İyisabancı TMO Elbistan Ajans Amirliğini Ziyaret Etti
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Gaziantep Şube Müdürü Coşkun İyisabancı, Türkiye’de her gün 6 milyon ekmeğin israf edildiğine dikkat çekerek, “İsrafın mali noktasına baktığımızda her yıl 2,1 milyar adet 250 gram ekmeğimizin israf edildiği görülmektedir. Bunun maliyeti ise 1,5 milyar liradır. 1,5 milyar lirayla, orta boyutta 80 tane hastane veya 500 tane okul yapıldığı düşünülürse, işin mali boyutunun nerelere varacağını tahmin edebiliriz” dedi.
TMO Elbistan Ajans Amirliğini ziyaret eden ve Ajans Amiri Seyit Meşe’den yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan, Gaziantep Bölge Müdürü Coşkun İyisabancı, ekmek israfına dikkat çekti.
Ekmek israfının önlenmesi konusunda TMO’nun öncü kuruluş olacağını belirten İyisabancı, burada yaptığı açıklamada, dünyada insan nüfusu artarken ekilebilir alanların azaldığını söyledi. Türkiye'de açlık sorunu olmasa da dünyada birçok ülkede insanların açlık yüzünden öldüğünü hatırlatan İyisabancı, "Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi, 2008 yılında bir araştırmaya girişti. Bu çalışmada ekmek israfının boyutlarını belirlemeye çalıştı. Tarım Bakanlığımız ekmek israfının önüne geçmek adına birtakım çalışmalar yaptı. Fırınlarda ürettiğimiz ekmeği satışa çıkarmadan yüzde 3,1’ni israf etmekteyiz. Fırınlarımızda satılmayan ekmekler ya çöpe atılmakta ya da besicilere verilmektedir. Besicilere verilen ekmeklerde israf olarak sayılmaktadır. Çünkü ekmek insan gıda kaynağıdır. Türkiye’de şuan günlük üretilen 101 milyon ekmeğin, 95 milyonu tüketildiği, 6 milyon ekmeğin günlük olarak israf edildiği görülmektedir. En büyük israf, öğrenci, personel yemekhaneleri ile oteller ve lokantalarda gerçekleşmektedir. İsrafın mali noktasına baktığımızda her yıl 2,1 milyar adet 250 gram ekmeğimizin israf edildiği görülmektedir. Bunun maliyeti ise 1,5 milyar liradır. 1,5 milyar lirayla, orta boyutta 80 tane hastane veya 500 tane okul yapıldığı düşünülürse, işin mali boyutunun nerelere varacağını tahmin edebiliriz” dedi.
Ekmek israfının önlenmesi için neler yapılması gerektiğine de değinen Coşkun İyisabancı, “Önce hanelerin evlerine alacağı ekmeği iyi belirlemesi gerekiyor. Bunu belirlemek için öğünlerde yenilen yemekleri önceden bilmek ve kaç kişiye yönelik yapıldığını bilmek yeterlidir. Eğer ekmek fazla alınmış veya aynı gün tüketmeyecek isek, poşetli ekmek kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca küçük boyutlu ekmekler almalıyız. Fırınlarda ise, satabileceğimiz kadar ekmek üretimi yapmalıyız” diye konuştu. İyisabancı, ekmeğin bayatlamaması için neler yapılması gerektiğini de şu şekilde anlattı:
“Ekmekleri serin ve kuru yerde muhafaza etmeliyiz. Özellikle derin dondurucu veya buzdolabı içerisinde. Yemekten bir saat önce çıkarılıp kendi sıcaklığında çözülmesini beklemek yeterlidir. Bayatlamış ekmeklerin değerlendirmesi konusunda, hanelerimizde bunlar ısıtılarak veya kızartılarak kullanılabilir. Bayat ekmeklerin değerlendirilmesi konusunda aşçılar federasyonumuz ile birlikte kitap hazırladık. Yayınladığımız kitap içerisinde ekmekle ilgili her detay verilmiştir.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.