Kahramanmaraş Kabuğunu Kırıyor
Kahramanmaraş'ın kültür ve turizm değerlerini geleceğe taşımak ve sürdürülebilir bir şekilde gelişimini sağlamak amacıyla yerel verilerin konuşulacağı çalıştay için ilk istişare toplantısı yapıldı. Gönüllü kuruluş ve kişiler tarafından yapılan toplantıda Kahramanmaraş'ın turizm varlıkları masaya yatırılarak tartışıldı.
Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen 1. Kültür ve Turizm İstişare toplantısında Kahramanmaraş'ın turizm potansiyelinde bilinen değerlerin somut ölçüler çerçevesinde tartışılıp öncelik sırasının tespiti ve turizm yol haritası oluşturuldu. Nisan ayı içerisinde Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından yapılması planlanan “Turizm Çalıştayı” öncesi gönüllü kuruluşlar ve kişiler tarafından yapılan istişare toplantısında Kahramanmaraş 'ın tarihi ve kültürü adına konuşmalar yapıldı. Turizm Çalıştayı'nda masaya yatırılacak ve Kahramanmaraş turizmi adına önemli rol oynayan projeler ve yatırımlar konuşuldu.
TURİZM VARLIKLARI MASAYA YATIRILDI
Moderatörlüğünü Hukukçu, İnşaat Mühendisi ve yazar Serdar Erdoğanyılmaz'ın yaptığı, Deka Yönetim Kurulu Başkanı ve Manşet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Deveboynu'nun da bulunduğu istişarede, bakanlıkça kente yapılabilecek olan turizm yatırımlarının planlanmasına yardımcı olmak adına projeler sunuldu. 18 bin yıllık tarihi, mavisi ile Akdeniz yeşili ile Karadeniz olan, ekonomisi ile Türkiye’nin 16’ıncısı olan Kahramanmaraş’ın Turizm varlıkları masaya yatırılarak tartışıldı.
GERMENİCİA ÖNCELİK VERİLMELİ
Kahramanmaraş'ın gündemine, kültürüne turizmine ve kültürel değerlerine dair fikirlerin konuşulduğu istişarede “Kahramanmaraş'ın kabuğunun kırılması” yönünde ilk adımın atıldığı gözlemlendi. Sivil toplum kuruluşları (STK), dernekler ve gazetecilerin öncelik verdiği konu ise Germenicia antik kent oldu. Toplantı sonrası hazırlanan 14 maddelik sonuç bildirgesinin ilgili kuruluşlara ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine sunulacağı belirtildi. Konuşmacı olarak kürsiye çıkan isimler kendi projelerini ve Kahramanmaraş daha ileriye nasıl taşınır? Bunun yolları konuşuldu. Germenicia'nın gün yüzüne çıkarıldığı taktirde Kahramanmaraş'ın bacasız sanayi konumuna gelebileceği belirtildi.
GÖNÜLLÜ KURULUŞLARIN İLK İSTİŞARESİ
Toplantıya gönüllü kuruluşlar olarak başta Deka Medya Grup bünyesine bağlı Manşet gazetesi ve Radyo Fresh olmak üzere, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), Aksu TV Artı eksi programı, İTÜ Mezunları Derneği, KAFSAD, KADAK, MÜSİAD, TÜMSİAD, KASİAD, Kültür ve Sanat Derneği, Kocabaş Konağı, Turistik Oteller ve Turizm Firmaları, BİLSEK, KAPAM, Jeoloji Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Bugün Gazetesi, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası katılım gerçekleştirmiştir.
MEMLEKETE BİR ŞEYLER KATMALIYIZ
Hukukçu, İnşaat Mühendisi yazar Serdar Erdoğanyılmaz, bir Kahramanmaraş sevdalısı olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Bu şehirde yaşayanlar daha Kahramanmaraş'ı bilmiyorlar. Bu şehire altı senesini vermiş birisi hiç bir yerini bilmiyor. Bu kişi bir idarecidir. Biz işte sesimizi çıkartmazsak bu şehri başkaları yönetir. Biz burada Kahramanmaraş'ı konuşacağız, biz burada Kahramanmaraş'ın Turizmini konuşacağız. Bizim bu konuda büyük bir avantajımız var. Bu memleketin çocuklarından olan Turizm bakanı Mahir Ünal, Kahramanmaraş'ın Turizmi açısında büyük bir nimettir. Bunları değerlendirmeli memleketimize bir şeyler katmalıyız.”
