Kahramanmaraş Depremi 2012’de mi?
Kahramanmaraş’ta olası bir depremde 60 bin konutun yıkılacağı ve 85 bin civarında insanın hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.
Van’da meydana gelen depremin ardından gözler bir kez daha Kahramanmaraş’a çevrildi. Kızılay’ın depreme hazırlık olarak 10 bin adet çadırının hazır bekletildiği Kahramanmaraş’ın deprem gerçeği Aksu TV’de masaya yatırıldı. Programa canlı telefonla bağlanan bir gazeteci Kahramanmaraş’ta 2012 yılında büyük ölçekli deprem olacağını iddia etti.
Her hafta Cuma günü Aksu TV’de canlı olarak yayınlanan Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mesut Tuğrul’un hazırlayıp sunduğu ‘Mesut Tuğrul’la Haftaya Bakış’ programında Kahramanmaraş’ın Deprem gerçeği, ilgili konuklarıyla masaya yatırıldı.
Program Van’da meydana gelen deprem görüntüleri ile başladı. Depremin meydana gelmesinin hemen ardından 40 kişilik ekiple bölgeye çıkarma yapan Kahramanmaraş Belediyesi Arama Kurtarma Moral Destek (AKMOD) Timi Başkanı Cahit Küçükönder deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarını anlattı.
KAHRAMANMARAŞ’TA DEPREMİ 2012 YILINDA BEKLİYORUM
Küçükönder’in ardından ise programa canlı telefon bağlantısıyla katılan Zonguldaklı gazeteci Timuçin Özat bu zamana kadar Türkiye genelindeki 13 depremin yerini ve zamanını bildiğini 2012 yılı içerisinde de Kahramanmaraş’ta büyük bir deprem beklediğini söyledi. Kahramanmaraş’ta oluşan depremin en son tarihinin 1513 yılında meydana geldiğine dikkat çeken Gazeteci Özat; “Van depremini önceden tahmin etmiştim. Hatta Türkiye’de Van’la birlikte 13 depremin yer ve zamanını daha önceden bir haber ajansına anlatmıştım. Kahramanmaraş Doğu Anadolu Fay Hattının üzerinde bulunuyor. Adıyaman-Gölbaşı ile Türkoğlu segmenti arası 498 yıldır enerji boşaltmamış görünüyor. Bu segment incelendiği takdirde güneyi ve kuzey uçlarının enerji boşalttığı yani depremin gerçekleştiği görülür. Onun için Kahramanmaraş şuan çok büyük bir tehlikede ve bu segmentte büyük bir deprem bekliyorum. Çalışmaların iki ay sonra tamamlanacak ve depremin zamanını yüzde 85 oranında önceden öğreneceğiz” dedi.
DEPREM OLASILIĞI BİR GERÇEK
Ortaya attığı iddialarla kent insanına panik havası yaşatan Gazeteci Özat’ın iddialarını KSÜ Jeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Can Kop yalanladı. Kop telefonla canlı yayına bağlanarak depremin önceden bilinme ihtimalinin bugünkü teknoloji ile mümkün olmadığını söyledi. Kahramanmaraş’ta büyük bir deprem bekledikleri gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerektiğin vurgulayan Kop, “Büyük bir deprem bekliyoruz fakat bunun zamanını bilemiyoruz. Eğer geçmişteki depremlerle ilgili bilgilerde bir eksiklik yoksa en son deprem 1513 yılında bir önceki deprem ise 1111 yılında meydana gelmiş. 400 yılda bir deprem olan Kahramanmaraş’ta 498 yıldır deprem olmuyor” dedi.
DEPREMDE 60 BİN BİNA YIKILACAK
Kahramanmaraş’la ilgili en çarpıcı bilgiyi ise Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Balık verdi. Balık’ta programa telefonla bağlanarak Kahramanmaraş’taki yapıların depreme dayanıklılık oranını gözler önüne serdi.
Birinci derece deprem bölgesi olan Kahramanmaraş’ta gerçekleşecek bir depremde hasar görecek bina sayısıyla ilgili dönemin Valisi M. Niyazi Tanılır zamanında bir çalışma yaptıklarını belirten Balık; “yapılan çalışmalar sonucu Kahramanmaraş’ta olası bir büyük depremde şehir merkezinde 60 bin konutun yıkılacağını tahmin ediyoruz. Bu konutlarda ise 85 bin insanımızın hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.
