Kahramanmaraş Ortak Akıl Çalıştayı
Kahramanmaraş'ın ulaşım, enerji, sağlık, kalkınma, çevre ve şehircilik konularındaki sorunlarının masaya yatırılacağı Ortak Akıl Çalıştayı başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "Kahramanmaraş'ın potansiyeli ve geleceği için neler düşündüğümüz, bu toplantılarla ortaya çıkacak" dedi.
2023 'Büyük Türkiye' vizyonu için atılan adımlar büyüyor. 1980 sonrası dönemde gerçekleştirdiği kalkınma hamlesi ile Türkiye'nin tekstil ve sanayi merkezlerinden biri haline gelen Kahramanmaraş, 2023 yılı hedefleri için de sorunlarını çözmeye hazırlanıyor. Bu yolda gerçekleştirilen ilk program olan Ortak Akıl Çalıştayı, Ramada Otel'de başladı.
Başbakan Baş Müşaviri Dr. Savaş Ş. Barkçin'in moderatörlüğünde başlayan çalıştayda, bürokratlar ve sivil toplum kuruluşları, alanlarıyla ilgili bilgi vererek gelecekten beklentilerini sıralayacak. 3 gün sürecek programın yarınki oturumuna; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son günkü oturumuna ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Kalkınma Bakanı Cevdez Yılmaz katılarak kentin bakanlıklarıyla ilgili sorunları hakkında bilgi alacak.
Programın açılış konuşmasını yapan AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ilin ülke kaynaklarını heba etmeden yatırıma dönüştüren öncü şehirlerden biri olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş'ın ruhunda milletimizin öz ruhunu görmekteyiz. Kent, gelişip büyüyerek Türkiye'mizin gurur kaynağı olmuştur, olmaya da devam edecektir. Şimdi de 2023 yılı için belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için bir aradayız. Ortak akıl yoluyla sorunlarımızı çözecek ve hedefe yürüyeceğiz" diye konuştu.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar ise, kentin geleceği için ortak fikir oluşturmakta yaşanan sorunların artık aşılmaya başlandığını ifade ederek, "Bunun ilkini yapıyoruz. El birliğiyle Maraş'ın geleceğini tekrar yapılandıracağız. Bu toplantıların hayırlara vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, çalıştayda yaptığı konuşmada dünyanın çok hızlı bir değişim yaşadığını belirterek ülkeler arasındaki rekabete değindi. Ülkelerin bu rekabette daha ön noktaya geçebilmek için kendi öz kaynaklarını hızla harekete geçirdiğini dile getiren Güvenç, şöyle konuştu:
"Dünya ülkeleri artık yerel kaynaklarının önemini kavradı. Ülkemizde de özellikle son 8 yılda yerel kaynakların harekete geçirilmesine son derece önem verilmekte ve planlamaların yerelde yapılması için merkezi hükümet birçok yetkilerini yerele devretmektedir. Biz de bu planlamayı yaparken ortak akılla hareket ediyoruz çünkü bu çok önemli. Bu yolda ortak akılla atacağımız adımlarla dünya ülkeleriyle olan rekabette daha ön sıralara geçme şansımız daha da artacak."
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu ise, son yıllarda demokratikleşme alanında gerçekleştirilen yeniliklere değindi. Ramazanoğlu, "Toplumun yönetimindeki paydaşlara baktığımızda, milli iradeyi görüyoruz, siyaset kurumunu görüyoruz. Bunun yanı sıra çok önemli bir yer edinen sivil toplumu görüyoruz, bürokrasiyi, üniversiteyi ve yargıyı görüyoruz. Bu paydaşlar kendi açılarından sorumluluk üstlenerek toplumu yönetiyor. Ancak bu paydaşlar hak ettikleri özgürlüklere sahip mi? Şimdi yeni anayasayla oyunun kuralları yeniden yazılacak ve bu kurallara bundan sonra herkes demokratik bir şekilde razı olacak. Yeni anayasada halkımızın istedikleri yer alacak, istemedikleri yer almayacak" ifadelerini kullandı.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil de ortak akılın önemine dikkat çekti. Pakdil, "Bu çalıştayda siyasetçilerimiz, bürokrasimiz, üniversitemiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın katılımıyla ortak akılda buluşacağız. İnşallah gelecek için güzel planlamalar yapıp yine marka şehir Kahramanmaraş'ı oluşturacağız. Bu güzel şehrimizle güçlü Türkiye içerisinde yer alarak 2023 hedeflerine ilerleyeceğiz. Bu çalıştayın diğer şehirlerimize de örnek olmasını diliyor, bu toplantıların devamının gelmesini ümit ediyorum" dedi.
Son olarak katılımcılara seslenen TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam da toplantının önemini anlattı. Kahramanmaraş'ın geçmişten günümüze ürettiklerini Türkiye ve dünyaya tanıtmada sorunlar yaşadığına vurgu yapan Sağlam, şöyle konuştu:
"İşte bu noktada gelecekte neler düşündüğümüzü anlatmak açısından bu toplantının önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Devam etmesini istiyorum. Ortak akıl çok nadiren yakalanır. Böyle bir ortak akıl toplantısında paylaşılacak şeylerin Maraş ve Türkiye içinde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Destekliyor ve devam etmesini diliyorum."
Vali Yardımcısı Servet Güngör, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, KTB Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan bürokratlar ve diğer sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı çalıştayın sonraki bölümü, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Basına kapalı bölümde, çalışma gruplarının alanlarıyla ilgili sorunları masaya yatırılarak hazırlanacak raporlar, çalıştayın sonraki bölümlerine katılacak bakanlara sunulacak.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.