Kent Konseyi’nden “Ulusal Kadın Buluşması”

Kent Konseyi’nden “Ulusal Kadın Buluşması”
Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından Kahramanmaraş Belediyesi ile Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde organize edilen Toplumsal Barışın Sağlanmasında Kadının Rolü temalı “Ulusal Kadın Buluşması” programı gerçekleştirildi.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından Kahramanmaraş Belediyesi ile Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde organize edilen Toplumsal Barışın Sağlanmasında Kadının Rolü temalı “Ulusal Kadın Buluşması” programı gerçekleştirildi.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir tarafından gelen Kent Konseyleri Kadın Meclisleri temsilcilerinin iştirak ettiği programa, Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr.Beylü Dikeçligil ve gazeteci yazar Meryem Gayberi konuşmacı olarak katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan yaptığı konuşmada “Şehirler vardır ki oraları özel kılan başka yerlerden ayıran, içine girdiniz mi size farklılığını hissettiren ve yaşatan bir ruh taşırlar. Bu ruh, insanın taşa toprağa üflenen nefesiyle canlılık kazanır. Söz konusu ruh Maraş’ta şiirdir, edebiyattır, kültürdür, sanattır, tarihtir, kahramanlıktır, değerdir, gizemdir, samimiyettir, sıcaklıktır.

Maraş, insanlık tarihi kadar eski, dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olma özelliğini ev sahipliği yaptığı kavimlerle ve bağrında barındırdığı tüm değerleriyle kanıtlıyor. Milattan önce 16. yüzyıla dayanan geçmişi,  yerleşmek ve yaşamak için mükemmel olan doğası ve konumu, 3 farklı iklim tipine aynı topraklarda yaşayabildiğimiz, bitki örtüsü zenginliğiyle hem bir Akdeniz şehri olması hem de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine olan sınırları sayesinde bir kesişme noktasında olma özelliği, dünyaya örnek olmuş kahramanlığı ile Gazi Mustafa Kemal imzalı İstiklal Madalyası’na sahip, dünya sanayisi, modern, yaşanabilir ve en önemlisi öz değerlerini kaybetmemiş olması hasebiyle şahsına münhasır bir şehirdir. Osmanlı sarayına gelin giden Maraşlı kızlar, cihana hükmeden Yıldırım Bayazıtların, II.Muratların, Fatih Sultan Mehmet Sultan Hanların, Yavuz Sultan Selimlerin anneleri ve eşleridir. Osmanlı İmparatorluğuna vermiş olduğu şehzadelerle “Hatun getir, Bey doğur” cümlesi Maraşlı kadınların tasviri noktasında küçük bir ayrıntıdır. İstiklal harbinde verilen mucizevi mücadelede erkekleri ile aynı safta, gözlerini kırpmadan savaşmış, adları beklide çok bilinmese de eşinin şehit düşmesi üzerine onun kıyafetlerini giyerek bizzat çete savaşına katılan Senem Ayşe, kadınlarımızın kahramanların bariz örneklerindendir.

654.20131001111701.jpg

Erkeğinin yanında da değerlidir Maraşlı kadın. Değer verilir, sözü dinlenir. Maraş erkeği de eşine verdiği değerle ayrıca değerlidir. Kahramanlıkta, çalışkanlıkta, fedakarlıkta, geleneklerini yaşamakta ve yaşatmakta, inançlarında, mütevazilikte, ağır başlılıkta, asalette, güzellikte, samimiyette, yani bir kadında olması gereken tüm hasretleri bağrında barındırır ve yaşatır. Kısaca şairin deyimiyle, erkeğiyle, kadınıyla, adamın su gibi akanıdır Maraşlı. Kadim bir, huzur ve güven şehridir Maraş, aynı zamanda. Tıpkı her birimizin doğup büyüdüğü ve yaşadığı şehirler gibi. Sizler yaşadığınız şehirler olan sevginiz ve sorumluluğunuzun bir göstergesi olarak bugün burada bulunuyorsunuz. Bu sorumluluk herkeste farklılık gösterir. Kimisi görevinin gereği olarak bu sorumluluğu taşır, kimisi de sizler gibi gönüllülük esasına dayanır. Ama hepimizin amacı aynı. Yaşadığımız yerlere ya da ülkemizin geneline katkı sağlayacak her konuda bir araya gelebilmek. Ülkemizde yerel demokrasinin güçlenmesi ve yönetişim anlayışının her kademede egemen olabilmesi için Kent Konseylerinin misyonu çok önemlidir. Kent Konseyleri ortak aklı harekete geçirmek, bilgi ve deneyim paylaşımını organize etmek, demokrasinin gelişmesi ve güçlenmesi için tüm sivil toplum örgütleri arasında mutlaka bir birliktelik ve paylaşım olmalıdır diyor, birlikten kuvvet doğar düsturuyla, bu birlikteliklerin sivil toplumun da gücünü arttıracağına inanıyoruz.

