KMTSO 40’ıncı meclis toplantısı gerçekleştirildi
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun: “Kahramanmaraş, 2 milyar doları geçen dış ticaret hacmi, yıllık 5 milyar dolar sanayi üretimi, 6 milyar dolar kredi ve mevduat hacmi, son 10 yıl da hayata geçirilen 6 milyar dolar özel sektör yatırımı ekonomik kalkınmanın en önemli göstergeleridir” dedi.
KMTSO 40’ıncı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hanifi Öksüz tarafından gerçekleştirildi. Burada bir konuşma yapan Öksüz, Kahramanmaraş’ın sanayileşmede öncü illerin başında geldiğini söyledi. Öksüz: “Kahramanmaraş’ta ki iş dünyası şehrine çok bağlı insanlar. Bingöl ziyaretimizde de dile getirdim, sanayileşmede yerel sektörün payı büyük. Devlet teşvikler ile yapacağını yapmasına rağmen Bingöl’de sanayi gelişmemiş. Burada yatırımcı arkadaşlarımızı kutluyorum. Kahramanmaraş sanayileşmede büyük mesafeler kat etti. Bunun da hızla devam etmesi lazım. Bu sanayileşme neticesinde şehrimiz de, işsizlik problemini tamamen çözmüş bulunuyoruz. Sanayici olarak sayın Valimizden her zaman destek bekliyoruz. Netice de hepimiz bu ülke için çalışıyoruz. 1991’de 1 milyon dolar ihracat yapan Kahramanmaraş, 1 milyon doları1 milyar dolara yaklaştırdı. Çok mesafeler kat ettik. Bize her türlü desteği vereceğimize inanıyoruz” dedi.
TÜRKİYE’NİN ÖRNEK ŞEHRİ
40’ıncı Meclis Toplantısında konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş ekonomik kulvarda yakaladığı başarıdan bahsetti.
Kahramanmaraş, birçok sektörde lider konumuyla Türkiye’nin örnek şehirleri arasında bulunduğunu belirten Zabun: “Tekstil, kağıt, çimento, elektrik üretimi, dondurma üretimi, metal mutfak eşyaları üretimi ve coğrafi marka patenti Odamıza ait olan Maraş Biberinde Türkiye lideri, kuyumculuk ve bayan ayakkabısı sektörlerinde ise Türkiye ikincisi unvanıyla başarıdan başarıya koşmaktadır. Yakın gelecekte, yeni organize sanayi bölgesi, lojistik altyapısı, karayolu ve havayolu yatırımları, turizm, eğitim ve sağlık hizmetlerinde yatırımların tamamlanmasıyla Kahramanmaraş’ın başarıları daha da hızlanacaktır. Bizler de, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak özel sektörün gelişimini teşvik etmek ve dünya ekonomisi ile entegrasyonunu artırmak amacıyla 8 bin üyemize hizmet veriyor, sanayiden tarıma, ihracattan turizm sektörüne mevcut potansiyeli harekete geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz”
BİRLİKTELİĞİMİZ CANLI
Zabun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurban Bayramı Arifesinde Ticaret ve Sanayi Odamızda Başbakan Yardımcımız Sn. Veysi Kaynak, Sn. Valimiz ve ilimiz milletvekillerinin katılımı ile düzenlediğimiz ve iş, siyaset ve bürokrasi dünyasının bir araya geldiği Birlik ve Beraberlik Programında, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında oluşan beraberlik ve bütünleşmeyi ilimizde de pekiştirerek birlikteliğimizin her zaman canlı ve diri olduğunu gösterdik.
Sayın Kaynak, 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra Abdullah Gül hükümeti kurulduğunda iktidar-muhalefet Ticaret ve Sanayi Odamızda, Kahramanmaraş’ın önceliklerini konuştuğumuzu anımsatarak o günkü tablonun 80 cente muhtaç, bankaları batmış, 40-50 milyar dolar borcu olan bir Türkiye tablosu olduğunu ve Dünya Ticaret Merkezine El-Kaide tarafından yapılan terör saldırısından sonra Türkiye’nin Afganistan’a asker gönderme karşılığında 100-200 milyon doların pazarlığı yapıldığı bir dönemde Ticaret ve Sanayi Odamızda, Kahramanmaraş’ın önceliklerini ve sorunlarını masaya yatırarak çözüm yolları aradığımızı vurguladılar. Hakikaten, o dönem ülkemizin çok ciddi açmazları bulunuyordu ve bizler o yıllarda Kahramanmaraş’ın ulaşımdan enerjiye altyapı sorunlarını tartışarak yatırımların hızlanmasını talep ediyorduk. Sn. Kaynak bu toplantıda bizleri o yıllara götürdüler. Kendisi ile birlikte daha birçok toplantıda bunları konuştuk, her zaman yanımızda bizden biri olarak şehrimiz için mücadele eden bir siyasetçimiz. Bu vesile ile kendisine buradan şükranlarımızı sunuyorum.
