Kanser riski taşıyan yonca silajını, organik hale getirdik
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Zeoteknik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Kamalak, hayvanların beslemesinde en önemli sorunlardan birisi olan yonca silajını, organik hale getirdiklerini söyledi.
Doç. Dr. Kamalak, yaptığı açıklamada, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle daha kaliteli yonca silajı yaptıklarını belirterek, bu güne kadar kaliteli silaj üretmek için katkı maddesi olarak, birçok kimyasal maddenin kullanıldığını öne sürdü.
Kimyasal maddelerin kanser gibi bazı olumsuz yan etkilerinin gündeme gelmesinin araştırmacıları alternatif katkı maddeleri bulmaya zorladığını kaydeden Kamalak, şöyle konuştu:
''Yonca silajının güvenli bir şekilde pörsütülmeden silolanması ile ilgili KSÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünde, TÜBİTAK destekli bir araştırma projesini ekibimizle birlikte başarılı bir şekilde tamamladık. Yonca silajı yapımıyla ilgili 2012 yılında ulusal patent aldık.
Bu projede tamamen organik katkı maddesi kullanılarak yonca silajı pörsütülmeye gerek duymadan silolanmış ve çok iyi kalitede, hoş kokulu yonca silajı elde edilmiştir. Kanser riski taşıyan yonca silajını, organik hale getirdik. Elde edilen silajların hayvanlar tarafından sevilerek tüketildiğinin gözlemledik. Yine TÜBİTAK tarafından desteklenen yonca silajı ile ilgili iki adet araştırma proje çalışmalarımız devam etmektedir.''
Doç. Dr. Kamalak, yurt dışı eğitimlerinde kazandıkları tecrübeleri ülkeye ve şehre yansıttıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.