BEN DEĞİL BİZ ANLAYIŞI OLMALI
Gazeteci Mehmet Taş şu sözlere yer verdi: “Kahramanmaraş hepimizindir. Bu şehrin sokaklarını hep birlikte yürüyoruz. Bize düşen en öncelikli görev ben değil biz anlayışıyla hayata bakabilmektedir. Biz bir yerden başlamamız lazım. Araba park ederken, yere çöp atarken ve nezaketli olarak kendimizi yenilemeliyiz. Her doğan güneş yeni güne gebedir”
KAHRAMANMARAŞ İÇİN BÜYÜK ŞANS
KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Bayazıt: “Bugün için Turizm çalıştayında Turizm Bakanı olması bizim için büyük bir şanştır. Bu toplantıda birbirimizi anlamak adına fikirler sunulursa daha doğru olur diye düşünüyorum.”
GERMENİCİA GÜN YÜZÜNE ÇIKMALI
Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay: “Gaziantep'te de bulunan zeugma çok fazla Turist çekiyor. Buradada Turistlerin dikkatini çekmek için bir an önce Turizm açısından Germenicia'yı gün yüzüne çıkartmamız gerekiyor. Eğer Turist gelirse buraya uçak seferleri dahi çoğaltılır.”
7,5 MİLYON BÜTÇE AYRILDI
Kahramanmaraş Merkez İlçesi Dulkadiroğlu Belediyesi Başkanı Yardımcısı Tekin Alparslan “Şu anda Germenicia'nın çalışmalarında son aşamaya gelinmiş durumdadır. Bu projeye 7.5 milyon bütçe ayrıldı. Bu iki yer birleştirilip açık hava müzesi yapılacak.”
SOMUT PROJELERLE GİDELİM
Mehmet Temizdemir “Bazı konuları bakanımıza proje olarak sunmalıyız. Turizm bakanı bizim bakanımız. Somut projelerle gidelim, gerçek projelerle gidelimki sonuçlansın. Biz çalışalımki, bakanımızda çalışsın diye düşünüyorum.”
ULAŞIM ÇOK ÖNEMLİDİR
Doktor Oğuz Paköz, “Kahramanmaraş hayaller şehri fakat el atan yok. Kahramanmaraş'a gitmek zor, ilçelere gitmek daha zor, tarihi yerlere gitmek çok daha zor. Öncelikli olarak ulaşımı daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bütün yerlerin yerinde incelenip yapılması lazım.”
Toplantının ardından ortaya çıkan fikirlerin ana temaları çıkartıldı. Sunum halinde başlıklar halinde okundu.
TOPLANTI DA ALINAN KARARLAR İSE ŞÖYLE:
1- Kahramanmaraş Turizm Bölgesi ilan edilmelidir.
2- Mevcut Turizm haritasının güncellenmesi gereklidir.
3- Germenicia Antik Kenti açık hava müzesi acilen hizmete açılmalıdır.
4- Kahramanmaraş için 2016 yılı Kültür ve Turizm Yılı ilan edilmelidir.
5- Turizm alanlarında alt yapı iyileştirilmesi yapılıp, ulaşım kolaylaştırılmalıdır.
6- Yöresel ürünlerin tanıtılması ön plana çıkarılmalıdır.
7- Bölgesel tarihi değerlerimiz ön plana çıkarılmalı ve baraj göllerimiz Turizm açısından değerlendirilmelidir.
8- Ashab-ı Kehf’in UNESCO geçici listesindeki durumu takibe alınmalı ve TURSAB inanç Turizm listesinde öne çıkarılmalıdır.
9- Gavur Gölü Turizme kazandırılmalıdır.
10- Kongre ve fuar turizmi geliştirilmelidir.
11- Kahramanmaraş Turizminin canlandırılması için tanıtım lobisi kurulmalıdır.
12- Güncel Tur planlaması yapılarak turistlere neler sunulabileceğinin planlanması yapılmalıdır
13- Şehrimizdeki üniversite öğrencisi sayısının 100 bin hedefi ile turizm potansiyeline alt yapı oluşturmak
14- Eko turizmin gündeme alınabilmesi için fauna ve flora türlerinin tespiti ve tanıtımının yapılması
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.