İnşaat İşçileri Belgelenecek!
İnşaat sektöründe çalışacak olan işçilerin mesleki belgelenin olması zorunlu hale geldi.
İnşaat sektöründe çalışacak işçilerin mesleki belgelerinin olması zorunlu hale geldi.
Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 16.12.2010 tarihinde resmi gazetede yayınlanan
Yönetmeliği gereği tüm inşaat işlerinde çalışanlara mesleki belge sahibi olması zorunluluğu geliyor. 01.01.2012 tarihi itibari ile mesleki belgesi olmayan işçiler inşaatlarda çalışamayacaklar.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanı Adnan Kozak, çıkacak kanunun isabetli bir karar olduğunu hatta geç bile kalındığına dikkat çekerek: “Bu uygulamayla sektörde kalite artacak ve deprem kuşağında olan ülkemizde, olası bir depremde can ve mal kaybının aşağılara ineceği kanaatindeyim” dedi.
Mesleğinde yeterli olmayan meslek dışı kişilerin çalışma sahası olarak görülen inşaat sektörünün halkımızda endişe yarattığına dikkat çeken Başkan Kozak, açıklamasını şu şekilde sürdü: “Ama bu yasa ile artık inşaat sektörü eskiye oranla daha kaliteli ve uzman ellerden çıkan bir yapıya kavuşacak, daha denetimli olması meydana gelmiş olacaktır.
Bundan sonra inşaat işlerinde ki esnafımızın dikkatli olması belgesiz insanların çalışmayacağı bilgisi ile 01/01/2012 tarihine kadar belgelerini almaları esnafımız tesisat işleri ile uğraşan kişilerin bir an önce mesleki yeterlilik kurumlarına baş vurarak 3308 sayılı kanun gereği verilen belgelerin yanı sıra kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının da verdiği belgeler geçerli olacaktır.
İnşaat, 150 meslek alt gurubu olan bir sektördür. Önlerinde şu gün itibariyle yaklaşık 3-4 ay gibi kısa süre olan sektör çalışanları belgelerini almak için bu inşaat tesisat yönetmeliğinin yayımından önce bu işleri yapmakta olduklarını ya Sosyal Güvenlik Kurumlarından aldıkları belge ya da yanında çalıştıkları müteahhitten alacakları yazı ile 01/01/2015 tarihinden önce Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerine veya ilgili kurumlara müracaat ederek Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler de yine yetki belgesi olarak kabul edilecek.''
İnşaat sektörü ülkemizin lokomotifidir
İnşaat sektörünün ülkemizin lokomotifi niteliğinde olduğunu ifade eden Başkan Kozak: “Çünkü inşaat milli hâsılanın %30’luk kısmına sahiptir ve bu tür düzenlemeler şart olmuştur.
Esnafımızın da bu konularda daha duyarlı olmalarını bekliyorum. Yaptıkları işlere daha yetkili elamanlarla devam etmelerinde kendileri ve sektör için faydalı olacağı görüşündeyim.
Biz Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası olarak inşaat sektöründe yapılması gerekenlerin yapılması için çalışmalarımızı üyelerimizle ahenk içerisinde yürütmekteyiz.
Bu vesile ile tüm İslam aleminin ve üyelerimizin Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyor, ayrıca aynı gün milletçe kutlayacağımız 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun diyorum.” Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.