KSÜ Personeline Akademik eğitimler devam ediyor

KSÜ Personeline Akademik eğitimler devam ediyor
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) personeline akademik veritabanları hakkında bilgilendirme eğitimi verildi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) personeline akademik veritabanları hakkında bilgilendirme eğitimi verildi. KSÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitim, Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Eğitim kapsamında ACCUCOMS firmasından Eğitmen Buğra Şengün, KSÜ akademik personeline Scopus, Scıence Dırect ve Mendeley veritabanları hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Scopus’un, ULAKBIM EKUAL kapsamında Türkiye’deki tüm üniversitelere ve araştırma kurumlarına 2013 Ocak ayından itibaren ücretsiz olarak sağlanan bibliyometrik araçlarla birlikte araştırmayı izlemeye, analiz etmeye, görselleştirmeye yaradığını ve hakemli yayınlardan oluşan dünyanın en büyük ve kapsamlı makale özü ve atıf veri tabanı olduğunu söyleyen Şengün, sanat ve beşeri bilimlerin yanı sıra fen bilimleri, teknoloji, tıp ve sosyal bilimler alanında bütün dünyadan 5.000'in üzerindeki yayıncının 23.000‘in üzerindeki dergisini kapsadığını belirtti. Şengün, “Dünyadaki tüm bilimsel atıfın %70’ini karşılayan Scopus, tüm dünyadan gelen hakemli dergilerin %80’nini kapsar.” diye konuştu.

1-20161202090604.jpg

Mendeley hakkında bilgi veren Şengün, “Mendeley, araştırmanızı organize etmenize, aynı alanda çalışan diğer araştırmacılarla işbirliği yapmanıza ve en son araştırmaları keşfetmenize yarayan; 4 milyon kullanıcısı olan ücretsiz bir referans yönetim aracı ve akademik sosyal ağdır.” dedi. Şengün, Mendeley’in araştırmacılara; otomatik olarak referansları istedikleri stilde oluşturma, çevrimiçi olan diğer araştırmacılarla işbirliği yapma, bilgisayarda yer alan okunacak ve okunmuş makaleleri organize etme, okunan makaleleri temel alarak aynı konuda okunabilecek başka makaleleri önerme, yanlarında bilgisayarları olmasa dahi bilgisayarlarına indirdikleri makalelere çevrimiçi olarak erişim, akıllı telefon ve tabletlerle istenen yerde makaleleri okuma gibi imkânlar verdiğini söyledi.

3-20161202090604.jpg

Bir başka akademik veritabanı olan Science Direct hakkında da bilgilendirme sunumu yapan Şengün, “Science Direct, 24 bilim alanında dünyadaki bilimsel, teknik ve tıp tam metinli makalelerinin %26’sını kapsar.” diye konuştu. Science Direct kapsamında 2,500‘ün üzerindeki Elsevier bilimsel dergilerinden 11 milyonun üzerinde tam metinli bilimsel makale, 23 konu kolleksiyonu, 1823 yılına kadar uzanan makale arşivi, 90‘ın üzerinde elektronik ansiklopedi ve 15 bini aşkın e-kitap yer aldığını belirten Şengün, “Science Direct’in içinde farklı konularda araştırma yapan ve farklı ihtiyaçları olan tüm araştırmacılar için bilgi mevcut. Dünü, bugünü ve yarını takip etmek isteyen araştırmacılar için 11 milyonu aşkın makale ve içerisinde operasyon, deney ya da uygulamaların süreçlerini bulabileceğiniz el kitapları yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Eğitim programına Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Solak, Prof. Dr. Fatih Kıllı ve Prof. Dr. İrfan Ersin Akıncı’nın yanı sıra akademik personel katılırken, Eğitmen Buğra Şengün’e günün anısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı tarafından plaket takdim edildi.

2-20161202090604.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.