Konfederasyonumuz Basın Kartları Komisyonunda
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM)’nden yapılan açıklamaya göre; ‘Yeni Basın Kartı Yönetmeliği’, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni yönetmeliğe göre; Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti’ninde kurucu üyesi olduğu, ülkemizin basın dalında üye sayısı en çok olan Gazeteciler Konfederasyonu, Basın Kartları komisyonunda 3 kişi ile temsil hakkını kazandı.
Gazeteciler Konfederasyonu adına Anadolu gazete sahipleri temsilcileri olarak Basın İlan Kurumu genel Kurul üyeside olan; Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ile birlikte, Mustafa Arslan ve Şevket Erzen aynı zamanda Basın kartlar komisyonunda yer alacaklar.
Yeni yönetmelikle, Anadolu gazetecilerini gerçek Anadolu gazetecilerinin temsil edilmesi sağlanmış oldu.
Kahramanmaraş Büyükşehir Gazetecileri Cemiyeti Başkanı Abid Vanlı yaptığı açıklamada; yeni düzenlemenin, Anadolu gazetecilerine verilen önem açısından anlamlı olduğunu belirterek, Cemiyet olarak Basın kartları konusunda üyelerinin hakkını arama konusunda biraz daha güçlendiklerini ifade etti.
Yeni yönetmeliğe göre sektör temsilcisi gazetecilerin Basın Kartı sahibi olmalarını kolaylaştırıcı yenilikler getirildi.
Yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltılmasından Basın Kartı Komisyonu’nda basın sektörü temsilinin genişletilmesine kadar çok sayıda köklü değişiklik yapıldı.
Ayrıca basın kartı için online başvuru, online mesleki çalışma gönderimi, gazete ve dergi örneklerinin PDF formatında online olarak gönderilmesi ve e-Komisyon oluşturulması gibi yeniliklerin hukuki zemini sağlandı.
Yönetmelikle getirilen, dikkat çeken yenilikler ise şöyle:
1. Gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı. Böylece bekleme sürelerinin uzun olduğu yönündeki şikâyetler göz önünde bulundurularak ilgili düzenleme yapılmış oldu.
2. Medya sektöründe çalışan engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesi imkânı getirildi.
3. Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilebilmesi imkânı getirildi.
4. Unvanlar ve kontenjanlarda standardizasyon sağlanarak unvan ve kontenjan karmaşasına son verildi.
5. Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirilerek Komisyon, daha demokratik bir yapıya kavuşturuldu. Böylece sektörün her kesiminin Komisyonda geniş temsili sağlandı.
6. Yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek Basın Kartı kontenjanı artırıldı. Daha fazla sayıda uluslararası basın mensubunun ülkemizde rahatça görev yapmasının önü açıldı.
7. TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde Basın Kartı alabilecek unvanlar artırıldı. İlgili kurumlarda çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması sona erdirildi. Ayrıca bu kurumlarda Basın İş Kanunu'na tabii çalışmayan basın mensuplarının da Basın Kartı alabilmelerinin önü açıldı.
8. Basın Kartına uluslararası standartlara uygun olarak 3 yıllık geçerlilik süresi getirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.