Kahramanmaraş Tarım Fuarı İçin Çalışmalar Başladı
İlimiz Türkiye tarım sektörünün önemli buluşma noktalarından biri olacak.
6-9 KASIM 2014 tarihinde düzenlenecek olan Kahramanmaraş Tarım Fuarı çalışmaları, İl Tarım Bileşenleri toplantısı ile başlatıldı.
İlimizde tarımla ilgili birçok kurum ve kuruluşun katılımı ile gerçekleştirilen İl Tarım Bileşenleri toplantılarında ilimiz tarımına yön verilmeye çalışıyor.
Kahramanmaraş Tarım Fuarının konuşulduğu ve geniş bir katılımın gözlendiği İl Tarım Bileşenleri toplantısına K.S.Ü. Ziraat Fakültesi, T.K.D.K. Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sulama Birlikleri, Tarım ve Hayvancılık konularında faaliyet gösteren birlikler, Zeytin Dostu Derneği Kahramanmaraş Temsilciliği, özel sektör temsilcileri ve Kahramanmaraş Tarım Fuarını düzenleyecek olan ECR Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü katıldı.
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ‘Gıda, Tarım ve Hayvancılık konularında Türkiye’nin öne çıkan illerin başında gelen Kahramanmaraş Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu iklim özelliklerine sahip olması nedeniyle birçok tarımsal ürünün başarı ile yetiştirildiği ender bölgelerden birisidir. Çok farklı ürünlerin yetiştiriciliğine elverişli bir iklime sahip olan Kahramanmaraş özel iklim koşulları isteyen, çay, muz gibi ürünler hariç, ülkemizde yetiştirilen tüm ürünlerin ilimizde yetiştirilebilme imkânı bulunmaktadır.Bu kapsamda da ilimiz 79 çeşit ile ülkemizin en çeşitli ürün desenine sahip illerinden bir tanesidir.Örneğin kırmızı Türkiye elma üretiminin % 6.67’sini Kırmızı biber üretiminin % 5ini, sofralık üzüm üretiminin % 11.48 ini, kaysının %. sı,pamuk üretiminin %....., nohut üretiminin 3.12%.sı, Çerezlik ayçiçeği üretiminin %11.51, i, Şekerpancarının % 2.4, Kuru Sarımsak üretiminin %12.14 ü,Yerfıstığının 7.39’u, Soya Üretiminin 2.21.i, sofralık Üzüm üretiminin 11.48i ceviz üretiminin %3 ü,Antep Fıstığı üretiminin 4.37 si Trabzon Hurmasının %5.80 i, Acur üretiminin %10,u, maydanoz üretiminin %3.47 si Kahramanmaraş ta yapılıyor.
Sadece bitkisel üretim olarak değil, hayvancılık ve hayvansal üretim yönü ile de, yüksek üretim potansiyeline sahip olan ilimiz, bu alanda da her geçen gün üretim ve yatırım miktarını artırmakta, ilimiz ve ülkemizdeki büyük-küçük hayvansal ürün üretimi yapan firmalar, ilimizde bu sektöre ait yatırımlarını artırdığı gibi, yeni yatırım planlamaları içerisindeler.
Baraj göllerinde yapılan kafes balıkçılığı ve zengin akarsuları nedeni ile son yılarda su ürünleri üretiminde önemli mesafeler kat eden Kahramanmaraş bu konuda ülkemizde önemli iller arasındadır. Türkiye alabalık üretiminin % 5 i ilimizden karşılanıyor.
İlimiz genelinde 35 adet su ürünleri yetiştiricilik belgesi alan alabalık üretim işletmesi faal olarak üretim yapmaktadır. Ayrıca ilimizde yıllık 50.000.000 adet/yıl yavru alabalık üretme kapasiteli kuluçkahane kurulmuştur. Faaliyette olan 35 alabalık işletmesini toplam proje kapasitesi 5.108 ton/yıl’dır
Ön izin ve proje çalışmaları devam eden 26 adet işletme ile birlikte nihayetinde 61 adet işletme Kahramanmaraş ilinde faaliyete geçtiğinde toplamda 14.773 ton/yıl alabalık üretimi gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Türkiye’nin en büyük balık paketleme tesisi de ilimizde faaliyet göstermektedir.
Bu kadar tarımla iç içe olan bir ilde tarım fuarı düzenlemek, yeni tarım teknolojilerini, alet, ekipmanları, ilimiz çiftçisinin yakından görmesi sağlamak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak hedeflerimiz arasında olan bir çalışma idi, 6-9 Kasım-2014 tarihinde düzenlenecek olan Kahramanmaraş Tarım Fuarı ile bunu gerçekleştirmiş olacağız’ dedi
Kahramanmaraş Tarım Fuarı Katılımcı Profili
Tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri,
Zeytin ve zeytinyağı üretim ekipmanları,
Tarım makineleri ve yan sanayi,
Gıda ürünleri,
Sulama teknikleri ve teknolojileri,
Gıda makineleri ve teknolojileri,
Seracılık,
Sera konstrüksiyon ve ekipmanları,
Gübreler,
Bağcılık ve meyvecilik endüstrisi teknolojileri,
Tohum, fide, fidan ve bahçecilik,
Bağ ve bahçe sistemleri,
Zirai ilaçlar,
Tarımsal kimya ürünleri,
Pamuk üretim ve hasat ekipmanları,
Hayvancılık,
Büyük ve küçük baş hayvancılık,
Balıkçılık, kültür balıkçılığı,
Balık üretimi ve işleme,
Ambalaj ve ekipmanları,
Balık yemi,
Arıcılık,
Arı yetiştiriciliği,
Bal üretimi, ambalaj ve ekipmanları,
Hayvan sağlığı ve veterinerlik hizmetleri,
Hayvancılık ekipmanları,
Kümes hayvanları ve ekipmanları,
Yem sektörü,
Ambalaj ve ambalaj ekipmanları,
Meteorolojik ölçüm sistemleri,
Toprak ölçüm sistemleri,
Organik tarım sektörü,
İyi tarım uygulamaları,
Özel topraklar,
Taşımacılık,
Enerji kaynakları,
Biogaz,
Sertifikasyon firmaları,
Bankalar, Sigorta şirketleri,
Sektörel yayınlar,
İlgili kurum ve kuruluşlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.