‘Kendi sanayimiz için yerli malı kullanmalıyız’
Kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilecek mal alımlarına ilişkin uygulamalarda öncelikli olarak Türkiye’de üretilen ürünlerin tercih edilmesine ilişkin “Yerli Ürün Kullanılması” konulu Başbakanlık Genelgesi 6 Eylül 2011 tarihli ve 28046 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı. Genelge Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası resmi internet sitesinde yer aldı.
Genelgede; Tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla, ülkemiz ihtiyaçlarının yerli ürünlerden karşılanması ekonomimiz açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, mevzuatımızda yerli ürün kullanımına yönelik mevcut hükümlerin uygulanmasına özen gösterilmesine ilave olarak, kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilecek mal alımlarına ilişkin uygulamalarda:1. Teknik şartnamelerde Türkiye’de üretilen ürünlerin teklif edilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılmaması,2. Kamu ihale mevzuatına aykırı olarak, isteklilerin ithal ürün ya da belirli bir ülkenin malını teklif etmesine yönelik düzenlemelerin yapılmaması,3. Ürünlere ilişkin olarak yabancı belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve zorunlu olmayan belgelerin ihale dokümanlarında aranmaması,4. İthal ürün teklif eden isteklerin yurt dışında mal teslim edebilmelerine imkân tanınması durumunda, teslim yeri, navlun, gümrük ve vergi giderleri gibi unsurların tekliflerin değerlendirilmesinde nasıl dikkate alınacağına dair ihale dokümanlarında düzenleme yapılması,5. İthal ürün teklif eden isteklilere mal tesliminden önce akredif açılarak ön ödeme yapılmasına imkân tanınması durumunda, Türkiye’de üretilen ürünleri teklif eden isteklilere de avans ödemesi yapılmasına yönelik ihale dokümanlarında düzenleme yapılması Hususların dikkate alınarak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Devlet Malzeme Ofisinden gerçekleştirilecek alımlarda öncelikli olarak Türkiye’de üretilen ürünlerin tercih edilmesini ve kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerinin bu konuda gereken duyarlılığı göstermelerini önemle rica ederim.” Denildi.
ŞAHİN BALCIOĞLUNDAN TAM DESTEK
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, Yerli malı kullanma konusunda yapılan açıklamalara tam destek vererek, Türkiye’nin israfı önleyip, kendi malını kaliteli hale getirdikten sonra yerli malı kullanımında ciddi bir artış olacağını belirtti.
Hafta sonu Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası “Üretimin Yıldızları” ödül töreni için Kahramanmaraş’a gelen Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun sözlerini hatırlatan KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, “Kahramanmaraş sanayisinin Tekstil üzerine kurulduğunu, mutlak surette üretimimizi çeşitlendirmek zorunda olduğumuzu. Tarım ürünlerine yönelerek, son derece verimli olan topraklarımızda çeşitli tarım ürünleri elde ederek, hem bunun sanayisini kurmamızı hem de ihraç etmemizi önermişti. Kahramanmaraş bu konuda alt yapısı son derece sağlamdır. Narenciyenin dışında her türlü ve Meyve-sebze ve tahıl ürünlerine müsait. Bunları harekete geçirmek için teşvik sistemi mutlaka gözden geçirilmelidir” dediler.
VATANDAŞTA DESTEKLEDİ
İhracat oranlarının ithalatın gerisinde kalması ve bütçe açıklarının giderek artması karşısında yayınlanan bu genelgeye sokaktaki insandan da destek geldi.
Yeraltı Çarşısı Esnaflarından Durdu Yılmaz, kendi sanayi ürünlerimizin çeşitlendirilmesi, Türkiye’de üretilen malların satışının iç pazarda daha fazla tüketilmesi ve küçük esnafın desteklenmesi anlamına gelen böyle bir genelgeyi desteklediklerini belirterek şunları söyledi; “ Ülkemiz insanı kendi geleceği için daha fazla üretmeli ve çalışmalıdır. Ürettiğimiz mallar, dünya ile yarışacak derecede kaliteli ve ucuz olmalı. Bunun için önce kendi enerjimizi üretmeli ve üretilen malların birim fiyatlarını aşağıya çekmeliyiz. Çin bunu yapıyor. Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler kendi iç pazarlarını ve ticaretini geliştiriyorlar. Bizde Türk Malı kullanmalıyız. Bu bilincin oluşması için de okullarda mutlaka eğitim verilmeli diye düşünüyorum.”
YABANCI MALI KULLANMANIN OLUMSUZ SONUÇLARI
Pek çoğu dünya standartlarında olan bizim mallarımızın yerine yabancı malları tercih etmek, yatırımın daha az olması, işsizliğin daha fazla artması, ekonomimizin zayıf duruma düşmesi anlamına gelir diyen Yazı işleri müdürümüz Faruk Aktemur ise şu değerlendirmeyi yaptı: “ Bugüne kadar ithalleri kadar kaliteli olan yerli mallarımız yerine yabancı malların tercih edilmesiyle bizim mallarımız daha az satıldı. Ürettiği malı satamayan yerli firmalar iflas etti. İflas edenler işçi çıkardı. Ayakta kalanlarında iflas edenlerden farkı kalmadı. Bugün, ekonomileri ülkemiz ekonomisiyle karşılaştırılamayacak kadar güçlü olan ülkelerde düzenlenen kampanyalar ile ülke insanı kendi ülkesinin malını satın alması için örgütleniyor. Diğer ülkelerin kendi ekonomilerinde söz sahibi olması engelleniyor. Bizde sadece bir haftaya sıkıştırılmış, sözüm ona geçiştirme kampanyalar, kuru söz ve demeçlerle fındık-fıstık, portakal yeme törenleri yapılıyor. Yabancılar ise; bir yıla yoğun bir şekilde yayılmış, yurttaşının beynini yıkarcasına ve bir yurttaşlık sorumluluğu gereklerini anlatıp örgütleyen kampanyalar yapılıyor. Amerika’ya kotalar yüzünden sınırlı mal satarken onlar bize istediği ürünü istediği kadar satabiliyor. Hem de gümrük vergisi ödemeden. Yerli Malı Kullanma Milli Mücadelenin silahsız safhasıdır. Bende yerli malı kullanma adına atılmış bu adımları destekliyorum”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.