Dünya kurulduğundan beri tüm uygarlıkların sahip olmak istediği bir coğrafyada yaşıyoruz. Ve bu topraklar hepimizin ortak paydası üzeri yaşadığımız dil birliği, tarih birliği, kültür birliği ile bizleri birbirine bağlayan millet olma olgumuz. Davamız da tüm bu olgularla beraber yaşadığımız şehirlerin ve ülkemizin yaşam şartlarını en üst düzeye çıkarmak. İşte bunun için seçilmişlerin ve atanmışların yanında biz gönüllülerin de ellerinden geleni yapabilmesi için sivil bir hareket olan Kent Konseylerinde bulunuyoruz. Bizler halkın inisiyatifiyiz. Sesiyiz, vicdanıyız. Vicdanın da siyaseti, tarafı olmaz. Onun için bizler dürüst ve tarafsız olarak her ilden kimler gelirse gelsin, gönlümüzün kapılarını sonuna kadar açarız. Doğru olduğuna inandığımız her şey için, güvenerek ve inanarak mücadele ederiz.   Hepimizin yaşadığı toplum içinde birçok farklı görüşler, düşünceler vardır mutlaka. Bunların her birinin toplumsal olaylara yaklaşımı farklı olabilir. Hatta bazen aynı konu içerisinde aynı kaynaktan beslenmesine rağmen farklı görüşler de olabilir. Farklı mezhepten, meşrepten olmak, farklı siyasi görüşlere sahip olmak bir ayrılık değil, farklılığın tadına varış farklılık içinde bir bütünlük oluşturabilme gayretinin bir ifadesi olmalı diye düşünüyoruz. Kardeşliğin esas olduğu bir dine mensup yedi düvene karşı omuz omuza karşı savaşmış bir millette bu kadar ayrılık ve gayrılık nasıl oluyor, bunu da anlayamıyoruz. Bu sebeple meşrebi, mezhebi, cemaati, tarikatı, siyasi görüş zihniyeti ne olursa olsun ülkede yaşayan herkesin bir de beraber olması gereken günlerdir bugünler. Bu birlikteliği ve bütünlüğü sağlayamayan Suriye, Mısır, Tunus, Libya gibi ülkelerin akıbeti hepimizin malumu. Düşünün, şu anda bile tüm dünyada, günün her saniyesinde, her dakikasında Doğu Türkistan’da, Myanmar’da, Arakan’da, Burma’da, Afganistan’da, Pakistan’da, Kafkasya’da, Irak’ta Müslüman kanı akıtılmaktadır. Benzer senaryoların ülkemiz için de hazırlandığının hepimiz farkında olmalıyız. Bir araya gelinmedikçe bu kan akmaya devam edecek. Suçu şer odaklarının üstüne yıkma gibi bir lüksümüz yok. Yapmamız gereken onlara bu fırsatı vermemek. Bunun için de top yekun bir diriliş hareketine ihtiyacımız var.

Bu diriliş hareketinde de en önemli rol elbette yine kadınlarındır. Şimdi sizlere sorsam kadınla erkeği birbirinden ayıran tek özellik nedir desem, elbette ki yüce yaratanın biz kadınlara nasip ettiği bir nimet olan anne olma vasfımızı söylersiniz. Elbette dünya sadece neslin devamı için çocuk doğurmakla değişmeyecek ama burada kadınlara çok büyük sorumluluklar düşüyor. Bir çocuğu iyi yetiştirmek, bir aileyi, bir toplumu, bir ülkeyi de değiştireceğine inanıyorum.

