Kayı, Afrika Ülkelerine Açılacak
Kahramanmaraş’ın mutfak eşyaları sektörüne yenilikçi bir anlayış ile başlayan Kayı Mutfak Gereçleri, Afrika ülkelerine açılacak. Ortadoğu’da yaşanan terör olaylarından dolayı pazar payının neredeyse yok olmaya yüz tuttuğunu söyleyen Kayı Mutfak Gereçleri Şirket Müdürü, Mahmut Uncu “Ortadoğu’da savaş devam ettiğinden dolayı pazar payı yok oldu. Bu yüzden Angola, Nijerya ve Sahra Altı Afrika Ülkelerine yönelik pazar araştırmaları yapıyoruz” dedi.
“KRİZ DÖNEMLERİ FIRSAT DENGESİ SUNAR”
Bir mutfakta gerekli olan her türlü teflon malzemelerin üretimini yapan ve yeniliklere açık olduklarını söyleyen, yenilikçi vizyon ile üretim yapan firma Kayı Mutfak Gereçleri Şirket Müdürü Mahmut Uncu, “Bir mutfakta gerekli olan bütün teflon ürünlerinin üretimini yapıyoruz. Tava, Derin Tencere, Basık Tencere, Omlet tava, sos tavaları, ,fırın Tepsileri, güveç ve omlet setleri de yapıyoruz” dedi. Üretim kabiliyetlerinin olduğunu ve her zaman yeniliklere açık olduklarını ifade eden Uncu, şirket olarak kriz döneminde kurulduklarını ve kriz dönemlerinin fırsat dengeleri içerdiğini, kendilerinin de bu krizi fırsata çevirdiklerini söyledi.
TERÖR İÇ PİYASAYI VURDU
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan terör olayları esnafa kepenk indirtmesi ve vatandaşın sokağa çıkamıyor olmasından dolayı, pazar payı her geçen gün eriyor olması. Batı illerinde ise artan asgari ücretin maliyetleri yükseltmesinden dolayı perakende sektöründe ciddi daralmalar meydana geldiğini sözlerine ekleyen Mahmut Uncu, “Halkın alım gücü düştü. Terör olaylarından sonra insanlar çarşıya pazara çıkamaz oldu. Alışveriş yapmıyorlar. Terör Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iç piyasayı çok sarstı” ifadesine yer verdi. Ayrıca asgari ücretin de artmasıyla maliyetlerde çok ciddi dengesizlikler oluştuğunu kaydeden Uncu, özellikle kendi sermayesiyle ayakta duran küçük ve orta ölçekli firmalara devletin desteğini arttırması gerektiğini belirterek, “Devlet iş dünyasına teşvikler ve hibeler veriyor. Ancak bunların çoğunluğu büyük firmalara yönelik. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için devlet desteğinin kısıtlı olduğunu bu desteklerin genişletilerek tabana daha fazla yaymalı” diye konuştu.
ORTADOĞU’U PAZARI AFRİKA’YA KAYACAK
İç piyasada yaşanan daralma kadar Ortadoğu ülkelerinde de terörden kaynaklanan ciddi pazar payı kaybı olduğunu söyleyen Uncu, sözlerine şöyle devam etti: “Angola, Nijerya ve Sahra Altı Afrika Ülkelerinde pazar araştırması yaptık. Değerlendiriyoruz. Ortadoğu’da terörden dolayı çok ciddi sıkıntı var. Örneğin Mısır’ın mutfak eşyalarının neredeyse yüzde 60’ı ülkemizden gidiyordu. 2016 yılı başından itibaren firmalarımız ciddi sıkıntı yaşadı. Aslında bu bir fırsat. Yeni pazar arayışları oluyor. Bu durumu Kahramanmaraş fırsata çevirmeli. Biz olaya öyle bakıyoruz. Afrika ile ciddi planlarımız var.”
“ÇADIRKENT OLAN İLLERDE DEVLET DESTEĞİNİ ARTTIRMALI”
Çadır kentlerin bulunduğu illerde devletin işletmelere verdiği personel desteğini yüzde 10 dan , yüzde 30’ye çıkarması gerektiğini de kaydeden Uncu, “Suriye’nin hayat standardı Türkiye’den 10 yıl geride. Bu yüzden mültecilerin mevcut hayat şartlarına adaptasyonunun sağlanması, refah seviyesinin artması ve il ekonomisine katkısı için işletmelere daha fazla destek verilmesi gerekiyor. Özellikle çadır kentlerin olduğu illerde bu yüzde 30 oranına yükseltilmeli” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.