Hızlı Davranan Belediye Kentsel Dönüşümden Faydalanacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kamuoyunda “Kentsel Dönüşüm yasası” olarak bilinen “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun”la ilgili pilot il bulunmadığını, risk taşıyan bölgeler ile plan proje hazırlayan belediyelerden başlanacağını açıkladı.
Bakan Bayraktar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Çelik ile birlikte Kahramanmaraş’a gelerek Abdülhamit Han Camii’nde incelemelerde bulundu. Camiyi gezerek Abdülhamit Han Cami Vakfı Başkanı Ömer Faruk Şirikçi’den bilgiler alan Bakan Bayraktar, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bayraktar, TBMM’de kabul edilen kentsel dönüşüm yasasının hangi illeri kapsayacağına ilişkin yöneltilen bir soruya “Pilot ilimiz yok.” cevabını vererek, kentsel dönüşüme önemli olan ve fay hattı üzerinde bulunan vilayetlerden başlanacağını kaydetti.
Buradaki önemli kıstaslardan birinin belediyelerinin hızlı ve başarılı davranması olduğunu dile getiren Bayraktar, “Hangi belediye daha başarılı olup bize data hazırlamışsa, çetele hazırlamışsa, vatandaşın nabzını tutmuşsa, vatandaşla anlaşma mutabakatını sağlamışsa, sosyal devlet anlayışı içerisinde, sosyal devlet ruhuyla yaklaşarak vatandaşın talebi doğrultusunda bir oluşum meydana getirmişse oradan başlayacağız.” dedi.
Kentsel dönüşümün dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu dile getiren Bayraktar, Brezilya, Meksika, Mısır ve Tayland gibi ülkelerin kentsel dönüşümün zorluğunu yaşadığını işaret etti. Kabul edilen yasayla Türkiye’nin bu ülkelerden 2-3 adım öne geçtiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:
“Bu yasa bizim elimizi kuvvetlendirecek. Bu yasa vatandaş eksenli bir yasadır. Vatandaşımızın canını korumaya yönelik bir yasadır, vatandaşımızın malını korumaya yönelik bir yasadır. Zaten bundan önce kentsel dönüşüm yapıları vardı. Ama bu afet riski altındaki alanların dönüşüm yasası olmakla birlikte biraz daha güçlü bir yasa olarak kaynağını da inşallah üretebilirsek periyotlar yaptık, plan ve programlar yaptık ve yapıyoruz.
2 sene, 5 sene, 7 sene, 10 sene, 15 sene ve 20 senelik bir zaman dilimi içerisinde uzun soluklu bir iş. Ama biz seferberlik ruhu içerisinde vatandaşımızın desteğini alarak, sivil toplum kuruluşlarımızın, medyamızın basınımızın üniversitelerimizin, akademisyenlerimizin bu işle ilgili kafa yorması gereken bütün aktörlerin desteğini almak suretiyle bütünleşerek beraberce siyaset üstü, siyaset dışı vatan eksenli, millet eksenli üretim eksenli bir anlayış içerisinde ‘Bismillahirrahmanirrahim’ dedik ve bu işe başladık.”
“BUNDAN SONRA CAMİLERE DE BİNALARA DA MİMARİ YÖNDEN, CEPHE YÖNÜNDEN, KENTSEL TASARIM YÖNÜNDEN ÇOK DAHA DİKKAT EDİYORUZ”
Bakan Bayraktar, ziyaret ettiği Abdülhamit Han Camii’nin de kente ayrı bir güzellik kattığını dile getirdi. Bayraktar, bir gazetecinin bundan sonraki cami yapımlarında da estetiği dikkat edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya, şöyle cevap verdi:
“Bu da bir kentsel dönüşüm. Kenti güzel gösteriyor. Hükümetlerimiz döneminde TOKİ’de yaklaşık 500 bin konut rakamına ulaştık, 400’e yakın cami yaptık.
Orada tabi biz hızlı, ucuz yapmak için bir sistem, bir politika izledik. Ama bundan sonra camilere de binalara da mimari yönden, cephe yönünden, kentsel tasarım yönünden çok daha dikkat ediyoruz. Camiler tabi bize tabi haz veren, tarihten gelen ta Gaznelilerden, Karahanlılardan, Harzemşahlardan ağırlıklı olarak Selçuklulardan ve Osmanlılardan gelen cami mimarisidir. Bu cami de o tarzda. Hocamızda söyledi burada Sultanahmet ve Selimiye’den özümlenerek bir konsept oluşturulmuş. Bize haz veren mimari yapı bu. Ecdadımızın Osmanlının yani nasıl 3 kıtaya yayılırken oralarda çok güzel camiler ve eserler yaptı onları tekrar ihya etmek için bu tarz camileri inşallah yapmaya gayret edeceğiz.”
İstanbul’da Mimar Sinan’ın ismiyle Ataşehir’de bir cami inşaatının devam ettiğini hatırlatan Bakan Bayraktar, yine İstanbul’a simgesel bir cami yaptırmak için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Bayraktar, “Biz de İstanbul’da Mimar Sinan ismiyle Ataşehir’de cami yapıyoruz. O da bitmek üzere. Onu da ben organize ediyorum sayın başbakanımızın talimatıyla. O da yaklaşık 15 bin kişilik bir cami. 5 bin 500 metrekareye oturuyor. Şu anda İstanbul da bu tarzda 6 tane cami inşaatımız devam ediyor TOKİ’nin yaptıklarından başka. Yine İstanbul’da da simgesel bir cami için çalışmalarımız devam ediyor. Bunlar tabi hem şehre güzellik katıyor, şehrin marka değerini artırıyor, şehre bir simge özelliği kazandırıyor. İşte Kahramanmaraş’a gittiğimiz zaman ‘orada Abdülhamit han camisi var Mercimektepe’de onu da görün.’ ifadesini kullandırmak lazım. Turizm bakımından önemli, dinimiz bakımından önemli. Bu bakımdan bende Çevre Ve Şehircilik Bakanı olarak görme ihtiyacını hissettim. Görelim ki burada daha dinimiz bakımından, ufkumuz bakımından daha bir genişlik olsun.” diye konuştu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’le beraber camide 2 rekat namaz kılan Bakan Bayraktar daha sonra Gaziantep’e hareket etti. Ziyarete Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, bürokratlar ve partililer katıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.