İntörn Mühendislik Yelpazesini Genişleteceğiz

İntörn Mühendislik Yelpazesini Genişleteceğiz
KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, intörn mühendisliğin Türkiye’de ilk kez Kahramanmaraş’ta başladığını belirterek, “Gelecek yıllarda da diğer mühendislik fakültelerinin bölümleri ile intörn mühendislik yelpazesini genişleteceğiz” dedi.

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, intörn mühendisliğin Türkiye’de ilk kez Kahramanmaraş’ta başladığını belirterek, “Gelecek yıllarda da diğer mühendislik fakültelerinin bölümleri ile intörn mühendislik yelpazesini genişleteceğiz” dedi.

Türk iplik sektörünün yüzde 35 üretimini gerçekleştiren Kahramanmaraş, nitelikli işgücü sıkıntısını çözüyor. KMTSO, KSÜ ve İŞKUR’un desteklediği İntörn mühendislik uygulaması ile 14 öğrenci işletmelerde yaklaşık 250 saat pratik eğitim görerek konuları işletmelerde bire bir tamamlamış olacak.

Türkiye’de toplam tekstil ürünleri ticaretinde %8 pay ile dördüncü büyük şehir olan Kahramanmaraş, Türk tekstil ihracatının yüzde 7’sini tek başına gerçekleştiriyor. Denizli, Adana ve İzmir gibi illeri tekstilde geride bırakan Kahramanmaraş, Türkiye pamuk ipliği üretiminin ise %35’ini sayıları 80’i bulan fabrikalarda gerçekleştiriliyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, “KMTSO, KSÜ ve YÖK ile yapmış olduğumuz protokol neticesinde Türkiye’de intörn mühendislik uygulamasını başlattık. Avrupa’da yaygın olan intörn mühendislik uygulaması, üçüncü ve dördüncü sınıftaki talebelerin iş yerlerinde pratik anlamda eğitim almaları ve okul sonrasında iş hayatında pratik kazanımlarını, becerilerini geliştirmek için uygulanan bir sistem” dedi.

AVRUPA’DA UYGULANAN BİR SİSTEM

“Yurt dışında mühendislik fakülteleri 5-6 yıllık eğitim programı var” diyen Karaküçük, Türkiye’de 4 yıl. KMTSO, KSÜ ve YÖK ile yapılan protokol neticesinde 4’üncü sınıfın ikinci döneminde olan ve bu yıl sadece tekstil Mühendisliği bölümünde olan talebeler ile 4 gününü fabrikalarda, diğer gün ise okullarında teorik eğitimlerini alacaklarını söyledi.

Karaküçük şöyle konuştu: “Ciddi bir katılım ve ilgi ile karşılaştık. Kahramanmaraş’taki sanayi işletmelerinde yaklaşık 80 tane intörn mühendis talebi oldu. İşletmelere son sınıftan 14 öğrenciyi ilgili sanayi kuruluşlarına yerleştirdik. İntörn uygulaması birlikte buradaki öğrencilerimize iş garantisi veriyoruz. Kahramanmaraş’ta okuyun, Kahramanmaraş’ta çalışın diyoruz.  Kahramanmaraş ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaları ve iş dünyasına daha çabuk adapte olmalarını sağlıyoruz. Sanayinin en büyük sıkıntısı nitelikli işgücü sıkıntısı

KOORDİNASYON GÖREVİ YAPTIK

Üniversite mezunlarımızın maalesef iş dünyası ile koordine olamaması nedeniyle yeterli anlamda verimliliği sağlayamadı. Biz öğrencilerimizi genç mühendis adaylarını biraz daha hayata ve sanayiye adaptasyon süreci yaşatmayı planladık. Bu dönem içerisinde güzel bir başlangıcını yaptık. KSÜ Rektörü Durmuş Deveci ve YÖK yetkililerine teşekkür ediyoruz. Bizim bu talebimizi olumlu ve doğru bularak beraber çalışma imkanı sağladık. Kahramanmaraş ekonomisine daha yetişmiş daha verimli işi hazır mühendislerin yetişmesi konusunda büyük bir anlam kazandığını düşünüyorum. Avrupa’da bu tip uygulamalar var. Bizim de artık teorik değil uygulamalı mühendisliğe geçmemiz lazım. Bu yıl tekstil mühendisliği bölümü ile başladık, bu talep ve bu memnuniyeti öğrencilerimizin de başarılarını tespit edeceğiz. Gelecek yıllarda da diğer mühendislik fakültelerinin bölümleri ile yelpazeyi genişleteceğiz. Hem de Türkiye’de ilk olan bir çalışmayı Kahramanmaraş’ta yapıyor olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyor olacağız.

EKSİKLİK YAŞIYORDUK

İntörn Mühendislik kapsamında işletmelerde çalışmaya başlayan Tekstil Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Sezer Polat, eğitimlerini bire bir görerek tamamladıklarını söyledi.

Polat şöyle konuştu: “Pratik bilgiyi aldığımız zaman teorik bilgiye dönemiyorduk.  Eksiklik yaşıyorduk, bu açığı kapatmak içinde intörn mühendislik uygulaması büyük bir etki yarattı. Biz burada her şeyi uygulayarak ve görerek eğitim alıyoruz. Mezun olduğumuzda da bu işletmelerde kalabiliyoruz. İşi bilip iş yaptıktan sonra kesinlikle açıkta kalmayız. Kayseriliyim aslen. Tekstil alanında çalışmak istediğim yer iplik boyahanesi. Boyahaneler burada gelişmekte. Kalmayı düşünüyorum. Sürekli yenilikler oluyor, yatırımlar yapılıyor, ben ve benim gibi insanlar için yatırım yapılması çok önemli. Yenilikleri görerek yeni kapılar kendimize açabiliyoruz.  Kendimi de burada geliştirdiğim takdirde iş bulabilirim”

1-20160307152139.jpg

DENEYİM SAHİBİYİZ

İntörn Mühendislik uygulamasından yararlanan Tekstil dördüncü sınıf öğrencisi Güner Yıldız, uygulama sayesinde deneyim kazandıklarını ve iş başvurularında deneyimin çok önemli olduğunu söyledi.

Yıldız şöyle konuştu: “Mezun olup işe başladığımız zaman deneyimsiz eleman olarak görülüyorduk. İntörn mühendisliğimiz sayesinde bulunduğumuz sektörde birçok şeyi öğreniyoruz. En azından fikir sahibi olabiliyoruz. Önceden hiçbir konu hakkında fikir sahibi değildik. 5-6 ay boyunca alıştırma süreci geçiriyorduk işletmelerde. Ama artık bizler birer tecrübeli mühendis adaylarıyız. Artık öğrenci değiliz. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük sayesinde artık birer deneyimli tekstil mühendisleri olarak işletmelere başvurularımız yapacağız.

Bu uygulama sayesinde nitelikli personel sıkıntısı çekilmeyecek. Artık işletmelerin nitelikli personel anlayışlarından ne kapsadığını, ne istediklerini anlıyoruz. Bu süreçte işletmeyi görmüş oluyoruz, ne istediklerini bilmiş oluyoruz. Neye göre işçi çalıştırdıklarını, neye göre eleman aldıklarını biliyoruz.

Üniversite sınavını kazanan öğrencilere şunu diyebilirim Tekstil mühendisliği okuyacaklar ise kesinlikle Kahramanmaraş’ta okumaları lazım.

2-20160307152139.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.