Kahramanmaraş’ta 2000 yılından önce yapılan yapıların yeniden denetlenerek durumunun incelenmesi lazım. Depreme dayanıklılık testinin yapılması gerekir. Güçlendirilmesi gereken yapılarımızın güçlendirilmesi gerekir. 2000 yılından sonra yapılan yapılar genellikle güvenlikli yapılar. Çünkü projeler deprem yönetmeliğine göre yapıldı. Genellikle hazır betonun çıkmasıyla yapılar daha güvenli oldu” dedi.
Telefonla canlı yayına katılan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’da 1999 yılında çıkan deprem yönetmeliğinin ardından hiçbir kaçak inşaata müsaade etmediklerini söyledi.
Her toplantısında kaçak inşaatlara azla göz yummadıklarını, oy kaybına neden olsa bile bu konuda hep dik durduklarını söyleyen Başkan Poyraz’ın aynı cümlelerini geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da kullandı. Başbakan Erdoğan canların yanmaması için kaçak inşaatlara göz yumulmamasını istemişti.
YENİ İMAR PLANINDA YER ETÜTLERİ YAPILIYOR
Başkan Poyraz şöyle konuştu; “Artık herkesçe bilinen bir gerçek var, o da Kahramanmaraş’ın birinci derece deprem bölgesi olması. Depremin ne zaman olacağı ise bilinmeyen bir gerçektir. Artık depremle yaşamaya alışan Japonya’da bile en son oluşan depremi 30 saniye önceden öğrenmişler. Yani bu iş saniyelerle oluyor. deprem bilinci Japonya’da 40 yılda aşılanmış. Biz göreve geldiğimiz 9 yıldan bu yana hep ‘kaçak inşaata göz yummayacağız’ demiştik ve yummadıkta.
Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. 1999 yılından itibaren çıkan deprem yönetmeliğini bütün inşaatlarda uyguladık. İnşaatlar yapıldığı zaman gidip kontrol ediyoruz. Kahramanmaraş’ın yeni bir imar planına ihtiyacı olduğunu biliyoruz ve şuan yer teslimi yapıldı. 4 yıldır Gafarlı bölgesine kadar yer etütleri yapılıyor, şuan çalışması devam eden imar planı kentin 30 yılını kapsıyor.” Dedi.
SEÇİM KONDULARA BİLE MÜSAADE EDİLMEDİ
Seçimlere giderken bile kaçak inşaatlara göz yummayacaklarını basın yayın aracılığıyla defaten halka tebliğ ettiklerini de değinen Başkan Poyraz; “yapılan kaçak inşaatları da tek tek yıktık. Şuan Kahramanmaraş’ta kaçak inşaatlar gözümüzden kaçmış olabilir. Kahramanmaraş’ın yeni imar planında kenti şehrin kuzeyine taşıyoruz. Kuzeye taşınması gerek yer zemini gerekse yapının sağlamlığı depreme dayanıklı hale getiriyor. Kentimizin güney kısımları biraz daha depremde yıkılma tehdidiyle karşı karşıya. Akademisyenlerimiz hep ‘deprem öldürmez, bina öldürür’ diyor. Vatandaşlarımız gerekirse evlerini bir yıl geç yapsınlar, bir yıl kirada otursunlar fakat evlerini proje ile yapsınlar, kaçak yapmasınlar. Bu işi de ehline yaptırsınlar” dedi.
DEPREME DAYANIKSIZ BÖLGELER BOŞALTILACAK
Van’da meydana gelen depremde yıkılan binaların ardından Kahramanmaraş’ta depreme dayanıksız bölgelerde bir kentsel dönüşüm uygulanabilinir mi? Şeklindeki soruya ise Belediye Başkanı Mustafa Poyraz şöyle cevap verdi; “biz iki gün önce Ankara’daydık. Sayın Başbakanımızla yaptığımız toplantıda seçimde kaybetsek bizim için öncelikli meselemizdir’ ibaresini kullanmıştı. Bu süreçten sonra bir takım yasal düzenlemeler yapılacak ve uygulanmaya geçilecek. Biz yerel yönetimler olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Takdir edersiniz ki; böylesine büyük projelerin arkasında Toplu Konut İdaresi gibi büyük kurumlar olmazsa hiçbir belediye bu işin altından kalkamaz. İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyeleri de dâhil.
Birçok insanımızın bildiği bazı mahalleler var, oralardaki evler yıkılacak, yeşil alan yapılacak. oralardaki vatandaşlarımıza da yeni arsalar üreterek evlerini oralara taşıyacağız. Artık sağlıklı şehirlerin olması lazım. Orada 570 vatandaşımız hayatını kaybetti, maddiyat bulunur fakat giden can geri gelmiyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.