaları, büyük hastaneler ve sağlık kuruluşları, büyük sanayi kuruluşları, eğitim ile ilgili kuruşlar, büyük marketler ve yerel süper marketler bizzat ziyaret edilerek tanıtım dosyaları bırakıldı ve destek istendi. Bu süreçte İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okullara afişleri ulaştırma çalışmalarının yanında dernek üyesi gönüllüler ve duyarlı kişilerin yardımıyla afislerin okullara, karakollara, muhtarlıklara, işyerlerine, resmi ve özel kuruluşlara tek tek götürülüp asılması için aktif ve sürekli çalışması sağlandı.
Kahramanmaraş’ta bilbordların yapılması için Kahramanmaraş Belediyesi ile bu konu üzerine görüşmeler yapıldı. Ödüllerin kararlaştırılması için federasyonumuz ile işbirliğine gidildi. Okullarda duvar gazeteleri oluşturulmasına destek için yeni ders yılında ödül alacak olan öğrencilerin okullarında hayvanların korunmasına ilişkin, öğrencilerin genel yayın yönetmeni, başyazar ve editör olarak görev alacakları duvar gazetelerinin oluşturulması karar altına alındı.
Törene davet edilecek resmi ve sivil misafirlerin listesi çıkartıldı, davetiyeler hazırlanmasına karar verildi. HAYTAP internet sitesinde yarışma sonuçlarının ve aşamalarının resmedilerek sunulması kararı alındı.
NEDEN YAPIYORUZ?
2004 yılında Türkiye genelinde 27 ilde yapılan istatistikte 45.325 çocuk için suç kaydı tutulmuştur. Şiddete uğrayan çocuk sayısı ise 13.513’tür. 2006 yılında ise bu 27 ilde suç işleme sayısı 84.110’a çıkmıştır. Gazetelerin adliye haberlerini de içeren üçüncü sayfalarına bakıldığında, bu rakamın arttığı, durumun daha da kötüye gittiği anlaşılabilir. Suç türüne göre de en yüksek vaka 12.996 sayı ile yaralama ve darptır.
Suç türlerinin yaş dağılımında ise, 7–11 yaş arası 2.537, 12–15 yaş arası 17.271 kayıt tutulmuştur. Yapılan çalışmalar çerçevesinde, hayvanlara yapılan şiddet ve vahşetin (göz oyma, kuyruk/kulak kesme, taşlama, yakma, tecavüz vs.) en çok 7–15 yaş arası çocuklar tarafından yapıldığı gözlenmiştir.
Yurtdışında yapılan araştırmalar, şiddet suçu işlemiş olanların çocukluklarında hayvana yönelik şiddettin fail ya da tanığı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Ülkemizde de böyle bir araştırmayı İstanbul Adli Tıp Suç Önleme ve Denetleme Stratejileri Merkezi Başkanı Adli Tıp Prof. Sevil Atasoy ve İstanbul Barosu başlatmışlardır. Hayvana yönelik şiddet toplumsal yapı içinde bir erken uyarı işaretidir. Farkındalık yaratma - bilinçlendirme - eğitim ana çalışma alanımızdır
YARIŞMA ŞARTNAMESİ
Bu bağlamda Kahramanmaraş ilimizde resim yarışması düzenliyoruz. Bu çalışmaya paralel eğitim çalışmalarımız da başlayacaktır. Yarışmanın adı “Hayvanlar için bir damla sevgi, bir avuç merhamet” ve kapsamı da “ilköğretim 4.- 8. sınıf öğrencileri” arası resim yarışmasıdır
Yarışmaya ilköğretim 4.- 8. sınıf öğrencileri katılacaktır. 35x50 ölçülerinde beyaz resim kâğıdı veya karton kullanılacaktır. Teknik, serbesttir (suluboya, guaş, pastel boya, kolâj). Yarışmaya katılan eserlerde isim ve okul belirtilmeyecek yarışmacının adı, soyadı, okulu ekte gönderilen forma yazılarak bir zarfa konulacak ve esere iliştirilecektir. Her öğrenci sadece bir resimle katılacaktır. Yarışmaya katılan öğrencilerine ait eserleri en geç 24 Mayıs 2012 tarihine kadar Müdürlüğümüz Kültür Bölümüne gönderecektir.
Yarışma Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenecek olan komisyon üyelerince değerlendirilecektir. Yarışma sonunda birinciye laptop, ikinciye dijital fotoğraf makinesi ve üçüncüye çeyrek altın verilecektir. (AKİF ARSLAN / AKŞAM POSTASI)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.