Benim doğup büyüdüğüm şu anda misafir olarak bulunduğunuz bu şehir büyük acıları yaşamış bir yer. Geçmişte sahneye konulan ve Maraş’ın hassasiyetlerinin maneviyatının, değerlerine sonuna kadar sahip çıkmasının çok acı bir şekilde suistimal edilmesi sonucu, bu şehirde yok yere kardeş kardeşi kırdı, komşu komşusunu düşman bildi, yıllarca analar, çocuklar gözyaşı döktü. O olayların üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen bu olumsuz imajı silmekte zorlanıyoruz. Asla bizi yansıtmayan, muhatabının Maraşlılar olmadığı bir vakanın acısını yaşıyoruz. Ama bizler bugün Maraş’ta bir daha böyle bir oyunun oynanmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Maraş’ta bir ayrılık, gayrılık bundan 32 yıl önce de yoktu, şimdi de yok. Allah böyle acıları hiç kimseye yaşatmasın, diyor, acıları yaşayan ve yakından bilen insanlar olarak toplumsal barışa en büyük katkıyı bizler yani kadınlar sunmalıdır. Ülkemizde ne cinsiyet ne din, ne ırk, ne de mezhep çatışmalarına müsaade etmemeliyiz. Bir kadın, bir anne olarak evlatlarımızı olabildiğince hoşgörülü ve farklılıkların birer zenginlik olduğunu idrak eden nesiller olarak yetiştirmeliyiz. Hepinize huzur ve sağlık dolu günler dileyerek sözlerimi bitirirken Kahramanmaraş Kent Konseyi’nin kurulduğu günden beri arkasında ve yanında olan, bize inanan ve güvenen, çalışmalarımızın gerçek mimarı olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Poyraz’a ve her zaman bize destek olan, güç ve moral veren Sayın Valimiz Şükrü Kocatepe’ye sizlerin huzurunda teşekkürü bir borç biliyorum“ dedi.

Daha sonra konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz: “Anadolu’nun her tarafı birbirinden güzel. Böyle bir şehirde, ülkede yaşıyoruz. Maraş’ımız da böyledir. Maraş’ımızın çarşılarını gezdiğiniz zaman bir Selçuklu, Osmanlı şehri olduğunu, Dulkadir Beyliğinin merkezi olduğunu, tarih koktuğunu hissedersiniz. Böyle bir coğrafyada yaşıyor olmamız, tüm dünyanın gözünün üzerimizde olmasını sağlamıştır.

Geçen süre içerisinde gerek şehrimizde, gerek muhtelif yerlerde yapılan Kent Konseyinin çalışmalarını takip ediyorum. Toplumun kalkınmasında nasıl bir yapı taşı oluruz, endişesiyle mücadele vermişlerdir.

Baba dildedir, ama anne genizden geliyor. Sizler bizim annelerimiz, kardeşlerimiz, hayatımıza gelmemize sebep olan varlıklarsınız. Elbette ki bu toplum esas dinamiklerini siz oluşturuyorsunuz. Toplumun mimarları hanımlarımızdır. Sizler bir elmanın yarısının fazlasısınız aslında. Bu zamanda toplumlarda birtakım sancı varsa bu sancının temelinde kadınlarımızın toplumdaki gerektiği yerlerde olmamasındandır.

Bizim hanımıyla erkeğiyle kaybedecek zamanı yok. Zamanı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İyi bir kendini yetiştirmiş kadın olunursa onun çocukları da iyi yetişir. Kadın kendini iyi yetiştirememişse çocuklarına verebileceği sınırlıdır.

Birileri ne yaparsa yapsın bu millet kadınıyla, erkeğiyle, bütün inanç gruplarıyla, Çerkeziyle, Lazıyla, Türküyle, Kürdüyle hepsiyle beraber kardeşçe yaşamalıyız. Hiçbir fitne ve fesat bizim beraberliğimizi bozmaya Allah’ın izniyle biz ayağımızı yere sağlam bastıkça muvaffak olamayacak “ dedi.

Açılış konuşmalarının ardından programın konusu olan “Toplumsal Barışın Sağlanmasında Kadının Rolü” ile ilgili Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beylü Dikeçligil ve gazeteci yazar Meryem Gayberi konuşmalarını gerçekleştirdiler. Soru-cevap bölümüyle devam eden buluşmada katılımcıların görüş ve önerileri alınarak tüm sorular içtenlikle karşılık buldu.

Programa; Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü Sosyal Statü Daire Başkanı Zeynep Göknil Şanal, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Ak Parti İl Başkanı M.Fatih Erkoç,üst düzey kamu kurum, kuruluş ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.