Kahramanmaraş'ta Tekstil Mühendisliğini tercih eden öğrencilere burs verilecek

Kahramanmaraş'ta Tekstil Mühendisliğini tercih eden öğrencilere burs verilecek
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Burs Tanıtım Toplantısı Rektör Prof. Dr. Niyazi Can ve ATHİB Başkan Yardımcısı Ökkeş Balsuyu'nun Katılımlarıyla Gerçekleştirildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Burs Tanıtım Toplantısı Rektör Prof. Dr. Niyazi Can ve ATHİB Başkan Yardımcısı Ökkeş Balsuyu'nun Katılımlarıyla Gerçekleştirildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü ile Akdeniz Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliklerinin (ATHİB) ortaklaşa düzenlediği Tekstil Mühendisliği Bölümü burs tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

KSÜ Kongre Merkezinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Tekstil Mühendisliği Bölümüne ilginin az olması nedeniyle öğrencileri teşvik etmek için burs tanıtım toplantısı düzenlediklerini ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, üniversitede özellikle mühendislik bölümlerinde uygulamalı eğitime önem verdiklerinin altını çizerek öğrenci alımına başlayacak yeni bölümlerin de tercih kılavuzunda yer aldığını söyledi. Yeni araştırma merkezleri ile şehrin sanayi ve ekonomisini yakından ilgilendiren projelerle ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirten Rektör Can, eğitim faaliyetinin bütün süreçlerinde kaliteyi esas aldıklarını, bununla birlikte sürekli eğitim koordinatörlüğü kurduklarını ifade etti.

Rektör Can, Tekstil Mühendisliği bölümünü tercih eden öğrencilere sağlanan burs desteği için ATHİB yetkililerine teşekkür etti.

ATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ökkeş Balsuyu, Tekstil Mühendisliği algı çalışması için YÖK ile imzalanan protokol sonucunda verilmeye başlanan burs tanıtım programıyla ilgili bilgiler verdi.

Türk tekstil ve hazır giyim sektörlerinin sahip olduğu köklü geçmişiyle ülkemiz sanayi gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Balsuyu, “İstihdamda Türkiye genelinin yüzde 6’sını ve imalat sanayinin yüzde 25’ini oluşturan tekstil ve hazır giyim sektörü, yüzde 40 kadın istihdamı oranıyla da ülkemizin en demokratik sektörlerinden biridir. Yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlayan ve 25 milyar dolara yakın ihracata imza atan bu sektörün en önemli sorunu nitelikli işgücü sağlayamamaktır. Birçok sektörde kullanım alanı olan teknik tekstil sektörü, Avrupa Birliği tarafından geleceğin sektörü olarak belirlenmiştir. Bu sebeple iyi yetişmiş nitelikli mühendislere ihtiyaç var. Türkiye’de ise Tekstil Mühendisliğine ilgi her geçen gün azalmaktadır. Bu bölüme olan negatif algıyı değiştirmek için sektör, üzerine düşeni yapmaktadır. 2018’de yüzde 42’si dolan Tekstil Mühendisliği kontenjanları burs sayesinde 2019 yılında yüzde 92 doluluk oranıyla rekora ulaşmıştır.” diye konuştu.

Sağlanan bursun şartlarını, süresini ve miktarını açıklayan Balsuyu, “YKS tercihlerinin ilk 5’inden en az birisinin Tekstil Mühendisliği olması ve öğrencinin bu tercihlerden birine yerleşmesi gerekiyor. YKS yerleştirme puanlarına göre ilk 80 binde yer alması, her yarıyıl 4 üzerinde en az 2,5, 100 üzerinden ise en az 65 genel not ortalamasına sahip olması gerekiyor. İlgili bölümün başarıyla tamamlanması durumunda sektörde çalışma taahhüdünde bulunulması gerekiyor. Eğitim dönemi olan 9 ay boyunca burs ödemesi yapılır. Başarı sıralaması ilk 20 binde olan öğrencilerin tercih etmesi durumunda net asgari ücret (asgari geçim indirimi hariç) tutarı kadar, ilk 20-50 bin arasında tercih eden öğrencilere net asgari ücretin yüzde 70’i kadar,  ilk 50-80 bin arasında tercih eden öğrencilere ise net asgari ücretin yüzde 50’si kadar düzenli bir şekilde burs verilecektir.” diyerek sağlanan eğitim bursunun hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Korkmaz ise Türkiye’de tekstil sektörünün önemine vurgu yaparak özellikle salgın döneminde sektörün koruyucu giysi, maske gibi önemli ürünlerin üretimine devam ettiğini söyledi. İstihdam sorunun en az yaşandığı sektörde, öğrencilerin Tekstil Mühendisliği Bölümünü tercih etmesinden mutluluk duyacaklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.