Kahramanmaraş'ta İl Defa Welness Koçluğu
Kahramanmaraş Kadın Klasman Hakem Tuğba Güneş, şehrin ilk yaşam ve wellness koçlarından profesyonel anlamda futbol hakemliği yapan aynı zamanda profesyonel spor eğitmeni olan Tuğba Güneş , Kahramanmaraşlı kadınların umut ışığı oldu. Özel bir Sağlıklı Yaşam Polikliniğinde görev yapan Güneş , Kahramanmaraşlı kadınların yakından takip ettiği yaşam ve wellness koçu ile ilgili Önemli Açıklamada Bulundu. Wellness ve Yaşam Koçu Tuğba Güneş ise beslenme şekillerini anlatarak sağlıklı yaşam için Kahramanmaraşlılara tüyolar verdi. Açıklamasında uzun ve sağlıklı yaşamak için yapılması gerekenleri de anlattı.
‘KAHRMANMARAŞ OBEZİTE HASTALIĞINDA SIKINTILI BİR ŞEHİR’
Kahramanmaraş’ın diğer şehirlere göre obezite hastalığı konusunda biraz daha sıkıntılı olduğunu söyleyen Atay, bu konuda devreye kendisinin girdiğini ve insanlara obezite konusunda bilgiler verdiğini söyledi. Güneş, “Kahramanmaraş Obettize hastalığı konusunda sıkıntılı bir şehir.Bizim amacımız farkındalık uyandırmak ve vatandaşların alış veriş sepetlerine kadar inebilmek önemli bizim için bu iş erkeklerden değilde kadınlardan geçiyor.Kadınların eğitimi daha çok önemli kadınları eğitelim ki onlarda kocalarını eğitsinler onlarda çocuklarını eğitsinler. Kahramanmaraş'ta Obez hastalar çok morbit Obez ise ölümcül olan ölümcül kilo boyutu hastanın salığını ölüme gönderiyor. Ben Kahramanmaraş'ta çalıştıklarımın arasında yüzde 25'inde bunugörüyorum.Yüzde 70 obez Kahramanmaraş kendine iyi bak insanlar böyle oluncada bunları eğitmek bize düşüyor.Aslında kadınlar zayıflamadan önce daha estetik bir görünüme sahip olmak istiyor.Kilom gitsin x ve z benden giyeyim düşüncesi, kocama güzel görüneyim düşünceleri var.İşte Koçluk burada devreye giriyor.Estetikte önemli ama burada sağlık konusu daha önemli bizim için sindirim obez hastalığı ruhu sağlığını hayatta bakış acısını değiştiriyor.Hormon sitemi dolaşım sitemi tamamen etken altında yani vücudu yokluyor.Biz bunları ortadan kaldırmak için seminerler yapıyoruz ve çalışmada ise hafta bir hasta ile 4 kere görüşüp onda farkındalık uyandırıyorum. 15 günde bir ölçümler yapıyoruz.Ortalama bir hasta için 6 aylık ve bir yılık takip yapıyoruz.Kişinin hem yağ dokusunu hemde ruhsal boyutta ne değişti ona bakıyoruz.Kadın kendi başına alışverişte gittiği zaman sepette ne bırakıyor önemli obez hastalığı o sepetten başlıyor” şeklinde konuştu.
‘DOKTORLARIN VE DİYETİSYENLERİN ÇABASI YETERSİZ KALIYOR’
Obezite hastalığı konusunda doktorların ve diyetisyenlerin çabalarının yetersiz kaldığını söyleyen Güneş , bu aşamada wellness koçunun devreye girmesi gerektiğine değindi. Güneş , “Wellness koçu iyi bir beslenme bilgisi, fiziksel egzersiz ve genel halk sağlığı konusunda temel bilgilere sahiptir.Doktorlar ancak sağlıklı kalmak adına dikkat edilecek belli başlı konulara değiniyor. Hastadan bunlara uymasını rica ediyoruz ya da zararlı alışkanlıklarını değiştirmesi konusunda uyarıda bulunuyoruz. Aynı şekilde diyetisyenler de öyle. Diyet reçetesi veriyor ama kişi ya diyetini uygulayamıyor ya da zayıfladıktan sonra tekrar kilo almaya başlıyor. Dolayısıyla diyetisyen ya da doktorların çabası çoğunlukla yetersiz kalıyor. Ancak bu aşamada wellness koçu devreye girerse bu açık kapatılıyor” ifadelerini kullandı.