BURS PROTOKOLÜ
Geçen ayki Meclisimizde, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Başbakan Yardımcımız Sayın Veysi Kaynak’ın himayelerinde, Sayın Valimizin desteğiyle, bizlere emanet olan şehit ve gazilerimizin çocuklarına burs verme kararı almıştık.
Birlik ve Beraberlik Programında yine Sayın Başbakan Yardımcımız ve Sayın Valimiz ile birlikte burs protokolünü de imza altına alarak yürürlüğe koyduk.
3 yıl boyunca yaklaşık 250 öğrencimize burs vererek o çocuklarımızın ülkemize vatansever evlatlar olarak gelişimine katkı sağlamış olacağız. Hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Partisinin ‘Genişletilmiş İl Başkanları’ toplantısı için Kahramanmaraş’ta bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Odamıza yaptığı ziyarette ilimiz sanayici ve işadamları ile değerlendirmelerde bulunduk.
Burada, 15 Temmuz sonrası siyasi birliktelikten iş dünyasının memnun olduğunu belirterek, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında oluşan siyasi birlikteliğin son dönemde ülkemizin en çok ihtiyacı olan tablo olduğunu, ülkemizin huzur ve istikrara ihtiyacı olduğunu ve bugünkü birliktelik tablosunun iş dünyamızı ziyadesiyle memnun ettiğini, Yenikapı ruhunun yaşatılması gerektiğini ifade ettik.
BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI SEMİNERİ
Diğer taraftan, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un iş dünyamıza sağladığı imkanlar konulu bir seminer düzenleyerek üyelerimizi bilgilendirmeye çalıştık.
Odamızda da, Ekim ayı sonuna kadar başvurular devam etmekte olup, gecikme cezalarının affı ve borç asıllarının 6 eşit taksitte ödeme kolaylığı getirilmiştir. Bununla ilgili görsellerimizi şehrimizin ve ilçelerinin belli noktalarında ilan ederek olabildiğince çok sayıda üyemize bu hizmeti sunmayı hedefliyoruz.
RAPOR SUNDUK
Yine, Hükümetimizin hazırlamış olduğu Üretim Reform Paketine dair görüşlerimizi bir rapor halinde sunarak; Endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri kurulması ve/veya yerleşim alanları içerisinde bulunan sanayi sitelerinin ve münferit sanayi işletmelerinin yerleşim yeri dışına çıkarılması amacıyla Orman Kanunu kapsamında bulunan ancak nitelik bakımından orman vasfı bulunmayan yerlerin Orman sınırları dışına çıkartılması, dolayısıyla ilimizde Tomsuklu bölgesinin tamamen sanayileşmeye açılması,
Yeni bir Organize Sanayi Bölgesi yer seçimi talebinin değerlendirmeye alınabilmesi için, il genelindeki ihtisas OSB’ler hariç, diğer OSB’lerde bulunan toplam sanayi parsellerinin en az %75’inde üretim veya inşaata başlanmış olması şartının büyükşehir statüsünde bulunan illerde OSB kuruluş başvurusunda bulunulan ilçe sınırları içerisinde dikkate alınması,
konularının yasal çalışmalarının yapılmasını talep etmiş olduk.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde gerçekleştirilecek 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda gündeme getirilmek üzere, Teşvikler ve Destekler, Dış Ticaret, Organize Sanayi Bölgeleri, Ulaştırma ve Lojistik, Çevre gibi ana başlıklarda ilimizin sorunlarını Odalar Birliğine bir rapor şeklinde gönderdik. Son olarak, her yıl düzenlediğimiz Dış Ticaret Eğitim Programını 5-11 Ekim tarihleri arasında tekrarlıyoruz. Üyelerimizden ciddi şekilde talep gören bu eğitim programı ile ilimizin ihracat altyapısının güçlendirilmesi, eğitimli dış ticaret uzmanlarının yetişmesini amaçlıyoruz”
Konuşmaların ardından KMTSO Başkanı Zabun ve Meclis Başkanı Öksüz, Vali Vahdettin Özkan’a tablo hediye etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.