Kahramanmaraş’a Bir Termik Santral Daha

Kahramanmaraş’a Bir Termik Santral Daha
Halil Alış, Afşin Elbistan C Termik Santrali yapımı için Eylül ayının ortasında ihaleye çıkacaklarını kaydetti.

 

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin Elbistan C Termik Santrali yapımı için Eylül ayının ortasında ihaleye çıkacaklarını kaydetti. 

     Alış, Afşin Elbistan Linyitleri'ndeki (AEL) incelemelerinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeye yapılması planlanan C Termik Santrali için hazırlıkların devam ettiğini söyledi. Yaklaşık 1,5 yıldır ihale şartnamesi üzerinde çalışıldığını belirten Alış, ''Afşin Elbistan C Termik Santrali yapımı için Eylül ayının ortasında ihaleye çıkacağız'' dedi. 
     Söz konusu ihale için iki farklı şartname hazırlandığını kaydeden Alış, yatırımcıların görüşlerini aldıktan sonra geniş katılımlı bir toplantı yapacaklarını belirtti. 
     C Termik Santrali'nin 1440 megavat gücünde olacağını anlatan Alış, ''Halen üretimde olan 2 santralimizin kapasitesi 2 bin 800 megavata ulaştı. Bu da önemli bir rakam. Ancak yeni yatırımlarla birlikte bu bölgedeki kapasite 7 bin megavata ulaşacak'' şeklinde konuştu.     
Türkiye'nin en büyük linyit rezervi
     Bölgenin Türkiye'nin en büyük linyit rezervine sahip olduğunu vurgulayan Alış, yeni santrallerin yapımı için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. 
     Mevcut santralin devri konusuna değinen Alış, ''Aslında bu çalışmalar tamamen bizim dışımızda. Benim o konuyla ilgili çok bilgim de yok, söyleyeceğim çok sözüm de yok. Daha önce biz EÜAŞ olarak devirle ilgili imzayı atmıştık. Yani parafı yapmıştık. Bu teknik bir paraftır. İşin asıl boyutu elektriği firmadan satın alacak olan TETAŞ ile bakanlık tarafından yürütülüyor'' diye konuştu. 

İşçi alımı
     EÜAŞ olarak önümüzdeki dönemde 300-400 işçi alacaklarını, alınacak kişilerden bazılarının Afşin ve Elbistan'da görevlendirileceğini belirten Alış, işçi ve memur alımıyla ilgili Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) belirli bir politikası bulunduğunu, gerekli izinleri alarak en geç 1-2 ay içerisinde 300-400 işçi alınacağını anlattı. 
     
Çöllolar Kömür Sahası
     Geçen yıl iki ayrı göçük olayının yaşandığı Çöllolar Kömür Sahası'nda da incelemelerde bulunan Alış, ilgili firmanın bu alanda güvenlik artırıcı çalışmasının devam ettiğini söyledi. Alış, söz konusu sahadan 45 milyon metreküp dekapaj çalışması yapılacağını belirtti. 
     Firmanın sahadan kömür çıkarmak için revize proje hazırlığının sürdüğünü hatırlatan Alış, şöyle konuştu: 
     ''Büyük ihtimalle Haziran sonunda veya Temmuz başında bu çalışmalar tamamlanacak. Sonra revize projeyi bize ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne (MİGEM) sunacaklar. Kabul görmesinin ardından kömür çıkarmaya başlayacaklar. Kömür çıkarmak için önce bu çalışmaların yapılması lazım. Büyük ihtimalle kömür çıkarma işlemine başladıktan 1-1,5 yıl sonra da termik santrale kömür verebilirler diye düşünüyoruz. Ama öncelikle, şu an yapılanlar bir kömür revizesi çalışması değil güvenlik artırıcı çalışmalar.'' 
     Halil Alış, bölgedeki kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini, 4-5 yıl sonra yapacakları kamulaştırma çalışmalarını öne çektiklerini, muhataplarına ödemelerin ara ara yapılacağını sözlerine ekledi. 

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.