‘YAŞADIĞIMIZ BİRÇOK PROBLEM STERSTEN KAYNAKLANIYOR’
Günlük hayatta insanların yaşadıkları birçok problemlerin stresten kaynakladığını belirten Atay, sözlerinin devamında şunları dedi: “Hayatında herhangi bir konuda problem yaşayan ve bunu çözmek konusunda sorun yaşayan herkes iş yerinde yaşadığınız sorunlar, ilişkilerde çatışma, stres, baş ağrısı, kronik ağrılar, depresif ruh hali, uykusuzluk. Keyifsiz olma haliyle ilgili aklınıza ne gelirse. Yaşadığımız sağlık problemlerinin birçoğu aslında stresten kaynaklanıyor. Vücudumuz da ağrı, uykusuzluk, bitkinlik gibi işaretlerle bize şöyle bir sinyal veriyor: ‘Hayatındaki bazı şeyler dengede değil. Ruhunun, bedeninin ve zihninin ihtiyaçlarına kulak vermezsen sana daha büyük bir sorunla dönecek. Mutlaka önlem al’. İşte, biz o noktada devreye giriyoruz. Sorunun tekrar etmemesi için onun üzerinde çalışıyoruz. Hayatın bir alanında ters giden şeyler öteki alanları da olumsuz etkiliyor.Eğitim için size geldiklerinde en fazla 1-2 cümle alır, diğerlerini unutur gidersiniz. Koçluğun farkı burada, sizin hep yolda olmanızı sağlıyor. Koçluk seansında kişi daha önce kendi kendine ya da farklı ortamlarda düşünemediği şeyleri düşünmeye başlıyor.”
‘WELLNESS KOÇU KİŞİNİN YAŞAMINI BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALIYOR’
Welness koçluğunun özel spor hocalığı ya da diyetisyenlik olarak algılanmaması gerektiğini belirten Güneş , wellness koçunun kişinin daha sağlıklı bir yaşama ulaşması ve hayata bakış açısı konusunda yardım ettiğini söyledi. Güneş , “Sağlıklı yaşamın en önemli bileşenlerinden biri ideal kiloda olmak. Ben diyetisyen değilim fakat diyet konusunda zihinsel olarak nasıl destek vereceğimi iyi biliyorum. Diyet yapıp başaramayan, diyetten sonra tekrar kilo alan kişilerle sürekli çalışıyorum. Bazı tekniklerle diyetle ilgili davranış ve düşünceler üzerinde köklü değişiklikler yapıyorum. Sonra kişi istediği diyeti yapar hale geliyor” dedi.
EN BÜYÜK SORUN İSTEKLERİNİN AMAÇLARIYLA BAĞLANTILI OLMAMASI’
İnsanlarda en büyük sorunun kilo verme isteklerinin amaçlarıyla bağlantılı olmaması olduğunu söyleyen Atay, kendisinin bu sorunu destekleyici kartlar kullanarak aştığını belirtti. Atay, “En büyük sorun kilo verme isteklerinin amaçlarıyla bağlantılı olmaması. Niye kilo vermek istiyor? Özgüveni, sağlığı, daha güzel görünmesi için... Diyet yapanlar bu amaçları en öne koymuyor. Biz bu sorunu destekleyici kartlar kullanarak aşıyoruz. Amaçlarını yazdığı kartlar sayesinde kişi sürekli neden diyet yaptığını hatırlıyor, zihninden geçiriyor. İnsanlar genellikle bir Kahramanmaraş'ın kadınlarının her zaman yaptığı özel günler örneğin bir kadın kocasına güzel görünmek için giyeceği kıyafetin içine girmek için acil diyet yapıyor. Mesela böyle bir şey bende hiç işlemiyor, bilakis kilo almaya başlıyorum. ‘Yememeliyim’, ‘Kilo almamalıyım’ diye kafayı kiloyla bozarsam olmuyor. Çünkü beyin negatifi algılamıyor. Burada da başka teknikler var. Sen odağına yapmamayı değil, ne yapacağını koyacaksın. Mesela ‘Yememeliyim’ değil de ‘Spor yapmalıyım’, ‘İşime gücüme odaklanmalıyım’ gibi. Kilo nedeniyle ertelediğin şeylere odaklanmak gibi. Biz iradeyi nasıl kullanacağımızı anlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
HABER İsmail BOZDOĞAN -Maraşhaberajansi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.